Docudays UA на підтримку Гостиного двору

11 червня 2012

 

У середу 13 червня о 21.00 відбудуться спеціальні кінопокази на території унікальної архітектурної пам’ятки в центрі Подолу. В рамках безстрокової акції на захист Гостиного Двору Docudays UA представить 9 короткометражних фільмів з цьогорічної програми. Цим заходом Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини солідаризується з учасниками культурного спротиву і разом з ними вимагає повернути Гостиному двору статус пам’ятки архітектури і віддати споруду в громадське користування. Після перегляду на глядачів чекає обговорення фільмів з відомим правозахисником, спів-координатором проекту «Без кордонів» Максимом Буткевичем. Перелік фільмів дивіться нижче.

 

Нагадаємо, що 15 серпня 2011 року Кабінет міністрів виключив Гостиний двір, що знаходиться на Контрактовій площі в Києві, зі списку пам’яток архітектури. 26 квітня 2012 депутати Київради прийняли рішення «реконструювати» будівлю під черговий офісно-торгівельний центр. Замість громадської бібліотеки, театру, пам’яткоохоронного товариства, культових кафе Гостиний двір, з ініціативи столичних чиновників, може стати черговим місцем товарно-грошового обміну заможних людей. Така політика можновладців сколихнула усіх небайдужих до долі пам’ятки людей.

Вхід на покази вільний!

Під час акції можна буде переглянути наступні фільми у такій послідовності:

  • «Нові герої». Режисер: Роман Бондарчук ( Україна, 2011). Тривалість: 30 хвилин.

Три документальних фільми-портрети звичайних українців. У кожного з них своя історія, проте є й спільне – їхня боротьба з несправедливістю у країні сьогодні. Пересічна людина часто ізольована від інформації про наявні правові можливості, що можуть допомогти їй покращити умови свого життя – започаткувати бізнес, сприяти об’єднанню громади у захисті комунальної власності, а також їхніх прав та інтересів. Ці три розповіді про те, що перемогти несправедливість – можливо, якщо докласти зусиль, не боятися та не ламатися під тиском обставин. Про те, як звичайні люди з глибинок Сходу та Півдня України не дозволили системі загнати себе у безвихідь. Фільми створені за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках реалізації ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення».

  • Три короткометражки з кіноальманаху про життя молоді у пост-радянських країнах «Молоді про молодих» (2011), а саме: «Маніфест» Свєтлани Стрєльнікової (Росія), «Мікроб» Дзінтарс Дрейбергс (Латвія) та «Поліна» Романа Бондарчука та Дар’ї Аверченко (Україна). Тривалість: 13 хвилин кожний фільм, разом - 39 хвилин

15 режисерів з 15 колишніх радянських республік створили документальний мультимедійний проект, що складається з серії коротких історій пов’язаних між собою живою пам’яттю. Кожен режисер належить до унікального покоління народжених в СРСР, а вихованих вже у 15 незалежних країнах. Кожен режисер відчуває свободу вибору своїх героїв та історій – усього, що відображає важливі проблеми молодого покоління їхньої країни сьогодні.

Перерва - 15 хвилин

  • «Банзай, Шанхай!». Режисер: Юрате Самуліоніте (Литва, 2010). Тривалість: 26 хвилин.

«Банзай, Шанхай!» – це іронічний документальний фільм про старий бідний район біля центру Вільнюса, що називається Шніпешкес, але також відомий як Шанхай. Фільм змальовує парадоксальну ситуацію, коли в самому центрі литовської столиці розкинулося справжнісіньке село зі своєю багатонаціональною (литовці, росіяни, поляки, цигани) громадою. Сучасні хмарочоси займають місце старих дерев'яних будинків, і ніхто не знає, що чекає на місцевих «персонажів».

  • «Льоша». Режисер: Єлена Демідова (Росія, 2011). Тривалість: 32 хвилини.

Літо 2010. Росія. Майже вся європейська частина країни охоплена вогнем. Село, де живе головний герой, майже цілком згоріло. Разом з ним ми йдемо крізь колишнє село до згарища його хати годувати кота й собаку. Йдемо та й говоримо про пожежу та про багато всього іншого…

  • «Хроніка Олдріха С.». Режисер: Рудольф Шмід (Чехія, 2011). Тривалість: 17 хвилин.

З 1981 по 2005 рік пан Седлячек вів щоденник: робив записи довжиною в одне речення. Йшлося про побутові епізоди родинного плану («Сьогодні наша сусідка-циганка Джина зламала мені руку. Мене відвезли до шпиталю у Млада-Болеславі»), про життя села та його околиць («Сьогодні у Присовіце чоловік на ім’я Бартос, 32 років, вбив свою дружину, 30 років, і викинув труп в озеро») і про міжнародні події («Сьогодні помер Л. І. Брежнєв»). У справжньому щоденнику – понад дві тисячі щоденних записів. Автори вибрали з них дві сотні, і приблизно 80 задіяли у сценарії. Ці 80 записів у концентрованій формі оповідають про перебіг життя пана Седлячека та про наше суспільство. Фільм демонструється за підтримки Чеського культурного центру в Києві.

Docudays UA закликає усіх небайдужих захистити Гостиний двір! Відвідавши покази чи будь-які інші заходи Гостиної республіки, ви також долучаєтесь до культурного спротиву!

Більше інформації шукайте у фейсбук-ком’юніті:

про Гостиний двір на www.facebook.com/HostynnyiDvir
про Гостину республіку на www.hostrepublic.livejournal.com/
про громадську ініціативу «Право на місто»на www.facebook.com/groups/pravonamisto/
про Docudays UA на www.facebook.com/DocudaysUA

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024