Привітання від організаторів та партнерів

21 березня 2012

Алла Тютюнник, письменниця, кінодраматург, правозахисниця, член Відбіркової ради Docudays UA

Ніхто з українських друзів не запитує мене, чому темою 9-го фестивалю Docudays UA ми обрали тему загрози авторитаризму та диктатури в Україні. Особливо після того, як 19 грудня минулого року на самміті в Києві європейці не підписали Угоду про Асоціацію між Україною та Євросоюзом.

 

І основна причина була навіть не в беспрецедентному переслідуванні опозиції, яке й сьгодні шокує увесь цивілізований світ, а - в «ручній» судовій системі, яка за командою «фас» готова розтерзати всі демократичні цінності. Що вона й робить щодня…

 

Як написала потім про самміт професор римського університету «Ла Сап'єнца», українська письменниця Оксана Пахльовська: «З-під українського суспільства висмикнули Україну. В України відняли Європу. Тобто свободу, гідність і перспективу. А залишили натомість — приниження й безперспективність. Рейдерство замість політики. Брехню. Лицемірство. Цинізм».

Європа - це не географія, це цінності. Європа - це чесні вибори, діалог громадянського суспільства з владою, це незалежні суди, незалежні ЗМІ, недоторканість приватної власності, верховенство права, політична конкуренція…

У нашій країні стали звичними політичні репресії. І зникнення журналістів. І побиття правозахисників. І утиски незалежних ЗМІ. І розгони демонстрацій. У 20-річний ювілей Незалежності України влада заборонила людям збиратися на святкування біля пам’ятників Тарасу Шевченку. І щодня по всій Україні суди забороняють мирні протести, а на тих, хто все ж протестує, влада спускає озброєну кийками й сльозогінним газом міліцію.

Багато моїх друзів упевнені, що авторитаризм в Україні вже настав, що ми – за півкроку до диктатури. Та колеги з сусідніх пострадянських країн заперечуюють: порівняно з Росією й Білорусією, в Україні ще так багато демократії! – кажуть вони й закликають: «Боріться, не здавайтеся!».

Питання – як? Пошукам відповіді на це питання ми вирішили присвятити 9-й фестиваль Docudays UA. Я переконана, що кожен по-справжньому художній документальний фільм – це потужний акт боротьби за моральні, а отже – й за демократичні цінності. Це – інструмент, який пробуджує в людях людське, навчає й надихає захищати це люське в собі й в інших. Сподіваюся, фільми, які ми обрали для показу на цьогорічному фестивалі, а також дискусії, круглі столи, майстер-класи допоможуть українцям у пошуках відповіді на питання: Як?.  Бо: «Знання завжди сильніше за невігластво, тому народ, що бажає управляти собою, повинен озброїтись тією силою, яку дає знання», - сказав колись Джеймс Медісон, один із батьків-засновників США, 4 Президент США.

 


Роман Романов, директор програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження»

Лічильник на Хрещатику невпинно відліковує дні, що залишилися до початку головної події в Україні у 2012 році. Чемпіонат Європи з футболу, за задумом його організаторів, мав стати наочним свідченням належності України до європейської цивілізації, а також дати потужний поштовх для модернізації країни. Головними інвесторами свята футболу стали громадяни України. Кожен із жителів однієї із найбідніших країн континенту профінансував видатки в сумі понад 1400 гривень, що становить майже півторамісячний розмір мінімальної оплати праці.

Наприкінці минулого року Рахункова палата поінформувала, що чергова програма подолання бідності урядом України провалена, оскільки своїх цілей не досягла. Жодна із заявлених владою реформ не вплинули позитивно на життя людей у невеликих громадах. Чому? Перш за все тому, що урядові реформатори не враховують інтереси людей, не спираються на їхній досвід та потреби, не прагнуть здобути їхню довіру. Що ж люди? Чи намагаються вони вирватися із навколишнього середньовіччя та змінити якість свого життя? Як?

На жаль, про це маловідомо в Україні. Засоби масової інформації традиційно більше уваги приділяють життю посадових осіб та зірок шоу-бізнесу. Програма “Верховенство права” Міжнародного Фонду “Відродження” в рамках Ініціативи “Посилення правових можливостей бідних верств населення” розвиває діяльність мережі Центрів правової інформації та консультації, що діють переважно у невелих територіальних громадах. Активність людей у таких громадах, їхня здатність вирішувати правові проблеми є особливо цінною і потребує підтримки. Нас цікавлять люди, які діють, які створюють зміни, які є справжніми носіями реформ. Ми хочемо, щоби про них знали всі.

Більше інформації на сайті: www.pravo.prostir.ua

 


Пітер Ян Волтерс, посол Королівства Нідерланди в Україні

Дорогі друзі,

Для мене є великою честю звертатися до вас на сторінцках каталогу та на сайті Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA! Дозвольте зазначити, що сприяння дотриманню прав людини є одним з ключових елементів закордонної політики Нідерландів, на рівні з безпекою та благополуччям.

Держава Нідерланди передусім зосереджена на тих аспектах прав людини, де свобода, безпека та благополуччя підкріплюють одне одного. Особлива увага приділяється поширенню свободи висловлювання та свободі в Інтернеті як засобам демократизації. Політичні та громадянські права вважаються фундаментальними для зміцнення демократії, так само, як верховенство права. На провідних форумах світу Нідерланди ведуть активну боротьбу проти двох конкретних форм дискримінації: на підставі сексуальної орієнтації та на підставі гендерної ідентичності. Ми послідовно виступаємо проти порушень прав людини, таких як тортури та зникнення людей. Держава Нідерланди також активно підтримує та боронить захисників прав людини, які є рушійною силою структурних змін у тих країнах, де права людини порушуються масово.

З огляду на це, Посольство Королівства Нідерланди з радістю виступає одним із тих донорів, які підтримують 9-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Не може не надихати той факт, що Фестиваль став гучною подією, який провадиться широким колом українських правозахисних організацій!

 


Мартін Даул, директор Британської Ради в Україні

Сила документалістики – показувати нам те, чого ми зазвичай не бачимо: чи то порушення прав людини, чи то репресії, чи то впливи конфліктів на суспільства, на родини та на окремих людей. Британська Рада, чия місія – на міжнародному рівні поширювати плоди культури Об’єднаного Королівства, знову пишається своїм  партнерством з Docudays UA.

Цьогорічний внесок Британії зосереджений на темі охорони довкілля; можливо, ця тематика є незвичною для фестивалю, присвяченого правам людини. Втім, здорове довкілля є необхідною передумовою для кращого дотримання прав людини. Дбайливий господарчий підхід до світових ресурсів та їхнє відновлювання є фундаментальними для того, аби бідні люди світу мали змогу та право забезпечувати себе. А постійне нищення внаслідок бездумного або шкідницького використання породжує конфлікти, котрі, у свою чергу, тягнуть за собою подальші порушення прав слабкого у суспільстві. Фільми, що ми їх представляємо, не позбавлені контроверзійності. «Просто зроби» це характеризує тактику прямої дії, до якої вдаються активісти охорони довкілля. Фільм «Епоха дурнів», де грає відомий британський актор Пітер Постлетвейт, спричинив жваву дискусію про зв’язки між політикою та зміною клімату. Фільм «Кінець лінії» Руперта Мюррея ставить питання про надмірну риболовлю у наших океанах.

Ми не вибачаємося. Документальні фільми мусять породжувати суперечки та зачіпати незручні питання сьогодення. Поки режисерам стає сміливості робити такі фільми, а фестиваль Docudays UA закликає молодь їх дивитися, будьмо певними: в нашому світі, де ще стільки злодіянь належить викрити, горді традиції документалістики – живі та здорові.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024