23 березня, субота: що варто подивитись цього дня

22 березня 2013

Окрім конкурсних показів, детальніше про які можна почитати на сайті, у програмі Docudays UA традиційно відбувається чимало цікавих позаконкурсних показів, зустрічей з гостями фестивалю та майстер-класів. Нагадуємо, що фестиваль відбувається на двох локаціях:  в Будинку кіно та кінотеатрі «Кінопанорама». Вхід на всі події Docudays UA вільний.

 

Коротко про найцікавіше

 

СПЕЦІАЛЬНА ПОДІЯ: Антон тут поряд. Режисер: Любов Аркус

Жан-Люк Ґодар, Борис Хлєбніков, а тепер Любов Аркус. Критики в минулому, ці режисери перевернули світ кіно догори дриґом. Любов Аркус порушує основний принцип «якісної» документалістики: автор не повинен бути учасником подій. Як результат – дебютний фільм підкорює десятки європейських фестивалів. Нагорода інтернет-критиків «Срібна миша» на Венеційському МКФ. Нагадаємо, що цього року Аркус є членом журі конкурсу DOCU/ЖИТТЯ.

Будинок кіно. Синя зала. 14:00

 

РЕТРОСПЕКТИВА АУДРЮСА СТОНІСА: Земля сліпих, Одна, Уку Укай

Кордони між видимим і невидимим, чутним і нечутним розмиваються у фільмах цього литовського режисера, володаря нагороди Європейської кіноакадемії. Зупиніться, дослухайтесь і побудьте частиною іншого, закритого світу. Після перегляду відбудеться зустріч із режисером та водночас членом журі DOCU/ЖИТТЯ.

Детальніше про ретроспективу Аудрюса Стоніса

Будинок кіно. Синя зала. 20:30

 

Спеціальна програма ВИБІР Є!:  Від шепоту до крику. Режисер: Бен Мозес

Цього року правозахисні заходи та кінопокази на фестивалі Docudays UA об’єднані спеціальною темою – «Вибір є!» Чому тоталітаризм не зникає після революції? Хто наші лідери й куди вони нас ведуть? Відповіді на ці запитання ми будемо шукати разом із гостями фестивалю. Перший фільм з цієї програми представлятиме багаторазовий лауреат премій «Еммі» та «Оскар» - режисер Бен Мозес. У його стрічці представлені різні країни – Єгипет, Малайзія, Венесуела, Зімбабве та Україна, та мета у місцевих революціонерів одна: справедливість та свобода.

Будинок кіно. Червона зала. 17:30

 

СПЕЦІАЛЬНА ПОДІЯ: Документальний кіноальманах «Поза Євро»

На створення проекту в рамках Українсько-польської лабораторії кінематографістів надихнув чемпіонат Євро-2012. Молоді режисери йдуть за лаштунки головної події. Вони знімають те, що залишиться, коли всі гості поїдуть.  Куратори альманаху: Яцек Блавут, Серій Буковський, Дорота Рошковська та Олександр Балагура. Після показу відбудеться зустріч з режисерами.

Будинок кіно. Червона зала. 21:30, а також наступного дня, у неділю. Будинок кіно. Синя зала. 12:30

 

Найкращі фільми Docudays UA. Англійський хірург. Режисер: Джеффрі Сміт

 Головний герой стрічки – нейрохірург Генрі Марш. Він не тільки не боїться ухвалювати часом непрості рішення щодо лікування тяжкохворих, але й оперувати в Україні, де від медичної системи залишився хіба що спогад, де тривалішими за час експлуатації обладнання є тільки страждання хворих, котрі роками чекають на бодай якусь допомогу. Операції, які на Заході роблять сотнями щодня, у нашій країні – лише мрія, справдитися якій можуть допомогти талант, завзяття і відданість однієї людини.

Відбудеться зустріч з героями фільму та представниками української частини знімальної команди.

«Кінопанорама». Велика зала. 19:00

DOCU/АРТ.  Ай Вейвей: Ні про що не шкодуй. Режисер: Елісон Клейман

DOCU/АРТ – це спеціальна програма, у якій представлені три фільми про митців, яких єднає не лише безсумнівний талант, але й активна життєва позиція. Вони не ховаються у своїй творчості від проблем, а невтомно шукають свободи. Свободи від свавілля режиму,  від політичної тиранії та забобонів суспільної думки. У першому фільмі поєднання активізму й творчості подається крізь призму життя одного з найвидатніших художників сучасності, якого називають китайським Енді Ворголом. Українська прем’єра.

«Кінопанорама». Велика зала. 21:00

 

Майстерня DOCU/КЛАС

Майстер-клас Романа Бондарчука, українського режисера ігрового і документального кіно, члена Відбіркової ради Docudays UA, призера низки міжнародних кінофестивалів.

«За сміливість і поезію» - саме таку нагороду отримав на фестивалі Кінотеатр.док у Москві український режисер Роман Бондарчук. «Цей приз я отримав за фільм «Таксист». «Це експериментальний фільм – на межі документального й ігрового, який наштовхнув мене на заняття документалістикою. Ми зі знімальною групою опитували жителів Херсона, на основі їхніх розповідей написали сценарій, а потім попросили авторів історій - простих друзів-херсонців - зіграти самих себе у нашому фільмі». У своєму майстер-класі  Роман Бондарчук розкаже про те, як бути сміливим, знімаючи поетів і поезію, а також урочисто переріже уявну червону стрічку цьогорічної програми DOCU/КЛАС.

«Кінопанорама». Мала зала. 12:00

 

Майстер-клас Маріанни Каат, визнаної у світі продюсерки і режисерки, одного з найуспішніших естонських документалістів, засновниці незалежної продюсерської компанії Baltic Film Production.

Споглядаючи останні здобутки режисерки, а саме стрічку «Шахта № 8», що була вилучена з конкурсної програми DOCU/ПРАВО торік і викликала резонанс у вітчизняній пресі, не важко переконатися, що для документаліста не існує чужих життів і чужих проблем. Про те, як доля 15-річного Юри Сіканова з Донеччини стала важливою для режисерки, а також про те, як знайти гроші для зйомок власного кіно - майстер-клас Маріанни Каат.

Інтерв’ю з Маріанною Каат

«Кінопанорама». Мала зала. 14:00

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024