DOCU/КЛАС

Програма DOCU/КЛАС відкриває реєстрацію учасників!


Цього року на вас чекає дев’ять нових майстер-класів від знаних режисерів, кінокритиків та продюсерів. Кожен із наших лекторів створив авторський тематичний клас, спираючись на багаторічний досвід роботи y сфері документального кіно.


Нагадуємо, Майстерні відбуватимуться щодня з 23 до 27 березня в Малій залі нашого дружнього майданчика кінотеатру «Кінопанорама».


23 березня, субота

Майстер-клас Романа Бондарчука

Роман Бондарчук – український режисер ігрового і документального кіно, випускник режисерського факультету Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенко-Карого (майстерня Юрія Іллєнка), постійний член Відбіркової комісії фестивалю Docudays UA, призер багатьох міжнародних кінофестивалів. У своєму майстер-класі Роман Бондарчук поділиться досвідом трансформації документального фільму від початкового задуму до його реалізації. Режисер розповість про те, як було обрано метод зйомки його нового фільму, що таке втручання в реальність та як розпізнати “подарунки долі” й використати їх у фільмі. Майстер-клас пройде на прикладах із нового документального фільму «Поет серед людей», який зараз знаходиться на стадії монтажу.

 

Майстер-клас Маріанни Каат

Естонська режисерка і продюсерка, засновниця продюсерської студії BalticFilmProduction, призерка багатьох європейських кінофестивалів,член журі програми DOCU/КОРОТКО Docudays UA розповість учасникам майстер-класу про пошуки джерел фінансування для східноєвропейських документалістів. Головна мета майстер-класу Маріанни Каат – показати можливі шляхи розвитку фільму від художньої ідеї до її втілення на прикладі власної стрічки «Шахта № 8», знятої в Україні. Незважаючи на різноманітні заборони, минулого року глядачі Docudays UA все-таки отримали шанс побачити цей фільм – історію 15-річного хлопця Юри з міста Сніжного Донецької області, який разом із сестрами пішов від батьків-алкоголіків та був вимушений працювати в нелегальних і небезпечних шахтах-копанках. Фільм Маріанни Каат «Шахта № 8» уже здобув понад 20 міжнародних нагород та був показаний на телеканалах у різних країнах.

 

24 березня, неділя

Зміни у програмі. Замість Любові Аркус свій майстер-клас проведе Віталій Манський.

Віталій Манський – уродженець Львова, дебютував у кінематографі 1989 року. З тих пір режисер відзняв 30 фільмів, які показувались більш ніж на чотирьохста кінофестивалях та телеканалах світу. Віталій Манський володар 50 премій і активний популяризатор документалістики на телебаченні. Саме за його ініціативи у 2006 р. в Росії з’явилась Національна премія  «Лавр» за найкращий теле- або документальний фільм. У своєму майстер-класі під назвою «Документальне кіно в Росії: міф або реальність?» Віталій Манський проведе невеличкий екскурс у історію і стан сучасного документального кіно в Росії, а також розповість про «Артдокфест». 

 

Майстер-клас Кшиштофа Копчинського

«Як підготувати документальний кінопроект для європейського ринку» – так називається майстер-клас знаного польського режисера, сценариста і продюсера, викладача Варшавського університету й експерта Польського інституту кінематографії Кшиштофа Копчинського. Цю лекцію він приготував спеціально для київської аудиторії. Говорити про фінансування і продюсування фільмів у Європі Кшиштоф Копчинський планує на прикладі власних робіт, у тому числі «Діббук» – нового кінопроекту про хворобливі стосунки різних етнічних груп в Україні, а саме хасидів та православних і католицьких українців.

 

25 березня, понеділок

Майстер-клас Аудрюса Стоніса

Один із найбільш привілейованих литовських режисерів-документалістів, володар премії FELIX від Європейської кіноакадемії за найкращий фільм 1992 року, досвідчений лектор, адже в його професійній біографії – викладання документалістики в Європейській кіношколі у Данії, а також читання лекцій у Барселоні, Токіо, Берклі, Белграді та інших містах світу. Аудрюс Стоніс поділиться з учасниками майстер-класу своїми міркуваннями на тему відображення реальності в документальному кіно. Яким чином суб’єктивність стає вирішальним фактором при створенні кінообразу, як реальність, час і простір змінюються, проходячи крізь призму авторського погляду? Ці та інші питання Аудрюс Стоніс ілюструватиме уривками з власних фільмів. Ознайомитися з найкращими роботами режисера глядачі зможуть під час ретроспективних показів його фільмів.

 

26 березня, вівторок

Майстер-клас Петра Льома

Петр Льом – незалежний чесько-канадський режисер та продюсер, доктор політичної філософії Гарвардського університету, що залишив академічну кар’єру та повністю присвятив себе документальному кіно. Петр Льом є зокрема автором повнометражної документальної стрічки «Назад на площу» (2012), що ввійшла до цьогорічної спеціальної програми Docudays UA «Арабська весна». Цей фільм на прикладі портретів декількох людей пояснює політичні й історичні умови революції в Єгипті. Петр Льом обговорить зі своєю аудиторією основні виклики, що постають перед документалістом у процесі створення кіно на тему прав людини та особливості роботи в закритих суспільствах. У другій частині майстер-класу Петр Льом розповість про те, що важать особисто для нього навички режисерського споглядання і чому під час зйомок такими важливими є нерухомість, спокій і терплячість фільму.

 

Майстер-клас Туе Стін Мюллера

Туе Стін Мюллер – визнаний експерт у світовій документалістиці, засновник EDN (Європейської мережі документального кіно), яку очолював протягом десяти років, куратор багатьох відомих міжнародних навчальних програм з креативної документалістики, член журі програми DOCU/ЖИТТЯ. Туе Стін Мюллер прочитає лекцію про фестивальні стратегії: яким чином режисер чи продюсер може просувати власну стрічку на фестивалях, як обрати потрібний фестиваль, як краще подати заявку. Туе Стін Мюллер також поділиться порадами щодо необхідних інформаційних ресурсів для розвитку: що і де читати та куди писати, коли ваш кінопроект уже завершений.

 

27 березня, середа

Майстер-клас Павла Костомарова

Росіянин Павєл Костомаров, кінооператор і режисер, переможець багатьох фестивалів, у тому числі володар «Срібного ведмедя» на Берлінале, своїм майстер-класом розпочне блок з веб-документалістики. Торік разом із ведучим НТВ Алєксеєм Півоваровим і режисером Алєксандром Расторґуєвим він створив інтернет-проект «Строк» («Срок») – документальні зйомки подій, що відбувалися після виборів президента в Росії. У січні цього року автори розпочали новий веб-проект – «Реальність.doc» – логічне продовження їхніх кіноекспериментів «Я тебе люблю», «Я тебе не люблю» та згаданого вище «Строку». Цього разу знімати правдиві історії про самих себе будуть москвичі. За відеощоденниками героїв «Реальності.doc», яких режисери відберуть на кастингу, можна буде спостерігати в інтернеті в режимі онлайн, а пізніше проект постане у вигляді повнометражного документального фільму. Режисери вважають, що їхнє відео стане найточнішим свідченням нашого часу. Про «Реальність.doc», відеоактивізм і веб-документалістику загалом і буде майстер-клас Павла Костомарова.

 

Майстер-клас Gol! Ukraine (Гол! Україна)

Gol! Ukraine – це документальний веб-проект, створений французькими журналістами Стефаном Сьоаном і Матьє Сартром. Інтерактивні веб-стрічки, що були зняті протягом чемпіонату Євро-2012 і презентувались на сайтах французької газети Le Monde і телеканалу ARTE, демонструють новаторський погляд на футбол, Україну та її мешканців. Gol! Ukraine – це унікальний проект французької та української команди, який поєднав у собі документальне кіно та інтернет-технології. Майстер-клас від авторів Gol! Ukraine – це не тільки презентація конкретного проекту, а й розмова про розуміння і можливості веб-документалістики як такої та шляхи, якими вона здатна змінити наше бачення документального кіно. Говоритиме про інтерактивну документалістику та представлятиме Gol! Ukraine один із його авторів – французький режисер Стефан Сьоан.

 

Детальний розклад дивіться незабаром у меню РОЗКЛАД

 

Вхід на всі майстер-класи вільний за умови попередньої реєстрації. Кількість місць обмежена.

Зареєструватись ви можете тут: http://www.survio.com/survey/d/K8P9W3N5N6Z4D7I5A 

 

Ми сподіваємося побачити на тематичних майстернях DOCU/КЛАС творчих, активних і цілеспрямованих учнів!

Контактна особа: Оксана Карпович

e-mail: [email protected]

тел. +38 093 993 43 10