10-23 травня: DOCU/СПРОТИВ на даху Дому «Майстер Клас»

05 травня 2014

З 10 до 23 травня Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA запрошує переглянути фільми цьогорічної програми DOCU/СПРОТИВ просто неба на даху Дому освіти та культури «Майстер Клас» (вул. Лаврська, 16а) з мальовничим київським краєвидом. Кінопокази є частиною програми «Артфорум»,  що триває із 27 квітня до 23 травня. 

 

Вхід на всі кінопокази Docudays UA – вільний! Оскільки кількість місць обмежена, просимо до 8-го травня (18:00) зареєструватись онлайн на показ першого фільму «Щоденне повстання». Про реєстрацію на наступні кінопокази буде оповіщено окремо. 


У рамках роботи «Артфоруму» відвідувачі також можуть побувати на концертах академічної, джазової та альтернативної музики, виставках живопису, графіки, художньої фотографії, театральних виставах та літературних зустрічах, кінематографічних показах, а також стати учасниками освітніх та дискусійних програм.  

 

Docudays UA пропонує переглянути 3 фільми – «Щоденне повстання», «Бахрейн: Заборонена країна» та «Демонстрація». Це учасники цьогорічної програми DOCU/СПРОТИВ. «Хоча причини, через які люди повстають по всьому світу – свавілля, корупція чи неповага до того, що думає населення країни, – спільні. Коли вважаєш, що твій досвід унікальний, поки є прогрес та успіх – почуваєшся добре. Щойно виникають труднощі, шукаєш вихід, засновуючись на пережитому», – розповідає у передмові до програми її модератор Наталка Гуменюк. Пропонуємо ще раз замислитись над українським досвідом на показах:

 

10 травня, 21:00

«Щоденне повстання» (2013 р., країни: Австрія, Швейцарія, тривалість – 115 хв, режисери: Араш Т. Ріахі, Арман Т. Ріахі)

Що спільного в руху «Окупуй!» із протестами в Іспанії або Арабською весною? Чи є зв’язок між іранським демократичним рухом і сирійськими повстаннями – українськими топлес-активістками FEMEN і протестами в Єгипті? «Щоденне повстання» є документальним крос-медійним проектом, що досліджує багатство й силу творчого мирного протесту та громадянської непокори в усьому світі.

 

16 травня, 21:00

«Бахрейн: Заборонена країна» (2012 р., країна – Франція, тривалість – 52 хв, режисер –  Стефані Ламорре)

Бахрейн, забута країна Арабської весни, невелика монархія в Перській затоці з населенням 600 тисяч осіб. Її громадяни повстали одночасно із сирійцями, єгиптянами й тунісцями у лютому 2011 року, вимагаючи базових цінностей – демократії, свободи й честі. Світ не помітив повстання жителів Бахрейну, бо їхня країна вважається багатим і розвиненим союзником Заходу. Стефані Ляморре зуміла проникнути туди як туристка, її камера зафіксувала криваве повстання. Під час демонстрацій загинуло понад 70 протестувальників – у тюрмах або в селищах під час поліцейських рейдів. Усе це різко контрастує із новітніми торговими центрами, що виростають по всій країні.

 

23 травня, 21:00

«Демонстрація» (2013 р., країни:  Росія, Іспанія, тривалість – 70 хв, режисер – Віктор Коссаковський)

29 березня 2012 року Іспанію охопили масові протести проти нової урядової політики масштабного скорочення соціальних пільг. Для стримування натовпу на вулицю вивели поліцію із травматичною зброєю. Дивовижно, але того дня єдиними відчиненими дверима виявилися двері Оперного театру, де саме давали балет «Дон Кіхот» на музику Леона Мінкуса. Того ж вечора, аби зафіксувати перебіг подій, на вулицю вийшли 32 студенти магістерського курсу творчої документалістики Університету імені Помпеу Фабра з камерами. З ними був режисер-документаліст Віктор Коссаковський.

 

---

 

«Артфорум» Громади Києва – це захід нового формату, що об’єднує виставкову, концертну, театральну, літературну й кінопрограму з освітніми заходами й широким обговоренням культурних, громадських проблем і перспектив розвитку українського мистецтва. Проект «Артфорум» Громади Києва є благодійним. Усі кошти, зібрані за період арт-ініціативи,  будуть спрямовані на придбання хірургічного обладнання для Київської міської клінічної лікарні № 18 на бул. Шевченка, 17.

 

З детальною програмою проекту «Артфорум» можна ознайомитись на сайті Дому освіти та культури «Майстер Клас» та у Facebook на сторінках організаторів:

http://www.masterklass.org/ukr/ та https://www.facebook.com/kyiv2020

 

 

Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини, що проходить щороку впродовж останнього тижня березня у Києві. Після завершення Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України у рамках Мандрівного фестивалю. Покази тривають від жовтня до грудня. У 2013 році Мандрівний Docudays UA відвідав 231 місто й містечко у 23-х регіонах України, АР Крим, міста Севастополь і Київ.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024