Документалістика «у спальниках» – як DOCU/КЛУБИ мандрували країною

23 серпня 2016

На початку серпня фестивальний проект DOCU/КЛУБИ приєднався до «Тут і зараз» – ініціативи, спрямованої на поширення ідеї активного громадянства серед мешканців сіл на Сході та Заході нашої країни й, головне, на згуртування її молоді. 

 

Під час виїзних турів з волонтерами наші модераторки показували, говорили й надихали документальним кіно. Фільми «у спальних мішках», згущене молоко, страхи та любов сельчан до документального - про те, чим здивували тутешні західні та східні місцини України, читайте в їхніх подорожніх нотатках. 

 

Селище Рубіжне Харківської області, поїздка на Сіверський Донець

 

Йош

модераторка кіноклубу медіапросвіти Docudays UA у Львові

 

На два вечори нашими кінозалами стали будинки культури сіл Малі Заліщики та Бариш (Тернопільскої області). Саме тут на ночівлю розмістилася молодь і ми «переглядали фільми у спальних мішках». Це був найзатишніший показ, який мені тільки доводилося проводити. Замість казочки на ніч учасники та учасниці дивилися гостросоціальні документальні стрічки: «Синдром панка» про фінських музикантів із синдромом Дауна та «Життя в раю – нелегали по сусідству» про африканських біженців у Швейцарії.

 

Перегляд фільму у селі Малі Заліщики Тернопільскої області

 

Фільми стали нагодою поділитися життєвим досвідом, практиками соціальної роботи й роздумами про суспільний устрій та, сподіваюсь, замислитися над засадами побудування справедливого та щасливого соціуму, адже цього прагнуть волонтер(к)и проекту з лозунгом «Я змінюю країну». Проект спрямований на практичну волонтерську допомогу іншим людям у тих сферах, де неналагоджена систематична робота, і щоб молодь стала взірцем для мешканців(ок) сіл в самоорганізації та турботі про громадський простір та й країну в цілому. А фільми показали одні з найвищих у світі стандартів соціальної політики та роботу відповідних служб Фінляндії та Швейцарії – як працює та з якими проблемами стикається суспільство, як відрізняються підходи держави та жителів(ок), і як вони самоорганізовуються.

 

Адже роблячи щось маленьке, ми маємо пам’ятати про великі цілі: аби досягати стійких змін і не втрачати мотивацію.

 

Село Мар'ївка на Дніпропетровщині


Кирило Бескоровайний

організатор проекту «Тут і зараз», арт-редактор науково-популярного журналу «Куншт»

 

Чесно кажучи, коли ми на «західному турі» розпочали дивитися документальний фільм Юкка Каркайнена «Синдром панка» про панк-музикантів із синдромом Дауна, я запереживав: чи зрозуміють його учасники проекту та місцеві жителі. Але потім справді був здивований глибокими роздумами й палкою дискусією після. Говорили про людей з обмеженими можливостями та про їхнє місце в суспільстві. Запам’ятався хлопець Василь з Малих Заліщиків, що в Тернопільській області, – дуже щирі й глибокі міркування мав щодо цього....

 

Упродовж цих шести днів дві команди активістів подорожували у двох напрямках на Захід та Схід України. Ми фарбували паркани, будинки культури, будували дитячі майданчики. Усюди нас зустрічали по-різному: у деяких селищах збігалися всі, щоб допомогти, в інших казали: «Хай Бог помагає» і проходили повз. Були й ті, що зовсім не зрозуміли, навіщо ми приїхали.

 


Село Мар'ївка на Дніпропетровщині

 

Розумію, що за день важко кардинально щось змінити в селищі, тому наша основна місія була надихнути місцеву громаду. Але не пройшло й тижня, як ми влаштували гойдалку, пісочницю, лавочку та вкопали шини в селі Верб’ятин, що в Тернопільській області, і як нам надіслали світлини, що дитячий майданчик місцеві жителі розширили – установили гірку, пофарбували шини й таких прикладів багато. Так само й з переглядами документального кіно. Звісно, були й ті, хто недосиджував до кінця, але, на мою думку, навіть кілька хвилин документального фільму іноді достатньо для того, щоб занурити людину в роздуми й надихнути на зміни.

 

Марія Цип’ящук

координаторка громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав люини в Рівному, модераторка кіноклубу медіапросвіти Docudays UA у Рівному

 

У нашому «східному турі» ми відвідали шість сіл Дніпропетровської та Харкіської областей. І для мене тур – це похідний рюкзак, спальник та каремат, прокидання із сонцем та вітром, смачна вівсянка із сухофруктами та згущеним молоком на сніданок, сумнівної чистоти водойма замість душу, краса старовинного дендропарку в селі Основиці, побудова гуртом нової пісочниці для місцевих жителів та фарбування заборів... а ще відверті вечірні кола довіри, де ти можеш вивільнити свої емоції, набуті за довгий день і, звісно, документальне кіно.

 

Верхній Салтів Харьківської області

 

У перший вечір у селі Ковпаківка ми дивилися фільм китайського режисера та продюсера Вейджун Чена «Голосуйте за мене, будь ласка!». Гостре й водночас просте питання цього фільму – що ж таке справжня свобода вибору – наштовхнуло й місцеву громаду на жваве обговорення, і ми ще довго не розходилися після показу. Наступного вечора дивилися фільм російського режисера Матвєя Трошинкіна «Пощо, маловірна?!». Він про життя однієї з родин, у якій живе дитина із синдромом Дауна. Цей фільм глядачі сприйняли по-різному: у когось він викликав почуття підсвідомого страху; у когось – асоціації з любов’ю та безмежним терпінням; інші були вражені тим, що вони дізналися про життя людей, народжених з таким синдромом. Навіть ті з місцевих, хто скептично виловлювався про документалістику, після фільмів спрагло хотів дивитися ще!

 

Перегляд фільму у селі Бариш Тернопільської області

 

Хоча й очікувано, але доволі дивно було бачити іноді кардинально різну реакцію сільських та селищних жителів на приїзд волонтерів: хтось щиро радів та вітав нас; хтось проявляв майже відверту недовіру та пересторогу, були й ті, хто питав: «Коли ми приїдемо знову?» Власне, тур став для мене прикладом того, що потрібно самим дбати про власний добробут, і це не настільки важко – а навіть весело – якщо до роботи стати всім разом.

 

Фото Марії Цип'ящук, Юлії Мо та з офіційної сторінки проекту «Тут і зараз»

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024