КРІЗЬ ІЛЮЗІЇ: моторошно правдиво й украй оманливо

09 березня 2016

Ілюзії породжуються різними аналізаторами. Найпоширеніші з них – зорові. Буває, дуже боляче розставатися із цими яскравими оазисами – хибними уявленнями про нашу реальність. Адже приємно й комфортно жити в них. Проте фільми програми «КРІЗЬ ІЛЮЗІЇ» зумисне вриваються до нашої зони комфорту й пропонують інакший погляд на вкрай звичні омани, що керують нашим життям.

 

 

Це п'ять потужних історій про надію на демократію в Зімбабве, про ілюзорність змін у Росії, про наснагу двох шерифів з української Збур'ївки, мужність правозахисниць із чеченського Грозного, а також документальний нарис про взаємопов'язаність примар у «дружбі» Сходу та Заходу. Ми попросили режисерів цих історій розповісти, які ілюзії та омани їм хотілося озвучити у фільмах.

 

Грозний-блюз

Швейцарія

 

 

«Амбіції фільму стосуються цілковитої зміни офіційного літопису та спростування стереотипу про те, що люди, живучи в диктатурі, живуть лише як жертви, розповідає режисер фільму Нікола Беллуччі. Проте фільм не лише звинувачує. Він ставить усі можливі питання: куди хоче і зможе рухатись народ? Що значить слово «демократія» в такій країні, як Росія? Чому важливо берегти пам'ять про геноцид і яка наша роль у всьому цьому? Як таке можливо, що, незважаючи на масові порушення прав людини в Чечні і достатню обізнаність про них, «Європа» залишалася пасивною – та сама «Європа», яка постійно говорить про захист людини як про одну зі своїх духовних і політичних основ?»

 

Попри те, жіноче тіло – також важлива тема фільму. «У Чечні тіло опиняється у центрі жорсткої політичної боротьби, використовується та принижується, стаючи інструментом контролю громадян. Але фільм також намагається показати, що гра, насправді, ще не закінчена й нічого ще не вирішено, хоч пропаганда зі всіх сил намагається створити таку ілюзію. Усередині соціального тіла жевріють кілька форм опору і непокори».

 

Демократи

Данія

 

 

Режисерку Каміллу Нельссон найбільше вразили в Зімбабве наслідки й шкода, заподіяні країні та її культурі колоніальним минулим. «Ми, європейці, можемо вважати, що більше не несемо відповідальності за створений нами безлад на африканському континенті. Я з цим не згодна. Яким би поганим не було його нинішнє керівництво, наслідки нашої інтервенції й панування, а також шрами, що по собі залишила колоніальна система, й надалі впливають на ситуацію в Зімбабве у культурному, політичному та економічному вимірах.

 

Я сподіваюся, що фільм допоможе нам усвідомити, як важко сформувати справжню демократію. Ми, живучи в так званих «старих демократіях», здається, часом забуваємо, скільки часу нам знадобилося, аби вона стала дієвою. Фільм свого роду нагадування, що демократія – дуже крихка конструкція й ми повинні постійно пам'ятати, як легко вона може впасти».

 

Гірке озеро

Великобританія

 


 

Британський кінематографіст Адам Кьортіс називає своєю улюбленою темою «владу та її вплив на суспільство», а відтак і свою діяльність уважає журналістикою, що розвинулася за допомогою кіно. «Гірке озеро» показ того, як резонансні оповіді політиків і журналістів спрощуються до тієї міри, коли ми вже не бачимо справжнього світу.

 

В інтерв'ю виданню «Vice» про цей фільм Кьортіс учергове наголосив, що політики та журналісти думають, що можуть контролювати певні частини світу завдяки спрощеним оповідкам протистояння добра та зла. «Журналістика тримає нас у своєрідній бульбашці, відтворюючи глядачеві матеріал, який він і так знає. Я взяв невідредагований архів про Афганістан і спробував поглянути на нього по-новому. Мета показати ту складну реальність. Занурити у неї глядача. Можливо, мої способи надто радикальні. Але я певен – ви маєте спробувати це, якщо хочете проколоти бульбашку».

 

Подія

Нідерланди, Бельгія

 

 

Фільм режисера Сергія Лозниці – також робота з архівним матеріалом. Драматичні моменти серпня 1991 року в Петербурзі, який в усьому світі назвуть народженням «російської демократії», він піддає прискіпливій експертизі. Що насправді тоді сталося в Росії? Хто ці люди, які дивляться в камеру: переможці чи переможені?

 

«Головні герої фільму – ленінградці, які переживають драматичний державний переворот серпня 1991 року. Міфи, котрі виникли навколо подій Путчу затьмарили справжні факти, і тільки зараз – 25 років потому – ми можемо дистанціюватися від помилок, пропаганди і спекуляцій, побачити і оцінити події в сучасному контексті», – уважає режисер.

 

Українські шерифи

Україна, Латвія, НІмеччина

 

 

Режисер Роман Бондарчук так описує ілюзії, які хотілося озвучити й порушити в документальному фільмі: «Перша ілюзія – на рівні держави – як функціонує правоохоронна система. Знімаючи фільм, ми побачили, що міліця на виклики не приїздить, а люди, в основному, самі уникають її викликати, щоб не створити собі ще більше проблем. Друга ілюзія – уже на рівні села – що українське село вимирає. Виноград росте, риба ловиться і є доволі багато впевнених у собі людей, які не збираються нікуди переїздити. І третя ілюзія — особистісна. Це перетворення Колі із замурзаного бомжа, який їсть собак у зворушливого чоловіка, який пише листи кохання своїй Тані».

 

«Я не наголошував на проблемних питаннях, а головне досліджував життя українського села за допомогою шерифів. Мене у першу чергу цікавили у ньому всі відзеркалення процесів у державі: повістки в армію, про-російські настроєні персонажі, пост-радянські ритуали, мислення цих людей, міфи, якими вони живуть і з ким себе ідентифікують».

 

Підготувала Вікторія Хоменко

 

На фото кадр з фільму «Грозний-блюз»

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024