DOCU/ХІТ: чотирнадцять кінозалів і потужна вісімка фільмів

25 вересня 2017

Сім міст, чотирнадцять кінозалів і вісім документальних історій про сучасну реальність. Прокат DOCU/ХІТ українськими містами набирає обертів. Як проходитиме мандрівка DOCU/ХІТ цього року – читайте в нашому блозі.

 

Львів

 

У Львові DOCU/ХІТ освоює одразу три локації. Але традиційно ексклюзивні події відбуватимуться в Палаці мистецтв. 5-го та 7-го жовтня глядачі матимуть нагоду поспілкуватися з українськими режисер(к)ами після показів.

 

Сергій Буковський та Ніна Антонова. Презентація «Головної ролі» в Києві під час Docudays UA-2017

 

До Львова завітає Сергій Буковський і представить дві власні роботи: нову стрічку «Головна роль» про свою маму, кіноакторку Ніну Антонову. І «Завтра свято» – без перебільшення вже класику документального кіно.

 

Також свій фільм «Війна химер» покажуть режисерки Анастасія та Марія Старожицькі.

 

«Зустрічі з глядачами після фільму – це найважливіший зворотний ефект для нашої команди, – розповідає Марія Старожицька. – З досвіду попередніх показів знаємо, що багато кому буде потрібний час, аби усвідомити побачене, і відгуки та питання прийдуть пізніше. Ми ризикнули розповісти надзвичайно інтимну історію про свої відчуття на війні, що буде далі в тих, хто у фільмі, і в тих, хто створював стрічку, і що було спершу – життя навколо чи бажання знімати саме цей фільм. Поки що можу лише сказати, що головним є бажання, аби щонайбільше глядачів побачили цей фільм».

 

Показ «Війни Химер» у Києві під час Docudays UA-2017

 

Херсон

 

Цьогоріч покази в Херсоні розпочалися в особливому місці. Docudays UA вирішив підтримати Арт Хаб «Ілюзіон», який ось уже півтора року намагається закрити місцева влада, аби відібрати цю територію в центрі міста. Неодноразово Арт Хаб «мінували» по телефону, не опалювали взимку й не давали можливості прогріти приміщення власними обігрівачами.

 

«Арт Хаб – це невеличка зала на 35 місць, однак саме тут показують фільми, відбуваються зустрічі із сучасними українськими режисер(к)ами, збираються молоді херсонські митці. Усе в цьому просторі обладнано за власний кошт небайдужих херсонців та його керівника Леоніда Єжурова, – коментує Дар'я Аверченко, піар-директорка Docudays UA. – Зараз невідомі люди, які ніколи не були в Арт Хабі, невтомно пишуть скарги на роботу простору, а депутати намагаються винести на розгляд сесії обласної ради питання про «відчудження комунальної власності» (приміщення Арт Хабу належить комунальному підприємству, підпорядкованому обласній раді – ред.). Десятки громадських організацій Херсонщини об'єдналися в коаліцію, щоб захистити єдиний у Херсоні кіноцентр, і поки що їм це вдається! Ми теж вирішили приєднатися й цього року проведемо DOCU/ХІТ тут. Хочемо привернути увагу медіа, місцевих депутатів і громадськості та попросити всіх небайдужих захистити Арт Хаб і його команду».

 

Презентація «Dixie Land» у Києві під час Docudays UA-2017

 

Покази в Арт Хаб «Ілюзіон» тривають до 28-го вересня. А з 2-го по 8-ме жовтня фільми з програми DOCU/ХІТ можна буде побачити в кіноконцертному залі «Ювілейний».

 

Київ

 

У Києві, як і в більшості міст, покази триватимуть до 25-го жовтня.

 

«Цьогоріч ми зіткнулися з доволі складним вибором – продовжувати проект дистрибуції документального кіно чи ні? – розповідає координаторка проекту Катя Лачіна. – Проте під час обговорень уся команда стала на бік прокату. Ми збільшили кількість кінотеатрів та міст. І не лише продовжили взаємини з артхаусними майданчиками, а й залучили до співпраці мережевий кінотеатр «Планета кіно» в п'яти містах».

 

Обговорення конкурсу DOCU/УКРАЇНА з глядачами у березні 2017-го року

 

«Фільми, які пропонуємо глядачеві, зацікавлять не тільки сінефілів чи поціновувачів документалістики. Адже ми відібрали для показів кіно, яке торкається не лише соціокультурних, політико-економічних тем чи дає зріз сучасної документалістики у світі та в Україні, а насамперед говорить про людяність і пошук себе. Програма нинішнього DOCU/ХІТ – це подорожі через абсолютно різні прояви реальності, але з єдиним правильним напрямком – до себе справжнього». 

 

Окрім цього, DOCU/ХІТ продовжується в Харкові, Сумах та Одесі. Долучайтеся до події у вашому місті у Facebook. Детальний розклад показів та всю інформацію про фільми дивіться на сайті проекту docuhit.org.

 

Усі фото: Docudays UA

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024