«Згодні бунтують»: огидні протестувальники відкривають Docudays UA

24 березня 2017

Досить вже низових протестів! Хто нарешті подбає про найголовніших менеджерів корпорацій? Хто поведе за собою поліцію, виголошуючи за них згоду на протести? Хто зробить заяву від імені Shell та впливового американського лобі? Відомо хто – The Yes Men.

 

The Yes Men, або «Згодні» – це група активістів, які вже понад двадцять років працюють з темами довкілля, капіталізму, колоніалізму, гомофобії в такий спосіб, що навіть преса не може зрозуміти, чи вони це серйозно.

 

Організувати державного рівня прес-конференцію, аби повідомити, що уряд відмовляється від шкідливого палива? Чому ні? Провести фейкову конференцію на міжнародних переговорах ООН зі зміни клімату, де повідомити, що Канада виплатить Уганді борг за всі екологічні злочини, які вчинила? Можна! Якщо ти білий чоловік в костюмі – люди повірять, що ти очолюєш державний департамент, потужну лобістську групу або гігантську корпорацію.

 

Один із головних методів активізму «Згодних» – це так зване «присвоєння» чи «культурна провокація» (culture jamming). Іншими словами, боротьба з негативними проявами масової популярної культури та пропагандою, яку вона поширює, її ж методами. Культурні провокатори і провокаторки заражають мас-медіа, популярну культуру та рекламу вірусом незгоди та критики, використовують блискавичне поширення такої інформації в нашому споживацькому суспільстві видовищ.

 

Креативно поєднуючи ці методи за два десятиліття своєї діяльності «Згодні» дошкульно висміювали консервативних політиків у США та привертали увагу до безвідповідальності великих коропорацій. Завдяки їхнім витівкам ми більше знаємо про несправедливість цього світу та маємо чудовий приклад, як із цим боротися. Внаслідок цього «Згодні» здобули негативне реноме серед істеблішменту, який вони висміюють – недарма англомовна назва фільму The Yes Men are Revolting може ще трактуватися як «“Згодні” – огидні».

 

Якщо на початках своєї діяльності «Згодні» працювали головно з питаннями капіталізму, то останнім часом їхній фокус – зміна клімату. Акція «Згодних» з костюмами, які дозволяють пережити екологічні катастрофи, тільки на перший погляд смішна. Це пародія на гонитву за капсулами, бункерами та іншими рятівними сховками від екологічноїкатастрофиабоядерноївійни.Такі розробки були особливо популярними після другої світової війни в США, на випадок холодної війни з СРСР або природної катастрофи. «Згодні» пародіюють ці капсули, щоб наголосити – зміна клімату з усіма її трагічними наслідками вже неминуче близько. Проте, на думку самих активістів, відвернути їх цілком можливо. Ще за час нашого з вами життя людство може пов- ністю відмовитися від викопного палива (чи не основного чинника зміни клімату) та перейти на відновлювані джерела енергії. Проте уряди 6 великих держав та корпорації не надто в цьо- му зацікавлені. Парадоксально, але врятуватися зможуть лише ті, хто споживає найбільше, хто винищує найбільше природних ресурсів, ті, хто має доступ до влади.

 

«Згодним» небайдуже документування. Це вже третій фільм, який розповідає про їхню активність. У 2015 році Docudays UA показував фільм «Звідки з’являється пил і куди зникають гроші» про естонський театр NO99 та їхній проект – фейкову політичну партію, що мала на меті викрити механізми, з якими працюють політики для захоплення голосів виборців. І театр NO99, і «Згодні» займаються самодокументуванням. Це сильне політичне кіно, яке фіксує всі етапи втілення акцій і провокацій. Від шаленого запалу на початку до розробки ідеї, від розробки до втілення з неочікуваними перепонами, і зрештою, до прикрого усвідомлення: тут і зараз, терміново, невідкладно нічого не змінюється.

 

Впродовж останніх декількох років «Згодні» передають усі свої секрети активістам і діляться тим, що дізналися за останнє десятиліття, яке вони присвятили «виправленню ідентичності». Результатом цієї діяльності є Yes Lab – семінар, метою якого є допомогти групам активістів організовувати власні творчі заходи, які привернуть увагу ЗМІ. Один з таких семінарів-воркшопів, під назвою «Yes Lab: брейнстормінг творчих ідей», відбудеться під час фестивалю в рамках правозахисної програми RIGHTS NOW! (25 березня, 13:00, Біла зала Будинку кіно).

 

В Україні вже не перший рік екологічні активісти працюють у законодавчій та просвітницькій сферах, проводять Кліматичні марші й перформативні акції проти небезпечної й контрабандної вирубки лісів. Але доки активісти намагаються привернути увагу до зміни клімату й екологічних проблем, держава продовжує здавати свої території під шкідливі виробництва країнам першого світу, промислові міста продовжують бити рекорди за кількістю хворих на рак та астму, схили карпатських гір і далі хаотично вирубують.

 

Досвід українських активістів у самодокументуванні не надто очевидний, тому фільм «Згодні бунтують» міг бути не лише посібником з креативних протестів, а й з їхньої відеофіксації. Для глядачів далеких від активізму, спроби зупинити глобальні зміни клімату нагадають справжній авантюрний детектив, але з реальними героями та реальними корпораціями.

 

ПОКАЗИ ФІЛЬМУ «THE YES MEN: ЗГОДНІ БУНТУЮТЬ» ВІДБУДУТЬСЯ В БУДИНКУ КІНО: 24 БЕРЕЗНЯ О 19:00 В ЧЕРВОНІЙ ЗАЛІ (ВХІД ЗА ЗАПРОШЕННЯМИ) ТА 25 БЕРЕЗНЯ ОБ 11:00 В СИНІЙ ЗАЛІ (ВХІД ВІЛЬНИЙ).

 

Шон Девлін особисто приїде на фестиваль презентувати фільм. Він один із найдосвідченіших представників команди Yes Lab, відповідальної за організацію численних проектів The Yes Men. Під час фестивалю він також проведе лекцію у рамках подій RIGHTS NOW! - «Yes Lab: брейнстормінг творчих ідей». Зареєструватися на подію можна за лінком.

 

Текст: Маріам Агамян, Надія Чушак

Чільне фото - кадр з фільму «The Yes Men: Згодні бунтують»

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024