Мандрівний Docudays UA-2018: підбиваємо підсумки

21 грудня 2018

Із жовтня до грудня мешканці та мешканки понад 200 міст і містечок у 22-х областях України мали змогу переглянути й обговорити документальні стрічки з програми цьогорічного Мандрівного Docudays UA, а також узяти участь у правозахисних заходах у межах фестивалю. Подорож Мандрівного розпочалася 6 жовтня в містечку Чернігівка (Запорізька область) з показу стрічки «Проект “Бабця”». Триватимуть перегляди та обговорення фільмів до 29 грудня. Підбиваючи підсумки 2018 року, вирішили пригадати події Мандрівного 2018. Читайте в першій частині нашого блогу про покази документальних стрічок по всій Україні.

 

Цьогорічний Мандрівний розпочався на Тернопіллі зі спеціальної події – показу фільму Фредеріка Вайзмена «Ex-Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека». Показ стрічки передував дискусії «Бібліотека як центр життя спільнот у мегаполісі, містечку, селі – це утопія чи реальність?», протягом якої працівники(ці) міських та університетських бібліотек, студентство, громадські активісти(ки) обговорили стан і роль сільських бібліотек у житті громади, а також подальшу долю Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Подія відбулася за сприяння Посольства США в Україні.

 

Фото з показу фільму «Ex-Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека» в Ужгороді. Автор: Михайло Мельниченко.

 

Стрічка «Ex-Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека», що цьогоріч стала спеціальною подією Мандрівного, також демонструвалася у Львові. Ольга Гончар розповіла про те, як проходили обговорення фільму після львівських показів. Головний висновок дискусії полягає в тому, що бібліотекам не варто боятися бути різними. В Ужгороді після перегляду фільму аудиторія говорила про роль і функцію сучасних публічних бібліотек з письменником, поетом, перекладачем Андрієм Любкою. Матеріал про дискусію підготувала Наталія Кабацій.

 

На обговоренні після показу фільму «Ex-Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека» в Полтаві вдалося виокремити головні точки для розвитку бібліотек. Для мешканців і мешканок Полтави ними стали бібліотечний простір, бібліотека як місце відпочинку, встановлення зв'язків та соціальне партнерство.

 

Обговорення за участі художниці Алевтини Кахідзе. Фото: Юрій Ольш.

 

У Львові одними з перших показів були покази фільмів «Явних проявів немає» і «Віддалений гавкіт собак» спільно з «Бієнале довіри». Після перегляду стрічок аудиторія разом з експерт(к)ами шукала відповіді на питання про те, як можливо говорити про війну мовою кіно. Дискусія після фільму «Віддалений гавкіт собак» стосувалася «Дітей війни» – які вони, де вони та хто про них думає? Перед переглядом стрічки Олександра Кущинська поговорила з художницею Алевтиною Кахідзе про довіру, досвід і толерантність, а також її досвід роботи з дітьми. Показ та обговорення стрічки відбулися за підтримки платформи Moving Docs.

 

Дискусія «Реп як зброя проти гомофобії та расизму» у Львові. Фото: Юрій Ольш.

 

Третього листопада у Львові відбувся показ фільму «Сільвана» та обговорення разом з Ольгою Райтер, програмною директоркою Кінофестивалю Wiz-Art, та Марією Демішевою, феміністкою та дослідницею, яка вивчає проблеми Ближнього Сходу, за модерації фем-активістки Йош. Обговорення стосувалося як життя і творчості реперки Сільвани, так і ширшого кола питань, зокрема шведської масової культури, у полі якої існує феномен співачки Сільвани. Подія відбулася за підтримки платформи Moving Docs.

 

Ольга Гончар розповіла, на які теми дискутували в першу двотижневу хвилю фестивалю у Львові, серед яких: діалог поколінь на тлі турбулентних часів, ПТСР та дитинство на війні, декомунізація та війна символів, життя в «сірій зоні». Ольга Гончар також підбила підсумки Мандрівного фестивалю у Львові та зазначила, що цьогорічний фестиваль запам’ятається дискусіями навколо тем посттравматичного синдрому й захисту прав жінок, просвітницькими заходами для дітей з осмисленням особливостей дитинства в неповних родинах та в умовах війни, освітніми заходами для правозахисників і правозахисниць.

 

Глядачі та глядачки на показі фільму «Віддалений гавкіт собак» у Маріуполі. Фото: Микола Євтушек.

 

Цього року на Мандрівному вперше було показано фільм з тифлокоментарем для людей з порушенням зору. Про інклюзивний показ стрічки «Віддалений гавкіт собак», яка також стала фільмом-відкриттям Мандрівного в Харкові, розповіли координатори фестивалю в Харкові Юрій Чумак і Володимир Каплун.

 

Показ стрічки «Віддалений гавкіт собак» у Харкові. Фото: Христина Пашкіна.

 

Мешканці й мешканки Харкова також мали змогу взяти участь у «Живій бібліотеці». Серед живих книг були такі: незрячий підприємець, мама дитини з інвалідністю, жінка, яка погано чує з дитинства, але хоче почути; відкритий гей; людина, яка працює з біженцями та переселенцями. Про те, як проходила «Жива бібліотека» у Харкові, розповів Володимир Каплун.

 

«Жива бібліотека» у Харкові. Фото: Христина Пашкіна.

 

У межах Мандрівного Docudays UA в мистецькому центрі «Галерея ІЛЬКО» в Ужгороді відбулася фотовиставка Сергія Моргунова «Yo Lo Vi», або «Я це бачив». Фотограф прагнув показати абсурдність війни через звернення до феноменів страху, самотності, порожнечі та емоційного вакууму. Крім того, важливою темою для автора була сила духу людей, які продовжують жити в так званій «сірій зоні». Відкриття виставки відбулося 24 листопада й супроводжувалося показом стрічки «Віддалений гавкіт собак», а сама виставка тривала до 8 грудня включно.

 

Відкриття виставки Сергія Моргунова. Фото: Михайло Мельниченко.

 

28 листопада в Ужгороді відбувся показ фільму «Жінка в полоні» та дискусія про протидію торгівлі людьми. Присутніх на показі глядачів і глядачок цікавили питання масштабів та географії торгівлі людьми, куди можна звернутися, якщо людина постраждала й потребує допомоги, види допомоги, які можна отримати. Матеріал про дискусію підготувала Наталія Кабацій.

 

Обговорення фільму «Зворотний бік усього» з письменницею Катериною Калитко у Вінниці. Фото: Андрій Завертаний.

 

Мандрівний Docudays UA – це не тільки покази документальних фільмів, а й правоосвітні тренінги. Цього року серед правоосвітніх заходів у межах Мандрівного в Кременчуці відбувся тренінг для молоді про права людини та недискримінацію, тренінг для вчителів міста про громадянську свідомість та розмови про жіночий та нежіночий погляди (і чи потрібно взагалі їх виокремлювати?). Про ці заходи розповіли Світлана Овчаренко й Альона Глазкова, координаторка Мандрівного у Кременчуці.

 

Тренінг з жестової мови у Кременчуці. Фото: Олеся Мусієнко.

 

20–21 листопада освітян(к)и Ужгорода обговорювали проблеми шкільного середовища через призму участі та самоврядування під час семінару «Принцип рівності при прийнятті рішень у сфері шкільного самоврядування». В Івано-Франківську відбулися тренінги з недискримінаційних підходів у роботі поліцейських для «Молодіжних радників поліцейських», патрульних та дільничних поліцейських.

 

Фото з правозахисного тренінгу в Івано-Франківську. Автор: Юрій Валько.

 

Звісно, було б неможливо розповісти про всі події Мандрівного фестивалю в межах одного матеріалу. Але кожний показ і кожне обговорення після перегляду – це маленькі кроки на шляху до глобального визнання «рівної рівності» всіх людей і розуміння важливості дотримання концепції прав людини. Команда Docudays UA висловлює вдячність усім регіональним партнерам за їхні зусилля в організації цьогорічного Мандрівного Docudays UA і бажає наснаги в підготовці до Мандрівного у наступному році.

 

Матеріал підготувала Олена Сирбу

Чільне фото: Михайло Мельниченко

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024