Три кити See Ukraine

31 жовтня 2018

Уже вдруге Docudays UA вирушило в турне Європою. Перші покази в середині жовтня відбулися в Мадриді. У листопаді та грудні фестивальний проект See Ukraine зустрічатиме Мюнхен та Париж.

 

Цьогорічна концепція See Ukraine має назву «Пустий постамент», і це спроба відрефлексувати та пояснити іноземній аудиторії ситуацію, що виникла в Україні. Саме тому проект складається з показів сучасних документальних стрічок, які презентують їхні автор(к)и, експозицій українського актуального мистецтва та відкритої дискусії з німецькими та українськими інтелектуал(к)ами.

 

Про ці три кити, на яких тримається нинішній проект, – читайте в нашому блозі.

 

1. Виставка

 

Передусім кураторський виставковий проект Олександра Михеда пропонує поглянути на українську реальність крізь багатоманіття оптики сучасного мистецтва. В експозиції представлена фотографія, відеоарт та інсталяції Валерія Мілосердова, Олександра Навроцького, Євгена Нікіфорова, Сергія Радкевича, Марії Плотнікової, Ігоря Чекачкова, Юлії Червінської, а також перформанс від Костянтина Зоркіна. На виставці також можна буде побачити добірку рідкісних архівних світлин фотографа-аматора зі Східної України Марка Микитовича Залізняка (1893 – 1982), чия нещодавно віднайдена спадщина набуває ще більшої значущості у сучасних обставинах.

 

«З кожною українською революцією нове життя отримує стара карикатура – люди величезними канатами стягують з постаменту чергового божка, постамент прокручується, і на вакантне місце народ власноруч встановлює наступну постать. Утім сьогоднішній момент унікальний тим, що постаті з минулого, до яких уже втрачено довіру, повалені. Нові герої ще не встановлені, – розповідає арт-куратор Олександр Михед. – Ситуацію «Пустого постаменту» хочеться максимально довго протримати, відтермінувати момент вибору, яким шляхом піде реальність і які нові герої будуть обрані на вакантне місце. Ця історія не про декомунізацію, не про повалення пам'ятників, а про подальший пошук, ситуацію "потім"».

 

У Мюнхені виставка відкриється 6 листопада в галереї LOVAAS, а в Парижі – 4 грудня в галереї Jour et Nuit.

 

Робота Валерія Мілосєрдова

 

2. Кінопрограма

 

Кінопокази See Ukraine – основа всього проекту. Адже за допомогою документалістики проект розповідає іноземній аудиторії про сьогодення країни.

 

«У кінопрограмі є кілька фокусних тем, але найгостріша з них, мабуть, це посттравматичний режим існування, у якому зараз перебуває суспільство. Після Революції Гідності був анексований Крим, потім почалася війна, яка триває й нині. За ці п’ять років українці фактично не мали можливості оговтатися й мусили нашвидкуруч виробляти політику пам’яті, щоби не дозволити старій системі непомітно оновити гардероб, – розповідає кураторка проекту See Ukraine Ольга Бірзул. – Тому серед героїв фільмів немає величних історичних особистостей. Ми розповідаємо про звичайних людей, що і є головним двигуном сучасної української історії. Ми уважно розглядаємо їх з усіх сторін: і героїчних, і не дуже. Бо в житті немає білого й чорного. Реальність – у відтінках. Примітно, що в кожному з трьох міст також буде показаний фільм «Какофонія Донбасу» Ігоря Мінаєва, який досліджує схід України та з критичної дистанції розповідає про феномен Донбасу».

 

Розклад показів у кожному з міст проекту доступний на сайті. У Мюнхені квитки можна знайти на сторінці кінотеатру Monopol Kino.

 

 

3. Дискусія

 

Дискусія – обов’язковий елемент проекту See Ukraine, який надає більше контексту про останні події в Україні. Це розмова, до якої може вільно долучитися іноземна аудиторія й глибше зрозуміти українську дійсність. У Мюнхені, наприклад, модератор дискусії – публіцист та філософ Володимир Єрмоленко пропонує поговорити про «Україну в пошуках посткомуністичної ідентичності».

 

«У Східній Європі відбуваються дві протилежні тенденції: «декомунізація» та «рекомунізація». Уся ця полеміка точиться не довкола комуністичної ідеології, а довкола авторитаризму. На тлі дедалі помітнішого протистояння між новим авторитаризмом і ліберально-демократичними цінностями по всьому світу Східна Європа, і Україна зокрема, відіграє ключову роль. Після Революції Гідності 2014-го року Україна намагається протиставити «декомунізацію» путінській «рекомунізації», тобто поверненню до старих радянських практик і авторитарної політики, – пояснює Володимир Єрмоленко. – У ширшому сенсі українська декомунізація означає свободу проти пригноблення, плюралізм проти примусу, справедливість проти свавілля».

 

У Мюнхені відкрита дискусія відбудеться 6 листопада в Ludwig Maximilians University. Серед експертів та експерток платформи – історик-дослідниця Франциска Девіс, громадський активіст та співзановник «No Borders» Максим Буткевич, арт-куратор Олександр Михед.

 

Стежте за новинами та розкладом подій на сайті проекту seeukraine.today.

 

Проект «See Ukraine: Docudays UA мандрує Європою» – це акція в галузі культурної дипломатії, що реалізується Міжнародним фестивалем документального кіно про права людиниDocudays UA. У 2016–2017 роках фестиваль відвідав Францію, Грецію, Італію, Німеччину та Іспанію. Проект відбувається за підтримки Open Society Initiative for a Europe (OSIFE).

 

Чільне фото: робота Ігора Чекачкова

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024