«Ukraine: Here We Go!»: український док підкорює IDFA

29 листопада 2019

10 проєктів з України відвідали головний світовий майданчик неігрового кіно. Вперше на IDFA представили настільки велику делегацію українських документалістів та документалісток.

 

Учасниками делегації стали продюсер(к)и і режисер(к), які працюють над своїми першими та другими повнометражними картинами. Вони долучилися до індустрійних подій фестивалю, відвідали форум-ринок та отримали консультації міжнародних експертів та експерток. Всі 10 відібраних проєктів входять до списку найочікуваніших українських документальних фільмів найближчих років.

 

Презентація проєктів 26 листопада (фото: © 2019, Melanie Lemahieu)

 

«Docudays UA організував для українських фільммейкерів три події. Зокрема, 25 листопада відбувся нетворкінг-обід із представниками та представницями міжнародних фестивалів, фондів і сейлз-агентств, — розповідає очільниця індустрійної платформи Docudays UA та координаторка делегації Дар’я Бассель. — Наступного дня чотири українські проєкти представили в рамках українського шоукейсу. Модераторкою виступила одна з найкращих міжнародних експерток із креативної документалістики та голова DOK Co-Pro Market у Лейпцигу Бріджид О’Шіа. Серед аудиторії були програмний директор Hot Docs, програмери Visions du reel, RIDM, DOKLeipzig, продюсери та продюсерки з Латвії, Франції й Канади, а також постійні партнери Docudays UA — бродкастери Current Time».

 

«Держкіно України, разом із «Українським інститутом» та командою Docudays UA, вперше в історії на державному рівні підтримало візит делегації українських документалістів та документалісток на IDFA-2019 в Амстердамі, – зазначив начальник управління державного регулювання та реалізації кінопроєктів Держкіно Артем Голосов. – Наші митці отримали можливість презентувати свої кінопроєкти іноземним продюсер(к)ам, представникам та представницям міжнародних кінофондів, фестивалів та навчальних програм. Треба зазначити, що проєкти викликають значно більшу увагу та довіру, коли вони мають за собою підтримку профільних державних структур».

 

Продюсер Максим Наконечний та режисерка Марія Стоянова (фото: © 2019, Melanie Lemahieu)

 

«На спеціальних подіях делегації уся увага була прикута до нас і наших проєктів, — розповідає продюсер Максим Наконечний. — І це може принести суттєві результати найближчим часом. Наприклад, ми вже почали переговори щодо потенційної співпраці по нашому проєктові «Фрагменти льоду». Окрема тема — кіно, яке показують на фестивалі. Не можу не відмітити шедевр, який я подивився — «Talking about trees». Це смішний і сумний маніфест кінотрадиції, який, гадаю, нікому не вдасться перевершити у моєму особистому кінорейтингу 2019 року».

 

Продюсер Стефан Сіоан та режисерка Аліса Коваленко (фото: © 2019, Melanie Lemahieu)

 

Свої проєкти пропітчили режисер(к)и та продюсер(к)и «Поміж двох війн» (реж. Аліна Горлова), «Крихка пам’ять» (реж. Ігор Іванько), «Експедиція 49» (реж. Аліса Коваленко) та «Фрагменти льоду» (реж. Марія Стоянова).

 

Фото: © 2019, Melanie Lemahieu

 

«До Амстердаму я приїхала не лише в рамках української делегації, але і як одна зі студенток освітньої програми IDFA ACADEMY. Проте саме участь у делегації допомогла мені долучитися до супер цікавих подій вже від початку фестивалю, — ділиться враженнями режисерка Марія Стоянова. — У зв’язку з власним проєктом («Фрагменти льоду»), відмічу, що цьогорічний фестивальний фокус на фільми, що працюють з архівними матеріалами, аматорськими відео, віднайденими матеріалами подарував досвід перегляду дивовижного кіно: The Hissing of Summer Sands, Marshawn Lynch: A History, Letter to the Editor та ін. На пітчингу української делегації ми разом з продюсером проєкту Максимом Наконечним презентували наш проект «Фрагменти льоду». І тут було важливо почути відгуки міжнародної кіноспільноти та знайти можливості співпраці».

 

Програмна директорка Docudays UA Вікторія Лещенко під час IDFA FORUM LUNCH (фото: © 2019, Joke Schut / www.jokeschut.nl)

 

27 листопада українська делегація зустрічала гостей на IDFA FORUM LUNCH, організованому за підтримки «Українського інституту». Події, під час якої збираються всі учасники фестивального індустрійного ринку. Цього року ланч відбувся під гаслом «Ukraine: Here We Go!». Тут було понад 300 гостей зі всього світу!

 

«Протягом останніх років українське документальне кіно стало ефективним інструментом для культурної дипломатії. Саме документалісти надають глибокий і сутнісний контекст сучасної української реальності, якщо уважно придивитися до тем їх стрічок: пост-травматичний синдром, що переживає усе суспільство, активізація волонтерських рухів, суперечливий процес декомунізації...  - ділиться Ольга Бірзул, керівниця сектору кіно в «Українському інституті». - Втім, створення неігрового фільму – це тривалий і непростий процес. Тому для «Українського інституту» було стратегічно важливо підтримати українську делегацію на IDFA. Адже це не лише найбільший фестиваль документального кіно у світі, а й потужна індустрійна платформа, де кінематографісти можуть знайти всебічну підтримку для реалізації своїх ідей».

 

Гості IDFA FORUM LUNCH (фото: © 2019, Joke Schut / www.jokeschut.nl)

 

На фестивалі також були присутні делегати всіх 10 відібраних до участі проєктів. Серед таких — «Сіль з Боневілля» (реж. Семен Мозговий), «Лимани» (реж. Сергій Лисенко), «Свідчення Флоріана» (реж. Олексій Радинський), «Наслідки VR: Євромайдан» (реж. Сергій Полєжака), «РОЗИ. Фільм-кабаре» (реж. Ірина Стеценко) та «Залізна сотня» (реж. Юлія Гонтарук).

 

Гості IDFA FORUM LUNCH (фото: © 2019, Joke Schut / www.jokeschut.nl)

 

Робота української делегації стала можлива завдяки співпраці між Docudays UA, Державним агентством України з питань кіно та «Українським інститутом».

 

Чільне фото: голова DOK Co-Pro Market у Лейпцигу Бріджид О’Шіа (© 2019, Melanie Lemahieu)

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024