DOCU/CITIZEN як спосіб підтримати улюблений фестиваль

05 лютого 2020

Docudays UA створює клуб меценатів DOCU/CITIZEN. Розповідаємо, що це, як він працюватиме і чому варто його підтримати.

 

Свого часу на кіносеансах в Їглаві нас здивували зарезервовані ряди почесних гостей DOC.MAN: хто вони та чим заслужили свої привілеї? Як виявилось, це були звичайні глядачі та глядачки, які обрали фестиваль своєю символічною домівкою, а окремі місця на показах - це лише мала частка тих бонусів, якими організатори фестивалю віддячують їм за підтримку. За внесок €70 «докмен» отримує квитки на всі покази, сувенірну продукцію та запрошення на відкриття фестивалю. Також він знає, що його внесок підтримує публікацію спеціальних видань, випуск інтернет-журналу dok.revue й організацію освітніх проєктів.

 

Нам також захотілось тісніше спілкуватися з нашими глядач(к)ами і дарувати їм відчуття того, що на наших фестивалях вони можуть відчувати себе як вдома. Тому ми запроваджуємо клуб DOCU/CITIZEN. У його рамках ми даємо можливість стати співтворцем фестивалю й об‘єднуємо людей, які люблять і постійно відвідують Docudays UA. Разом ми робитимемо фестиваль цікавішим, глибшим, доступнішим, впровадимо нові тренди, а також краще уявлятимемо, для кого саме ми його робимо.

 

Про те, як працюватиме DOCU/CITIZEN та на які потреби фестивалю підуть зібрані кошти, розповідає директорка Комунікаційного департаменту Дар’я Аверченко.

 

Навіщо фестивалю клуб друзів?

 

За гарний фільм нам часто доводиться змагатися з іншими фестивалями, торгуватися з агентами за право його показу, пересилати копії, перекладати й виготовляти українські субтитри, орендувати кінотеатри, додаткову техніку, запрошувати модераторів для обговорення, привозити в Україну авторів і виконувати багато інших недешевих і часозатратних операцій, аби глядачі отримали повноцінне враження від перегляду. І нам здається доречним запропонувати людям, які розуміють усю складність процесу та цінують результат, долучитися фінансово і творчо. На заході поширена культура приватних внесків у подібні ініціативи. Це вважається престижним, і дуже хотілося б досягти подібного бачення й у нас.

 

Наразі ми пропонуємо дві опції: DOCU/CITIZEN (2 500 грн) і Honorary citizen (25 000 грн). Вартість членського квитка «громадянина» практично дорівнює вартості сеансів, які можна відвідати за абонементом, і нашої сувенірної продукції, яка входить у пакет. Також ми пропонуємо нашим Citizens приємні бонуси, наприклад, відвідування вечірки закриття чи місця у виділеному ряді. Пропозиція Honorary citizen уже передбачає запрошення на церемонії та вечірки, куди можуть потрапити лише наші багаторічні партнери й фундатори, та багато інших ексклюзивних фішок.

 

Чому глядачі та глядачки мають приєднатися до клубу?

 

Це супернагода дізнатись, як працює фестиваль, познайомитися з командою, яка його створює, долучитися до розвитку культурної ініціативи. Зрештою, знайти нових друзів та однодумців зі спільними цінностями, бекраундом та безліччю цікавих історій. Ми віримо, що подібні притягують подібних.

 

Проєкти спільноти однодумців існують на різних фестивалях світу: в Їглаві він називається DOC.MAN, на IDFA – FRIENDS OF IDFA та CLUB IDFA. Не тільки фестивалі шукають свою групу підтримки. Це дуже популярна практика серед музеїв: наприклад, є асоціації друзів MоMA у Нью-Йорку і Tate Modern у Лондоні. Навіть в Україні вже є подібні кейси – Київський художній музей теж збирає друзів за принципом членських внесків. А в сусідній Білорусі проходить фестиваль документального кіно, який проводиться виключно за внески глядачів.

 

Чим клуб концептуально відрізняється від більш звичного інституту індивідуального донорства?

 

Наші основні донори – це іноземні організації. Вони вважають, що якщо громадянам України потрібен такий фестиваль, то вони також мають його фінансово підтримувати. Це універсальний, зрозумілий індикатор підтримки.

 

Кожне членство у клубі індивідуальне та розраховане на фізичну особу. Але якщо до нашого клубу захоче увійти організація чи юридична особа, ми відкриті для пропозицій. Будемо раді обговорити їх в індивідуальному порядку. В нашому оголошенні вказаний контакт, на який можна звернутися з будь-яким питанням.

 

Як саме клуб працюватиме на практиці?

 

Членство розраховане на рік, але основні активності відбуватимуться протягом фестивального тижня. Ми резервуємо абонемент на наші покази й організуємо пункт видачі подарунків «громадянам» Docudays UA у фестивальному центрі. Після завершення фестивалю ми зустрінемося на кавування з почесними членами клубу й обговоримо, що було добре, що і як можна вдосконалити, а також разом переглянемо один з улюблених фільмів команди. Якщо такі зустрічі будуть продуктивними, то будемо повторювати їх протягом року.

 

Як будуть використовуватися клубні внески?

 

Отримані внески ми плануємо витрачати на проєкти фестивалю, робити його ще якіснішим, інноваційним, інклюзивнішим. З цих питань ми охоче радитимемося з нашими Citizens. А наприкінці року ми публікуємо фінансовий звіт, де будуть відображені внески наших глядачів і їхній позитивний вклад у роботу Docudays UA.

 

Ініціативи подібні DOCU/CITIZEN:

 

Національний художній музей у Києві в 2012 році запровадив меценатську програму «Леви музею». Вона передбачає три види членства: «лев відповідальний» (10 тис. грн), «лев відданий» (50 тис. грн) та «лев корпоративний» (100 тис. грн). «Леви» мають можливість відвідувати закриті екскурсії, лекції та зустрічі друзів музею. У 2018 році завдяки цій програмі вдалося зібрати 1,536 млн гривень.

 

Міжнародний фестиваль документального кіно в Амстердамі (IDFA) пропонує своїм «друзям» допомогти ініціативам фестивалю, націленим на підтримку нового покоління кіномитців: нагороду за найкращий дебютний фільм IDFA Award for Best First Appearance та літню школу IDFAcademy Summer School. За це можна отримати квитки на спеціальні перегляди для «друзів», відвідати випускні покази літньої школи та першочерговий доступ до журналу IDFA Program Magazine.

 

Члени та членкині Галереї Тейт Модерн у Лондоні, найвідвідуванішого художнього музею британської столиці, за £78 на рік безкоштовно та позачергово відвідують виставки, отримують доступ до членських лаунж-зон та пріоритетне право відвідування особливих заходів, лекцій і зустрічей. Ще один приємний бонус – знижки в крамниці галереї.

 

Музей сучасного мистецтва у Нью-Йорку (MoMA) пропонує долучитися до кількох асоціацій «друзів» музею. Вони залежать від уподобань кожного з відвідувачів: комусь цікаве сучасне мистецтво, а когось надихають освітні програми чи архітектура та дизайн. Члени та членкині цих асоціацій поряд із розширеною програмою та профільними заходами отримують можливість користуватися окремим входом до музею, відвідувати музей за особливим графіком, а також стати учасником закритих передпоказів. Членство коштує від $800 (Асоціація джуніорів) до $25 тис. (Директорська рада).

 

Розмову вела Інна Правденко

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024