Спецвипуск 19 Docudays UA: підсумки київського кіновікенду, правозахисна програма та Мандрівний фестиваль

14 листопада 2022

Протягом трьох днів, з 11 по 13 листопада, відбувся спеціальний випуск 19 Docudays UA «Надзвичайний стан» у Києві. Дякуємо неймовірним воїн(к)ам, які боронять країну та роблять можливим проведення кінофестивалю. Ми вдячні нашим партнер(к)ам, глядач(к)ам, волонтер(к)ам, гостям, спікер(к)ам подій та учасникам/-цям дискусій! За повну залу на відкритті, за аншлаги на довгоочікуваних прем'єрах фільмів, за вдумливі питання на обговореннях, за теплу атмосферу та відчуття співприсутності та, звісно, за ваші гіпнотично-кінологічні селфі у фотозоні. За період київського кіновікенду: 


  • скористалися 1644 квитками на фільми фестивальної програми;

  • послухали дві дискусії та два стрими проєкту «Архів війни» — незабаром записи цих подій будуть доступні в наших соцмережах;

  • 56 людей подивилися VR-фільм «Invasions 1.2.3» у межах міждисциплінарної програми DOCU/СИНТЕЗ;

  • до команди долучилися 44 волонтер(к)и, зокрема в онлайн-форматі та навіть з Японії;

  • про нас розповідали: «Суспільне: Культура», «Суспільне: Новини», «Громадське ТБ», «Мувіграм», «Громадське Радіо», «Еспресо TV», The Village Україна, «Радіо НВ», телеканал «Інтер» та інші медіа;

  • фотослужба зробила світлини обсягом 7,9 гігабайта;

  • разом перечекали в затишному фестивальному укритті три повітряні тривоги;

Із закінченням кіновікенду, спеціальний випуск 19 Docudays UA не завершується, а переходить у нові формати.



«Надзвичайний стан» на DOCUSPACE: 


Частина стрічок зі спецвипуску «Надзвичайний стан» вже доступна в онлайн-кінотеатрі docuspace.org. Це повнометражні фільми: «Синдром Гамлета» (реж. Ельвіра Нєвєра, Пьотр Росоловський), «І кожна річка» (реж. Олеся Моргунець-Ісаєнко), «Світло, всюди» (реж. Тео Ентоні), «Остан­нє поко­ління» (реж. Міколай Борови), «Фортуна Валентин» (реж. Єва Найдлінґер), «Балконне кіно» (реж. Павел Лозінський), «Плай» (реж. Єва Джишиашвілі); а також короткі метри «Мир і спокій» (реж. Миро Клочко, Анатолій Татаренко), «Фортеця Маріуполь. Орест» (реж. Юлія Гонтарук). 


Ми також ексклюзивно розмістили в онлайн-кінотеатрі фільми національного конкурсу різних років: «Зе­мля Іва­на» (реж. Андрій Лисецький) та «Казка про Коника» (реж. Уляна Осовська, Денис Страшний). Крім цього, знайдете на docuspace.org стрічки «Світлий шлях» (реж. Ірина Рябенька) та «Між не­бом та го­ра­ми» (реж. Дмитро Грешко).


Фільми доступні до перегляду в онлайн-кінотеатрі до кінця року та лише на території України. Вартість квитка – 50 грн. 



Стрічки Docudays UA у регіонах: 


Також доку-стрічки помандрують регіонами. В програмі — як онлайн-покази, так і офлайн-події. На цьому тижні нашими глядач(к)ами будуть мешканці та мешканки Запорізької та Львівської областей. 


Безпека наших глядачів і глядачок — найпріоритетніше завдання, тому ми не розкриваємо детального розкладу та місця проведення подій. Аби дізнатися про події Мандрівного у своєму місті, будь ласка, напишіть Андрію Сільченку, проєктному менеджеру Мандрівного Docudays UA: [email protected].


До кінопрограми Мандрівного Docudays UA увійде блок короткометражних стрічок, знятих українськими режисер(к)ами після початку повномасштабного вторгнення. Це стрічки: «Я не хотіла робити фільм про війну» (реж. Надія Парфан), «Мир і спокій» (реж. Миро Клочко, Анатолій Татаренко), «Літургія протитанкових перешкод» (реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук) та «Фортеця Маріуполь. Орест» (реж. Юлія Гонтарук). 


Також будуть представлені іноземні та українські фільми з програми 19 DOCUDAYS UA, яку команда готувала ще взимку для показів у кінотеатрах мирного Києва. З-поміж інших, стрічки: «Терикони» (реж. Тарас Томенко), «Будинок зі скалок» (реж. Сімон Леренґ Вільмонт), «Земля Івана» (реж. Андрій Лисецький). Як і стрічки зі спецвікенду «Надзвичайний стан». 


Детальніше з фільмами, що помандрують регіонами України, можна ознайомитися на сайті Мандрівного Docudays UA.



Цикл розмов Правозахисної програми Rights Now!: 


Вже традиційно під час Мандрівного відбудуться події правозахисної програми RIGHTS NOW!. Цього року це п‘ять розмов у форматі онлайн, де разом з експерт(к)ами можна обговорити й відрефлексувати наслідки війни. Зокрема, поговоримо про вплив війни на довкілля, про те, яким буде українське суспільство після перемоги та про досвід ведення вагітності та пологів за час війни


Перша онлайн-подія розпочнеться вже завтра, у вівторок, 15 листопада об 11:00. Дискусія «Зима близько! Як енергетична криза впливає на тепло у наших домівках» порушить питання шкоди, яку довкіллю може завдати те, як ми будемо зігріватися цієї зими. 


У партнерстві з ГО «Екоклуб» поговоримо, як війна змінює екологічні тенденції, а також побут українців/-ок у найінтенсивнішу фазу опалювального сезону. Шукайте стрим розмови в онлайн-кінотеатрі docuspace.org, а також на фейсбук-сторінці Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Фото: Стас Карташов

_________
Спецвипуск 19 Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Гете-Інституту, Європейського культурного фонду, International Media Support, Українсько-данського молодіжного дому, Посольства Швейцарії в Україні та Польського Інституту в Києві. Інклюзивність фестивалю підтримують «Ощадбанк» та Mastercard.

Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відбивають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

 
21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024