Оголошуємо прийом заявок на участь у Ukrainian Doc Preview!

11 грудня 2019

Під час нашої індустрійної платформи наступного року в партнерстві з Українським інститутом ми представимо 6 визначних документальних повнометражних фільмів, які знаходяться на стадії виробництва та шукають партнерів для дистрибуції, фестивальних прем’єр або додаткове фінансування на завершення фільму. Прийом заявок на участь у презентації триває до 3 лютого 2020 року включно!

 

Торік у межах індустрійної секції DOCU/PRO ми започаткували нову професійну подію для документалістів/-ок Ukrainian Doc Preview. Це презентація українських фільмів на етапі чорнового монтажу або постпродакшну відбірникам та відбірницям міжнародних фестивалів і представникам та представницям сейлз-компаній і фондів, яких ми спеціально запрошуємо на фестиваль, щоб познайомити з новими перспективними українськими документальними стрічками.

 

«Я думаю всім зрозумілі явні переваги такого показу. Але ексклюзивна додана вартість – це, безперечно, можливість побачити наживо першу реакцію на фільм запрошених експертів та експерток, – ділиться досвідом продюсерка Ольга Бесхмельніцина, яка торік презентувала фільм «Панорама» режисера Юрія Шилова. – Оскільки проєкт, який ми демонстрували, був суто українським, нам важливо було зрозуміти його міжнародний потенціал. Зазвичай на це витрачається багато часу в листуваннях, тут же реакція та відгук були швидкими. До того ж це ще й можливість разом з творчою командою почути відгуки щодо комерційного потенціалу фільму. Я вважаю, що корисно робити такі обговорення на цьому етапі, аби всі розуміли, що можна поліпшити і як рухатися далі».

 

Торік автор(к)и семи проєктів представили міжнародним експертам 15 хвилин з чорнового монтажу своїх майбутніх фільмів та отримали корисні відгуки та поради під час індивідуальних зустрічей.

 

«Участь у такій події дає змогу подивитися на свій проєкт з боку, сприйняти його не лише як «витвір мистецтва», а як презентувати його на кіноринку, – розповідає Ярема Малащук, співрежисер фільму «Зарваниця». – Крім того, дуже цінним є досвід спілкування з іноземними професіонал(к)ами, представниками/-цями фестивалів – розповідаючи їм про свій проєкт, ти одночасно розказуєш самому собі й вчишся артикулювати власні ідеї».

 

Окрім цього, проєкт «Рози. Фільм-кабаре» Ірени Стеценко отримав за результатами презентації під час Ukrainian Doc Preview нагороду від МКФ Beldocs, завдяки якій авторки фільму поїхали до Сербії та взяли участь в індустрійній програмі фестивалю Beldocs.

 

«Для кіно «work-in-progress» кожен пітчинг – насамперед нагода оновити та прокомунікувати формулювання самої суті проєкту, – розповідає продюсерка фільму «Рози. Фільм-кабаре» Олександра Кравченко. – Щоразу ці формулювання уточнюються, і зворотний відгук від професійної аудиторії тут так само важливий, як і власна робота над презентацією. На Docudays UA для нас найкориснішим було те, що такий формат надає змогу українським проєктам протестити свої формулювання і перед українськими, і перед міжнародними професіонал(к)ами документального кіно. Проаналізувати, як люди з різними ментальностями й різними ступенями розуміння контексту сприймають твій проєкт, які рівні та аспекти їх зачіпають – це було доволі цінним. І це допомагає візуалізувати готове кіно».

 

Ми вирішили зробити Ukrainian Doc Preview постійною складовою індустрійної програми фестивалю та оголошуємо прийом заявок проєктів на участь у цій події. Цього разу Ukrainian Doc Preview відбуватиметься в партнерстві з Українським інститутом.

 

«В Українському інституті ми прагнемо створювати можливості для ефективної взаємодії українських та міжнародних кінопрофесіоналів, тому шоу-кейси українських фільмів на різних стадіях виробництва – один з пріоритетних напрямів сектору кіно. На жаль, у 2019 році лише дуже незначна частина неігрових проєктів отримали державне фінансування. Сподіваюся, що співпраця Docudays UA та “Українського інституту” в межах Ukrainian Doc Preview усправедливить ситуацію й допоможе документаліст(к)ам знайти надійних міжнародних партнерів», - розповідає Ольга Бірзул, керівниця сектору кіно в Українському інституті.

 

Як і торік, після презентації ми організовуємо індивідуальні зустрічі для детальнішого спілкування. Зокрема, серед експертів/-ок Ukrainian Doc Preview були представники/-ці таких фестивалів як Карлові Вари, DOK Leipzig, Visions du Réel, Beldocs, Sheffield Doc/Fest, One World, Краківський кінофестиваль. Партнерські організації нашої індустрійної платформи майбутнього фестивалю також презентують призи та нагороди, про що ми повідомимо згодом.

 

Детально про всі умови подачі заявок – тут.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024