Фільмувати попри хистку ситуацію: шотландський досвід

Тривалість
60’

Пандемія спричинила кризу в кіноіндустрії по всьому світу. Кожна країна постала перед необхідністю випрацювати стратегію подолання цієї кризи. Інколи загальна потреба переосмислювати історію національного кінематографу посилює хисткість ситуації. Наприклад, чимало шотландських фільммейкерів увійшли в історію світового кіно, розширюючи мову й можливості цього мистецтва; утім, нерідко їхній зв’язок із Шотландією губиться у товщі інформації, обставин, часу.


Як відбувається підтримка документального кіно в Шотландії і які є візії подолання нинішньої кризи? Як сьогодні промотується шотландська кінематографічна спадщина і за якими критеріями у сучасних умовах фільм визначають шотландським? Про це і про інший досвід шотландських кіноінституцій і фільммейкерів йтиметься під час панельної дискусії.


Подія відбувається за підтримки Британської Ради в Україні.

 

Кадр з фільму «Портрет Ґа».

 

Учасники й учасниці:

Ноі Менделле – директорка Шотландського інституту документалістики. Вона – професорка-дослідниця Единбурзького коледжу мистецтв, де керує практичною програмою PhD з документального кіно.

Александра Марія Кольта працює з продажем та фестивальними заявками в Шотландському інституті документалістики. Александра нещодавно завершила своє дослідження на PhD про політику та практику створення програм на фестивалях кіно про права людини.

Кітті Андерсон – директорка LUX Scotland. Вона працювала кураторкою в The Common Guild у Глазго. У 2013 році була співкураторкою шотландської презентації на Венеційській бієнале з виставкою Данкена Кемпбелла, Корін Сворн та Гейлі Томпкінс. Кітті – регулярна гостьова лекторка Школи мистецтв Глазго.

Роган Беррі Крікмер – фріланс-куратор кінопрограм, режисер і автор сценаріїв. З 2015 року є членом команди створення програм документального кіно при Единбурзькому міжнародному кінофестивалі (ЕМКФ).

Шона Томпсон – незалежна креативна продюсерка й кураторка, засновниця A Kind of Seeing. Маючи понад 20 років досвіду у секторі кіновиставок, Шона Томпсон презентує живі заходи з показу архівного кіно по всій Шотландії та Великобританії, пов’язуючи спадщину з місцем.

 

Модераторка: Марія Пономарьова – українська кінорежисерка, продюсерка та мистецька дослідниця, що проживає в Амстердамі, Нідерланди. Марія вивчала кінорежисуру та написання сценаріїв у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого й отримала магістерський ступінь на програмі Мистецьких досліджень кіно в Нідерландській кіноакадемії. Її короткометражні фільми були показані на міжнародних та національних кінофестивалях: Міжнародному фестивалі короткометражного кіно Go Short, Міжнародному кінофестивалі «Молодість», ArtDocFest, Нідерландському кінофестивалі, CineDOC у Тбілісі, VIS Vienna Shorts, Регенбурзькому тижні короткометражного кіно та багатьох інших. 


ГОЛОВНА СТОРІНКА DOCUDAYS.UA
Мова: Англійська з синхронним перекладом українською
Вільний доступ
Вівторок
28 квітня 2020
17:00
21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024