Огляд програми

DOCU/ЮНІСТЬ: між світлом і темрявою

08 травня 2024

Юність — це час великого розлому. Час відкриття цілого Всесвіту — нового, незрозумілого, але й дуже цікавого. Це неймовірний і захопливий етап входження в новий світ, повний випробувань та іспитів. Та ще — це час вибору. Іноді — першого серйозного вибору, який може вплинути на все твоє майбутнє.

Програма «DOCU/ЮНІСТЬ» поринає в дослідження внутрішнього стану героїв/-їнь, які проходять через цей важливий рубіж. Фільми, що увійшли в добірку, поєднує тема переломного моменту входження в дорослий світ. Те, що змушує вперше брати відповідальність, вчитися бачити світ таким, який він є, та іноді робити ще несвідомий вибір між його двома протилежними полюсами. Між світлом і темрявою. 



Який вибір роблять герої/-ні, коли обставини й оточення допомагають не збитися зі шляху або навпаки — ведуть в інший бік, що не завжди може бути правильним? Як розпізнати свою дорогу, зрозуміти та обрати її для себе? Це непрості питання, що формують ширшу тему відповідальності за своє життя та майбутнє, усвідомлення проявів обох його сторін — світлої й сутінкової. Те, що найгостріше відчувається саме в період юності. 

У програмі такі протилежності яскраво представляють дві повнометражні роботи.


Кадр із фільму
«KIX»

Соціально орієнтований угорський фільм «KIX» Балінта Ревеса та Давіда Мікулана фіксує сутінковий бік, який непомітно затягує до себе героя фільму. Динамічне та імпульсивно змонтоване кіно фіксує дорослішання восьмирічного хлопця та його братів, яких режисери, граючи, фільмують 8 років поспіль. До того самого моменту, аж поки в історії підлітків раптово не з’являється безрозсудний злочин, що змінює їхні долі. Цікаво та вкрай сумно усвідомлювати, як справжнє життя зумовило появу цього фільму. Та ще сумніше — як шляхи героїв формуються на екрані в режимі реального часу.


Кадр із фільму «Дівочі історії»

Протилежність цьому — інший світ. Оптимістичний польський фільм «Дівочі історії» Аґи Божим— історії двох подруг, які тільки починають пізнавати малозрозумілий, але наповнений цікавими відкриттями виднокіл. Пошуки себе створюють легку та атмосферну стрічку для підлітків, яка водночас може бути дуже пізнавальною й для дорослих. Кіно, яке занурює в підлітковий етап,  та створене зі смаком до життя.

Добірка короткометражного кіно в «DOCU/ЮНОСТІ» також розвиває тему відкриття для себе світу та прийняття відповідальності. 


Кадр із фільму
«Порося Нельсон»

Багатошарова та смішна короткометражна голландська робота «Порося Нельсон» Аннеке де Лінд ван Венґарден — справжній хіт на тему «Never give up». Що робити, коли подароване синові карликове порося виявляється зовсім немаленькою тваринкою, та за сім років виростає у 500-кілограмового гіганта? Це починає нервувати та лякати оточуючих, негативно відбиваючись на житті пересічної сім’ї. Але вирішення складної ситуації в епоху масмедіа та соціальних мереж може бути зовсім непередбачуваним.


Кадр із фільму «Пластилінові мрії»

Сумний і болючий досвід, який переживає прямо зараз чимало українських підлітків, фіксує студентська короткометражна робота Вадима Макарова «Пластилінові мрії». Автор використовує аудіозаписи голосів тих, хто залишив свій будинок під час війни. Їм доводиться прийняти своє становлення в умовах воєнної російської агресії і відповідати на доросле питання, над яким вони напевно б і не замислювалися — чим для них є їхній дім.

Кадр із фільму «Дівчинка далеко від дому»

Схожий погляд на тему пошуків себе після вимушеної втечі від війни надає робота Сімона Леренґа Вільмонта та Аліси Коваленко «Дівчинка далеко від дому». Як впоратися з невизначеністю та починати все спочатку, коли залишаєшся далеко від дому, в іншій країні, серед незнайомих людей? Для героїні фільму — 13-річної Насті — її захоплення спортом та художньою гімнастикою стає опорою, щоб попри все не збитися з обраного шляху до своїх мрій. 

Кадр із фільму «Мадлен»

Життя стрімке й коротке, а мрії в ньому не завжди здійснюються. Втім, шанс може з’явитися будь-коли, нехай навіть і не в юності. Про це — канадська короткометражна робота
«Мадлен» Ракель Санцінетті. Гібридна документальна стрічка з використанням анімації як доповненням до візуалізації мрій. В основі фільму — реальна історія дружби його режисерки з 107-річною жінкою Мадлен із будинку для літніх людей. Ракель намагається переконати Мадлен приєднатися до неї в подорожі до моря — можливо, в останній її пригоді...

«Не дай вам Бог жити в епоху змін» — переконує відомий вислів. Юність — це епоха змін щодня, сповнена пригод, натхнення чи розчарувань — досвід, набутий на десятиліття вперед. Життя безмежне, та юність — найбільш яскрава й чесна його частина, якою б вона не була.

Текст: Олег Мельничук, програмний координатор Docudays UA.

Чільне фото: кадр із фільму «Дівчинка далеко від дому».

 
21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
RAW DOC: зустрічайте відібрані проєкти
DOCU/ПРО
18 травня 2024
RAW DOC: зустрічайте відібрані проєкти
DOCU/ПРО
18 травня 2024
Яка вона — українська ідентичність? Шукаємо відповіді у «Живій бібліо…
Новини
17 травня 2024
Яка вона — українська ідентичність? Шукаємо відповіді у «Живій бібліотеці» правозахисної програми RIGHTS NOW!
Новини
17 травня 2024
Невивчені уроки історії, робота з колективною пам’яттю та нова модель…
Огляд програми
17 травня 2024
Невивчені уроки історії, робота з колективною пам’яттю та нова модель світової безпеки. Гід програмою RIGHTS NOW!
Огляд програми
17 травня 2024
Голос, форма та структура: монтаж у документалістиці
DOCU/ПРО
15 травня 2024
Голос, форма та структура: монтаж у документалістиці
DOCU/ПРО
15 травня 2024
DOCU/СВІТ: геополітичний пазл, зібраний із любов’ю
Огляд програми
15 травня 2024
DOCU/СВІТ: геополітичний пазл, зібраний із любов’ю
Огляд програми
15 травня 2024
Ексклюзивна зустріч із юристкою Карін Ріахі. Огляд різних типів прав …
DOCU/ПРО
13 травня 2024
Ексклюзивна зустріч із юристкою Карін Ріахі. Огляд різних типів прав у кіновиробництві
DOCU/ПРО
13 травня 2024
Відкриваємо індустрійну акредитацію
DOCU/ПРО
10 травня 2024
Відкриваємо індустрійну акредитацію
DOCU/ПРО
10 травня 2024
Public talk: розмова режисерок конкурсу DOCU/УКРАЇНА та режисерки Мар…
DOCU/ПРО
07 травня 2024
Public talk: розмова режисерок конкурсу DOCU/УКРАЇНА та режисерки Марини Степанської про розломи реальності і як з них виростає кіно
DOCU/ПРО
07 травня 2024