Фестиваль Docudays UA стає цілорічним

23 червня 2014

У найближчі 2 роки в Україні почнуть працювати 75 постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA – у школах, вищих навчальних закладах (зокрема, для майбутніх працівників пенітенціарної системи), у виправних колоніях, бібліотеках та громадських організаціях. Цей проект – «Кампанія за права людини в Україні з використанням інструментів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA», – що отримав фінансову підтримку від Європейського Союзу, вже почала реалізувати команда Docudays UA.

 

Створення кіноклубів Docudays UA та колекцій фільмів і методичних рекомендацій до них також підтримують Посольство Королівства Нідерланди та  Фонд НЕД.

 

«Фестивалю Docudays UA вже 11 років, і кожного разу після березневого Docudays UA в Києві, а також після Мандрівного фестивалю, який у жовтні й грудні проходить по всій Україні, сотні людей пишуть, дзвонять і питають: де ще можна побачити ці чудові фільми? –  розповідає керівник проекту Алла Тютюнник. – Особливо багато прохань від учителів – вони хочуть використовувати фестивальні фільми для формування в учнів правової свідомості й громадянської активності. І заради такої мети ми наважилися, нарешті, створити постійно діючі кіноклуби медіа-просвіти з прав людини Docudays UA».

 

«Наважилися» – тому що дуже нелегко отримати згоду авторів та продюсерів справжніх шедеврів документалістики на безкоштовні багаторазові покази. А потім ще й адаптувати фільми під сприйняття різними аудиторіями. А потім ще й забезпечити дотримання авторських прав усіма кіноклубами...

 

Тим не менше, наразі команда фестивалю вже отримала дозволи на багаторазові покази в кіноклубах 20-ти фільмів з різних країн світу. Окрім того, готується колекція українських документальних фільмів, серед них – історії успіху простих людей, котрі зуміли захистити свої права.

 

«У кіноклубі молодь буде не лише дивитися кіно, а й обов’язково обговорювати його з модератором, – розповідає Алла Тютюнник. – Зараз наші експерти розробляють для майбутніх модераторів методичний посібник «Документальні фільми про права людини як інструмент медіа-просвіти», а також сценарії інтерактивних заходів до кожного відібраного фільму. Потім ми проведемо конкурс на право створити кіноклуб. Відтак організуємо семінари для тих команд, які виграють конкурс. А в жовтні-грудні вони вже візьмуть участь у Мандрівному фестивалі. Минулого року Мандрівний фестиваль проходив у 231-му місті й містечку України, сподіваємося, що цього року їх стане ще більше».   

Водночас створюється мережа експертів з прав людини – за задумом, вони братимуть участь у просвітницьких заходах кіноклубів Docudays UA і надаватимуть консультації організаторам і учасникам цих кіноклубів. Планується, що впродовж 2014–2015 рр. кіноклуби Docudays UA проведуть 520 показів фільмів з обговореннями, круглих столів, майстер-класів, форум-театрів, завдяки чому щонайменше 300 000 громадян України отримають нові знання про дієві механізми й практики захисту прав людини.

 

До кінця нинішнього року також почне працювати ресурсний онлайн-центр медіа-просвіти з прав людини Docudays UA та онлайн-медіатека, у якій будуть зібрані кращі документальні фільми фестивалю Docudays UА за всі роки.

 

Виконавець проекту –  Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я.

 

Партнери: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Херсонська міська Асоціація журналістів «Південь», Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв, Донецька громадська правозахисна організація «Донецький меморіал», Чернігівська міська молодіжна громадська організація «Молодіжна альтернатива» (М'АРТ).

 

Для отримання детальнішої інформації звертайтеся до керівника проекту Алли Тютюнник [email protected], або координатора проекту Сергія Суділовського [email protected].

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA — це фестиваль документальног…
Інтерв'ю
08 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA — це фестиваль документального кіно, про який не знімали нічого на відео»
Інтерв'ю
08 лютого 2024