У пошуках сучасних історій – стартує новий освітній проект від зірок польської кіноіндустрії

05 вересня 2016

Восени для молодих українських кінематографістів стартує новий освітній проект «Молоді про Україну». Зокрема, відомі майстри польської документальної кіноіндустрії проведуть в Україні серію майстер-класів та лекцій і розкажуть, як і де режисерам шукати підтримки.

 

Розпочався прийом заявок на участь в освітньому проекті «Молоді про Україну» від знаних польських кіномитців. З вересня по грудень в Україні та Польщі для відібраних учасників відбудеться серія воркшопів, фіналом яких стане презентація сценаріїв і трейлерів нових документальних фільмів. Головна вимога до проектів – актуальність сюжету. Це мають бути сучасні історії, герої яких визначають себе у всій складності нинішньої України.

 

«У нашій традиції роботи над документальним фільмом немає досвіду серйозного дослідження, розробки ідеї фільму, перш ніж режисер візьме в руки камеру. Звідси так часто й відсутність нормального контакту автора з героєм документальної стрічки, сипка структура фільму та проблеми з драматургією. Саме цьому процесу девелопменту проекту і буде присвячена наша основна робота», розповідає Геннадій Кофман, програмний директор Docudays UA. Під час освітніх воркшопів «Молоді про Україну» Геннадій такоже буде курувати кілька відібраних документальних проектів.

 

«Якщо говорити про проблему пошуку фінансування для створення фільму, то особливо складно знайти копродюсерів з інших країн. І це зрозуміло. Вас ще ніхто не знає. Довірити гроші режисерові, з яким раніше не працював, – ризик, на який мало хто може погодитися... І тут, знову ж таки, відкривається унікальна можливість не тільки підготувати свій проект під керівництвом найвідоміших майстрів, а й представити його інвесторам і майже гарантовано отримати фінансування. Адже в цьому випадку майстри продовжують курувати проект на всіх етапах створення фільму. Також, думаю, кращі проекти будуть представлені на пітчингу в рамках наступного фестивалю Docudays UA, і візьмуть участь у конкурсах Держкіно».

 

Під час однієї з майстернь Doc'n'World Foundation (Фото Вячеслава Цвєткова)


Власне, куруватимуть проекти молодих українських кінематографістів такі польські документалісти, як Яцек Блавут, Мирослав Дембинський, Яцек Пйотр Блавут, а також Марцель Лозинський, Яцек Петрицький, Павел Лозинський та Войцех Старонь.

 

«На відміну від української документалістики, де через стагнацію кіновиробництва впродовж 20 років відбувся колосальний розрив між поколіннями, у Польщі змогли зберегти наступність поколінь. Майстри, які є кураторами в проекті, сьогодні й формують образ того, що називають польською школою документального кіно. Марцеля Лозинського вважають одним із засновників «кіно морального неспокою». На Docudays UA ми показували його номінований на Оскар «89 мм від Європи», фільм «Адресат не знайдений» та інші. Ось уже багато років Лозинський викладає в Школі Анджея Вайди. Яцек Блавут також викладає в Школі Анджея Вайди й у Лодзинській кіношколі. Я дуже радий, що в цьому році нам нарешті вдалося видати українську версію книги Блавута «Герой у документальному кіно». Унікальний світ фільмів, створених Блавутом, відрізняє дивовижний дар роботи з героями, ті щирість і довіра, які виникають між ними. А серед молодого покоління польських документалістів не можна не назвати Войчеха Староня. У нашій програмі цього року глядачі могли бачити його фільм «Брати», – розповідає Геннадій Кофман.

 

Під керівництвом наставників учасники працюватимуть над своїми проектами від появи задуму до відеодокументації, створення трейлера й підготовки професійного сценарію. Насамкінець молоді кінематографісти візьмуть участь у пітчингу у Варшаві, де особисто представлять свої роботи редакторам телебачення та іншим потенційним спонсорам і представникам кіноіндустрії.

 

Освітня програма триватиме з вересня до грудня 2016 року й передбачає три зустрічі в Україні та одну в Польщі, а також самостійну роботу учасників протягом усього часу. Участь у проекті безкоштовна. Організатори оплачують також витрати на проїзд та перебування учасників у Варшаві. Заявку й додаткові матеріали надсилати за адресою: [email protected]. Детально про умови можна знайти на сайті проекту. Кінцевий термін прийому заявок – 15 вересня 2016 року. Учасників оголосять 20-го вересня.

 

Проект реалізовується Фундацією «Документ і Світ» (Doc'n'World Foundation) та Міжнародною майстернею документального кіно, за підтримки Міжнародного фестивалю документального кіно Docudays UA. А також у партнерах: Державне агентство України з питань кіно, кінокомпанія «МаГіКа-фільм», Польський Інститут Кіномистецтва (PISF), Інститут Адама Міцкевича, Польський Інститут у Києві, TVP, Бєлсат, Лодзинська Кіношкола, Школа Анджея Вайди в Варшаві, Ґдинська Кіношкола, Кіностудія Everest у Лодзі.

 

Фото Івана Любиш-Кірдея

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA в тому, що це фестиваль докум…
Інтерв'ю
08 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA в тому, що це фестиваль документального кіно, про який ніколи не знімали нічого на відео»
Інтерв'ю
08 лютого 2024
Каталог української документалістики
Новини
07 лютого 2024
Каталог української документалістики
Новини
07 лютого 2024
Конкурс на послуги з координування кінопрограм
Новини
18 січня 2024
Конкурс на послуги з координування кінопрограм
Новини
18 січня 2024