Фільм «Вийшло з моди»: реальна ціна «зелених селебріті»

09 серпня 2017

Увесь серпень Docudays UA показуватиме фестивальні хіти у «Скворечнике». Серед них і один із кращих фільмів нинішньої спецпрограми фестивалю «ПОКОЛІННЯ СПОЖИВАННЯ» – «Вийшло з моди» Яаака Кільмі та Леннарта Лаберенца. Чому цей естонський документальний детектив про джинси ZARA варто неодмінно дивитися всім – розповідає продюсер фільмів про довкілля та блогер Андрій Рогожин.

 

«Upcycling або Creative Reuse» – одна з форм етичної або стійкої моди («Sustainable Fashion»). Це коли нові речі шиють з клаптиків, що залишилися від текстильного виробництва, переробляють із дрантя або того, що було зшито, але не продано. Іноді навіть використовують хутро. Наприклад, старі шуби – щоб вони даремно не пропадали й таким чином більше не знищувати тварин (адже вбитих уже все одно не повернути).

 

Фільм «Вийшло з моди» і є історією про європейську «зелену селебріті», майстриню «апсайклінгу» Реет Аус. Мало хто, окрім зайнятих у цій сфері дизайнерів, розуміється на ньому. Тимчасом як «зелених» фільмів у світі сотні, про етичну моду я знаю тільки два – «Вийшло з моди» («Out Of Fashion») Яаака Кільмі та Леннарта Лаберенца та «Реальна ціна» («The True Cost») американця Ендрю Моргана.

 

Ці два фільми, як брати-близнюки. Тому під час перегляду «Вийшло з моди» відчуваєш дежавю. Ось знаменита британська модельєрка Орсола де Кастро, «королева апсайклінгу» й одна з натхненниць Fashion Revolution, пояснює суть на початку обох фільмів. Ось дивний хлопець у «Вийшло з моди» ходить по болоту в гумових чоботях, закинувши на плече новенькі джинси з білою етикеткою, що теліпається, і переказує головну ідею «Реальної ціни»: «Ціна цих джинсів вказана неправильно. Справжня ціна – це вартість забрудненої природи й порушених прав працівників, які їх шиють».

 

Знаменита Стелла Маккартні в стрічці «Реальна ціна» говорить: «Ідіть на виробництво та виокремлюйте кожну ланку, на яку ви можете вплинути». А Реет Аус у «Вийшло з моди» йде й робить те, що сказала Стелла.

 

 

Хитрість у тому, що фільм про естонську дизайнерку знімався 7 років, із 2009-го по 2015-й. А «Реальну ціну», яка з’явилася з ним в один рік, було розпочато лише у 2013-му – через півроку після катастрофи в «Рана Плаза», коли в будівлі швейної фабрики в Дацці, що звалилася, загинула майже тисяча робітників і ще стільки були поранені. Відтоді почалася серія гучних скандалів, численні акції протесту, Fashion Revolution прихильників справедливої торгівлі та Fashion Manifesto Ґрінпіс.

 

Радикально антиглобалістський фільм Моргана, що став світовим документальним ґеґом, з моменту прем'єри на Канському кінофестивалі в травні 2015 року теж виявився грандіозним скандалом. Але на долю «Вийшло з моди» не випало й десятої частини тієї медійності та успіху, що дісталися «Реальній ціні».

 

Усе, що показано в цьому годинному фільмі, Реет – «із часу, коли в Естонію прийшли панки» (її слова) – могла б розповісти за 10 хвилин лекції на TED, а Vox Media вмістили в 5-хвилинний «експлейнер». Але я раджу йти та дивитися цей фільм. Це повільне, тягуче, багате на кадри нетрів, звалищ, промислових задвірків і інших трешових подробиць, майже медитативне скандинавське кіно, від якого ви, безсумнівно, отримаєте свою порцію насолоди.

 

По-перше, заради блондинки Реет Аус. За нею можна спостерігати нескінченно, наче за кішкою. За її поглядом – коли вона в глибокій задумі сидить посеред свого шоуруму. Коли слухає тітку-хіміка, яка пояснює, як вона зараз буде різати ножицями джинси, щоб виявити токсини, уміщені у фарбі. Або менеджерів найвідоміших марок Calvin Klein і H&M, які відмовляють Реет у запуску її «апсайклінгових» колекцій. За тим, як вона, мов шукач, нишпорить, принюхуючись, у загиджених промзонах Дакки, ідучи по сліду підрядників Zara (про те, хто насправді шиє для найбільшого у світі бренду, що належить найбагатшій у світі людині, просто ніхто не знає). Коли намагається пояснити бангладешському начальнику, чим вона займається й навіщо просить дозвіл знімати на його фабриці, а в результаті отримує пропозицію... «Поодинці ми не можемо змінити світ, це можуть зробити тільки корпорації...»

 

Усе, годі! Більше жодних «по-друге» й «по-третє». Ідіть і дивіться. А я напишу Анастасії Музиці, Оксані Дево та іншим київським дизайнеркам етичної моди, щоб вони також прийшли. Професіонали оцінять це кіно подвійно.

 

Текст: Андрій Рогожин

Чільне фото: кадр з фільму «Вийшло з моди» Яаака Кільмі та Леннарта Лаберенца

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA — це фестиваль документальног…
Інтерв'ю
08 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA — це фестиваль документального кіно, про який не знімали нічого на відео»
Інтерв'ю
08 лютого 2024