Прощавай, людино бездіяльна! Привіт, ЛЮДИНО РОЗУМНА!

24 березня 2017

Про зловісні +40С, або прогнозоване підвищення середньої температури на Землі йтиметься на Docudays UA цього року. Ретельно відібрані фільми продемонструють, як змінився клімат на планеті вчора, і до чого призведе бездіяльність людини завтра. А ось у правозахисній програмі фестивалю Rights Now! дискутуватимемо про те, як все можна змінити вже сьогодні.

 

Навряд чи в юридичному полі можна знайти статтю, яка б зафіксувала, що людина має право на життя у сталому кліматі. Однак те, до чого нині призводить глобальне потепління, вже десятиліттями порушує чимало статей Загальної декларації прав людини, написаної ще у 1948 році. Це і право на безпеку та житло, і на володіння майном. Так, на острівних країнах Тихого океану, звідки через підвищення рівня води, масово переселяють громадян, змушуючи покидати власні господарства, у порушенні цих прав ні в кого немає сумнівів.

 

країна теж частково причетна до екологічної катастрофи в тихоокеанській країні й до танення льодовиків у Арктиці. Адже належить до двадцятки країн світу, які найбільше викидають парникових газів у атмосферу. До цього призводить робота ТЕЦ, транспорту, сільського господарства. Близько 76% 10 парникових викидів припадає на енергетичний сектор.

 

Утім, для нинішнього керівництва країни відмова від викопного палива та перехід на відновлювальне – не питання сьогодення. У Верховній Раді із 423 депутатів лише 22 ввійшло до складу міжфракційного об’єднання «Зелена енергія змін». Тож на революційні зміни поки що очікувати не варто, як і на «екологічну» більшість у парламенті. Однак чи можливі вони без зміни масової свідомості громадян? Очевидно, що ні.

 

Мало хто знає, що зміна клімату порушує, наприклад, і конституційні права самих українців. У статті 50 Оcновного закону написано: «Кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди». Екологічна правозахина організація зі Львова «Екологія-Право-Людина» в рамках RIGHTS NOW! представить цілу низку заходів, об’єднаних заголовком «Права людини та довкілля: український вимір», де прояснить ризики та загрози порушення прав людей, які несе зміна клімату, про вплив воєнних дій на довкілля, про захист екологічних прав.

 

Загалом понад 20 заходів правозахисної програми умовно можна поділити на просвітницько-дискусійні та практичні. Перша велика дискусія пов’язана із суспільством споживання. Організатори – представництво фонду Гайнріха Бьолля в Україні – упевнені, що важливо звертати увагу на зв’язок зміни клімату та надмірного побутового споживання кожної та кожного із нас. Схожої теми стосуватиметься і круглий стіл «Сільське господарство – екологічний виклик чи надія людства», організований Національним екологічним центром України. Учасниці та учасники заходу роз’яснять, який зв’язок між походженням продуктів, які ми споживаємо щодня, і глобальними викликами людства: голодом, бідністю, соціальною нерівністю та зміною клімату. Однією з непересічних подій програми Rights Now! стане презентація й обговорення дослідження «Справжня ціна вугілля в умовах війни на Донбасі». Автори книги побували у шахтарських містах та селищах на підконтрольній території Донбасу та зафіксували численні порушення соціальних, трудових та екологічних прав місцевих жителів. Про них, можливо, і знають, однак геть не говорять і зовсім не дискутують.

 

Для людей, які прагнуть практично орієнтованих заходів, у програмі теж підготовано чимало цікавого.Тут і школа велонавчання та дискусія про права велосипедисток та велосипедистів на вулицях міст, які мають на меті популяризувати цей екологічно дружній вид транспорту (організовує Асоціація велосипедистів Києва). Українська молодіжна кліматична асоціація проведе воркшоп про кліматичний активізм. Про рішення, які допоможуть зробити міста не лише екологічними, але і дружніми для людей шляхом низового розвитку публічних просторів, розкажуть гості з різних регіонів країни у рамках події про зелений низовий активізм. А на дискусії «#Ecooko: Чи може Інстаґрам змінити світ?» ми поговоримо про те, чи може модна соціальна мережа стати інструментом активізму та каталізатором змін.

 

Знайшлось у програмі місце і для подій, які хоч і не стосуються безпосередньо тематики цьогорічного фестивалю, на сто відсотків пов’язані з правами людини, і увагу до яких нам диктує неспокійне сьогодення та війна на Сході країни. Так захід «Думайдан-2017: гуртуймося біля шатра порозуміння» шукатиме причини непорозуміння між людьми з різних етнічних груп у суспільстві України та шляхи усунення їх. А військовий репортер з Франції Жан-Поль Марі розповість, як подолати посттравматичний синдром. Зіткнувшись в Іраку зі смертю двох колег-журналістів – Тараса Процюка та Хосе Коусо, – він вирішив свій шок не замовчувати. Автор книги і документального фільму про посттравматичний синдром готовий розповідати про свій важливий досвід українській публіці.

 

Вхід на усі події вільний, а ваша присутність бажана. Ми щиро віримо, що почуті знання не лише пробудять цікавість до стану нашого довкілля, але й змінять ваш спосіб життя. Тож прощавай, Людино бездіяльна! Привіт, Людино розумна!

 

Текст: Катерина Луцька

Чільна світлина: «Демон Скорботи» (реж. Ліанґ Жао)

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024