DOCU/ХІТИ: Людина, яка не здається

21 лютого 2018

Нинішня програма DOCU/ХІТИ – це п'ять фільмів про боротьбу. Про п'ятдесят кілометрів одного батька, про щоденну рутину найбільшого пологового будинку Філіппін, про тіло й уразливість, про порятунок уцілілих від бомбардувань і про найочікуваніший український документальний фільм року – розповідає програмна координаторка фестивалю Вікторія Лещенко.

 

Народження, боротьба, смерть, переродження – кульмінаційні точки людини, яка протистоїть, людини, яка бореться, людини, яка не здається й людини, яка готова всміхнутися в обличчя визначеній неминучості. Медійний світ шепоче: ми володарі своєї долі, варто лише повірити в успіх, як тверда кірка обставин піддасться під натиском закликів у соціальних мережах. Зануримося в менш популярну правду про те, як courage is the only life measure (мужність як єдина міра життя). К’єркегорівська мужність, з якою кожен герой цих фільмів приймає будь-яку мить випробування, гідна захопленої уваги. Цьогоріч зосередимося на Філіппінах, Україні, Конго, Алеппо й Тель-Авіві – місцях, де люди гідно зустрічають виклик незалежно від статі, ґендеру, статусу й документаліста, який фіксує їх складну боротьбу.

 

 

«Материнська земля» (Рамона С. Діаз) – епічне полотно блискучої операторської й режисерської роботи, що описує щоденну рутину одного з найбільших пологових будинків Філіппін. Конвеєр бідності з невблаганною продуктивністю випускає нових філіппінців без надії на майбутнє. Тим яскравіша людська емпатія персоналу в боротьбі за кожну окрему долю.

 

Один з найочікуваніших українських документальних фільмів року «Дельта» (реж. Олександр Течинський) до зустрічі з глядачами Docudays UA був відзначений престижним дипломом Лейпцизького документального кінофестивалю. Суворі місцеві звичаї в поєднанні з віртуозною роботою документалістів створюють українському глядачеві ексклюзивну перспективу, дистанцію й наближення, украй необхідні в прийнятті себе.

 

Любов з першого погляду – кредит, який беззастережно видається танцівниці ізраїльської трупи «Батшева» Боббі Джен. Коли жіноча емоційність і краса поєднані із силою та щирістю, а свобода дається лише за умови постійної боротьби зі стигматизацією тіла громадськими нормами і його вразливістю, страхом не вкластися в задані рамки. Рух на межі, як і чарівна історія кохання, – невід'ємний нерв цього направду фестивального хіта від режисерки Ельвіри Лінд.

 

«Макала», що означає «продавець вугілля», – режисерський дебют оператора Еммануеля Ґра, відзначений гран-прі Каннського тижня кінокритики. Роуд муві про те, як батько родини здійснює щоденний подвиг у боротьбі за виживання. Долаючи п'ятдесят кілометрів з дуже важкою ношею з вугіллям, Кабвіта затягує нас у магічний світ небувалої самотності й сили духу.

 

В «Останні люди в Алеппо» (Ферас Файяд) не буде хеппі енду, ми знаємо це спочатку. Після перегляду документального номінанта на «Оскар» світ ніколи не буде колишнім. Ми будемо не тільки знати, але й відчувати біль і красу цього моменту. Настільки чарівне, сильне враження від присутності дивовижних за силою духу людей. Група волонтерів, що розбирає завали після бомбардувань і рятує уцілілих, приречена на смерть. Щоденна агонія підпорядкована красі теперішнього, спіймана оком художника.

 

До зустрічі в кіно.

 

Кадр з фільму: «Боббі Джен» режисерки Ельвіра Лінд

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024