«Були і сльози, і гострі суперечки». Два місяці DOCU/ТИЖНЯ по всій Україні

03 грудня 2019

Протягом жовтня та листопада школи з різних куточків України взяли участь у проєкті DOCU/ТИЖДЕНЬ проти булінгу!

 

Ця ініціатива була розроблена Docudays UA спільно з Міністерством освіти і науки в межах Всеукраїнської кампанії проти кібербулінгу. Учні, батьки та вчителі шукали рішення: як попередити агресію в школі, як допомогти постраждалим від булінгу й тим, хто його вчинив. А також вчилися співпереживати й сприймати інакшість.

 

У межах DOCU/ТИЖНЯ учням 5–7 класів показали документальну стрічку «Джованні та балет на воді» Астрід Буссінк, а для 8–11 класів підготували фільм «Булер» Лі Гірша.

 

 

«Ми не можемо просто сказати, що булінг – це погано, і що не варто нікого ображати. Шаблонні фрази не вчать нас співпереживати, бо не дають відчути біль іншого. Зрозуміти – означає пропустити крізь себе, прожити, отримати досвід. І документальне кіно дозволяє зробити це все, залишаючись на безпечній дистанції», – вважає координаторка проєкту Олена Шульга.

 

Після кожного перегляду фільмів з програми в класі відбувалося обговорення за спеціально розробленим для цього сценарієм. У класах дискусії інколи тривали не на один урок. «Були і сльози, і гострі суперечки. Були учні, які після проведених уроків зрозуміли, що їхня поведінка стосовно інших є булінгом», – відгукувалися викладачі про DOCU/ТИЖДЕНЬ.

 

 

Завдяки проєкту учні не просто поговорили про булінг, для декого це була можливість переосмислити своє ставлення до однокласників і навіть змінити поведінку. Ось як зрезонував DOCU/ТИЖДЕНЬ учню 5-го класу зі Світловодська. З розповіді його вчительки: «Хлопчик з 5-го класу за моделями своєї поведінки був булером і сам зізнався, що йому не хочеться когось постійно ображати, просто в нього такий характер, і він не знає, як впоратися з агресією. Разом з батьками ми запропонували йому записатися на секцію бойових мистецтв (ми попередили тренера, щоб проводив бесіди про вміння долати агресію, тримати себе в руках)».

 

Враження від шкільного DOCU/ТИЖНЯ ми отримували від викладачів протягом цих двох місяців майже щодня:

 

«Після перегляду фільму «Булер» учень сказав, що ніколи не думав, що, коли ображаєш одну дитину, страждає вся сім’я. Думаю, це дуже важливе усвідомлення, що образа одного зачіпає інших».

 

«DOCU/ТИЖДЕНЬ дав можливість і учням, і викладачам побачити, що таке документальне кіно. Враження різні, але одне залишилося спільним: фільми змусили замислитися. Думаю, що така методика дуже ефективна».

 

«Найяскравіше та найтяжче пройшло спілкування з батьками, яких треба виховувати більше, ніж дітей. Питання булінгу для багатьох було новим, не зовсім зрозумілим явищем. Тому доводили, що батьки теж є невід’ємною частиною процесу боротьби з булінгом».

 

«Формат «кіно» ефективніше впливає на усвідомлення дітьми проблеми, ніж стандартні завчені тексти чи презентації. Діти жваво обговорюють, висловлюють власну думку, уявляють себе на місці героя, надихаються».

 

 

Організовуючи DOCU/ТИЖДЕНЬ, ми не ставили перед собою завдання вирішити повністю проблему булінгу, бо це довгий процес і кропітка щоденна робота всіх учасників освітнього процесу. Але, зважаючи на відгуки, кількість шкіл, учасників та учасниць, області, у яких пройшов шкільний DOCU/ТИЖДЕНЬ, ми впевнені – це важливий крок у потрібному напрямку.

 

Цьогоріч школи брали участь у проєкті на конкурсній основі. Але ми хочемо, щоб матеріали DOCU/ТИЖНЯ стали доступними для всіх. Тож, як і обіцяли, готуємо звіт для Міністерства освіти і науки України, щоб наші напрацювання стали дієвим інструментом у боротьбі з булінгом. А також, щоб мати змогу в повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Docudays UA, ми запропонували школам-учасницям відкрити кіноклуб медіапросвіти з прав людини - DOCU/КЛУБ.

 

Текст підготувала Ірина Сидоренко

Інфографіка - Дар'я Подольцева

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024