Перезавантаження: що ми не знаємо про свої права в цифрову добу?

11 березня 2019

«Технології – це лише інструмент», – сказав ще в епоху «революції персонального комп'ютера» засновник корпорації Microsoft Білл Ґейтс. Але у XXI столітті цей інструмент став надпотужним: він може як допомогти, так і нашкодити. Цього року в програмі RIGHTS NOW! ми досліджуємо, як захистити свої права у світі шаленого розвитку цифрових технологій. Ми підготували для вас понад 40 подій. Це лекції, воркшопи, тренінги, майстер-класи, більшість із яких присвячена цифровим правам, захисту персональних даних, безпеці спілкування в месенджерах тощо. Крім того, вперше у RIGHTS NOW! ми презентуємо програму «ЗМІНИ ЦЕ! Лабораторія впливу для активістів і документалістів». Детально про події RIGHTS NOW! розповідає Ірина Сидоренко.

 

Минулого року DOCUDAYS UA провів конкурс кінопроектів, створених у співпраці режисерів та активістів,  «CIVIL PITCH: фільми громадської активності». Переможці впродовж року працювали над дослідженням конкретних гостросоціальних проблем: наскільки безпечно бути борцем з корупцією? Чи можуть небайдужі громадяни зупинити незаконну забудову в столиці й зберегти архітектурне обличчя Києва? Наскільки захищені в Україні права секс-працівниць? Як живеться в нашій країні біженцям? Тож цьогоріч ми презентуємо результати цієї співтворчості – чотири унікальні фільми громадянської активності. Показ картин відбудеться 23 березня о 17:00 в залі «Кіноман» кінотеатру «Жовтень». Повторні покази та обговорення за участі режисерів, активістів та героїв фільмів відбудуться у креативному просторі IZONE.

 

Отже, не пропустіть:

 

24 березня, 14:00 – показ фільму «Ти, бля, рота закрий!» і дискусія на тему «Беззахисні захисники: чому нападають на громадських активістів і як це зупинити?».

24 березня, 16:00 – показ фільму «Колір фасаду – синій» і обговорення з героєм та представниками громадської ініціативи SaveKyivModernism.

29 березня, 17:00 – показ фільму «Без статусу. Україна» і розмова з героями, представником УВКБ ООН в Україні та командою проекту «Без кордонів» ГО «Центр соціальна дія».

 

Окрема серія подій RIGHTS NOW! присвячена цифровим правам користувачів. Ось, що ми підготували на 23 березня в просторі IZONE:

 

12:00–13:00. Під час лекції «Цифрові права – путівник для користувачів інтернету» слухачам запропонують уявити, як могла би виглядати Загальна декларація цифрових прав і свобод людини – 2019.

13:30–14:30. Аспірант Університету Бокконі Олег Солдатов прочитає лекцію «Вираження поглядів онлайн: мандрівка правозахисників кролячою норою» і розкаже про рішення Європейського суду щодо порушень прав людини в інтернеті.

15:00–16:00. Дискусія «Основні виклики для реалізації цифрових прав в Україні» орієнтована на отримання практичних знань. На конкретних українських прикладах останніх років експерти розкажуть, як формується список сайтів, рекомендованих до блокування, за які висловлювання в інтернеті можна отримати вирок суду, а також що таке «чорні коробочки» СБУ.

16:30–18:30. Запрошуємо до ідеального з погляду дотримання прав громадян міста – Правополя. Активісти створили його за допомогою 3D моделювання для того, щоб користувачі побачили, як мають функціонувати органи державної влади, аби відповідати стандартам дотримання прав людини.

 

Дізнатися, про досвід роботи перших українських шерифів можна буде 29 березня о 14:30. Із початком реформи поліції в Україні кількість дільничних офіцерів поліції у селах та селищах суттєво зменшилася. Один дільничний обслуговує 5-15 сіл. У 2018 році дві громадські організації розпочали проект «Шерифи для нових громад». Під час круглого столу автори проекту розкажуть про успішний досвід малих спільнот у самостійному вирішенні безпекових проблем, покажуть відеоролики про діяльність українських шерифів, презентують збірку «Успішні практики безпеки. Український масштаб», а також Інформаційну платформу www.sheriffua.org, створену для вдосконалення та впровадження інституту шерифів в Україні. 

 

Ще одна гостра проблема сучасності, зумовлена розвитком цифрових технологій, – дотримання авторського права в кіноіндустрії. Наскільки реально кіноклубу студентів-кіноманів законно отримати право на показ фільму? Як подолати конфлікт між форматом кіноклубів, неформальною освітою та необхідністю дотримуватись авторських прав? Чи може муніципальний кінотеатр організувати некомерційний кіноклуб? Про це поговоримо 23 березня о 19:00 під час дискусії «Кіноклуби: неформальна освіта та дотримання авторських прав».

 

Затримані в Криму Олег Сенцов та Олександр Кольченко перебували в СІЗО в Москві, були засуджені за сфабрикованими справами в Ростові та етаповані на Урал й аж до російської Арктики. В яких умовах утримують наших політв'язнів та які люди опікуються їхніми долями, дізнаємося з фільму «Етапом через пів-Землі: історія ув'язнення Сенцова і Кольченка» 27 березня о 15:00. Після показу запрошуємо до дискусії «Що я можу зробити для політв'язнів?».

 

Впродовж усього дня 25 березня у нас працюватиме VR-кінотеатр з віар-презентацією уривків із майбутнього 3D-фільму «Заручники війни». Завдяки шолому віртуальної реальності глядач опиниться у підвалах ДНР, де утримували полонених, та почує їхні історії.

 

26 березня о 14:00 запрошуємо на наступний захід – «Пошук істини в епоху постправди: серія інтерактив-семінарів». Документатори воєнних злочинів з української правозахисної організації Truth Hounds розкажуть про збір доказів воєнних злочинів та пошук злочинців біля лінії фронту.

 

У 2019-му минає п’ять років від початку окупації Криму Росією. Весь цей час кримські правозахисники фіксують порушення прав людини на півострові і через це нерідко самі стають жертвами переслідувань. Як склалася доля тих, хто через погрози і тиск покинули Крим? Про це йтиметься 27 березня о 12:30 на лекції «Права людини в Криму: історії правозахисників. Як працюють в екзилі й окупації».

 

Окремої уваги заслуговують цьогорічні виставки. 23 березня на нашій основній локації в IZONE відкриється виставка-інсталяція «Валізи правозахисників». Експозиція об’єднує речі правозахисників із Донбасу, Криму, Харкова, а також Азербайджану та Білорусі, яким довелося втікати з дому чи сидіти у в’язниці.

 

Ще одна виставка «Дванадцять історій свавільно засуджених довічно» працюватиме протягом 24 березня в IZONE і розповість про засуджених на довічне ув'язнення людей, чия вина не доведена. Ці історії невтомно збирає Харківська правозахисна група. В Україні вже протягом 9 років відсутня ефективна процедура перегляду кримінальних справ. Тим часом чимало людей, засуджених без доказів вини, залишаються у статусі «довічників», повільно помираючи за ґратами. Детальніше пропонуємо дізнатися про це під час дискусії «Право на справедливий суд» у неділю, 24 березня о 10:00.

 

Вхід на всі події вільний. Чекаємо вас у креативному просторі IZONE та в кінотеатрі «Жовтень».

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024