Зустрічайте фестивальне журі!

29 січня 2020

Цього року фестивальне журі обиратиме фільми-переможці в конкурсних програмах DOCU/СВІТ, DOCU/КОРОТКО, DOCU/УКРАЇНА, а також судитиме стрічки в спеціальній номінації RIGHTS NOW!

 

До журі міжнародного конкурсу повнометражних та середньометражних фільмів DOCU/СВІТ увійшли видатна французька режисерка Клер Сімон, українська кінокритикиня Дарія Бадьйор та Хосе-Рамон «Мон» Рівас, незалежний куратор кінопрограм.

 

Клер Сімон

У своїх документальних стрічках Клер Сімон часто відповідальна за весь кінематографічний процес – вона є одночасно режисеркою, операторкою, монтажеркою, менеджеркою. Маючи освіту в етнології, арабській та берберській, вона прийшла в кіно як незалежна фільммейкерка – завдяки самоосвіті та допитливому погляду на дійсність. Сьогодні Клер Сімон – одна з найвпливовіших режисерок Франції, чиї роботи стали поштовхом для піднесення французької документалістики. Наразі вона викладає в університетах Париж VIII та Париж VII і керує факультетом кінорежисури в La Fémis.

 

Дарія Бадьйор

Українська кінокритиня та журналістка Дарія Бадьйор є редакторкою розділу «Культура» онлайн-видання LB.ua. Дарія – членкиня Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI та співзасновниця «Спілки кінокритків України». Окрім цього, з 2016 по 2018 роки вона була в складі журі Українського оскарівського комітету.

 

Хосе-Рамон «Мон» Рівас

Як культурний менеджер та фестивальний програмер Хосе-Рамон «Мон» Рівас співпрацював з низкою світових кінофестивалів та визначних культурних інституцій, які сформували його пристрасть до кіно та мистецтва. Серед них – Шотландський інститут документалістики, East Doc Platform у Празі, кінофестиваль Doha Tribeca (Катар), Единбурзький міжнародний кінофестиваль. Окрім цього, він є співзасновником Іберо-американського фестивалю документального кіно IberoDocs у Шотландії.

 

Найкращі фільми в міжнародному конкурсі короткометражних стрічок DOCU/КОРОТКО й національному конкурсі DOCU/УКРАЇНА будуть обирати Антельм Відо, програмний директор ОМКФ, продюсер Мікель Опструп та Владан Петковіч, журналіст і куратор фестивальних програм.

 

Антельм Відо

Родом з Франції, Антельм Відо вже багато років живе в Україні. Має багаторічний досвід у роботі з культурними та кінопроєктами за межами Франції, адже протягом своєї кар’єри йому вдалося попрацювати в Малайзії та Марокко. Обіймав посаду аташе з питань аудіовізуальної сфери у Французькому інституті в Києві, а у 2014-му році приєднався до команди Одеського міжнародного кінофестивалю, де сьогодні є програмним директором.

 

Мікель Опструп

Професійний шлях Мікеля Опструпа неабияк насичений: у 80-х він працював у дистрибуції та театральних релізах документальних стрічок, як незалежний продюсер та радник працював у Данському інституті кіно, був т’ютором багатьох воркшопів і форумів у Європі та країнах Близького Сходу, учасником понад 40-ка подій з документалістики по всьому світу. Був керівником Європейської документальної мережі, де до минулого року обіймав посаду голови навчальної програми. Відомий як головний продакшн т’ютор воркшопу Ex Oriente.

 

Владан Петковіч

Журналіст, кінокритик Владан Петковіч працює кореспондентом із території колишньої Югославії для видання Screen International і постійним автором Cineuropa, а також освітнім директором навчальної програми GoCritic! для молодих журналістів/-ок і кінокритиків/-ок. Петковіч є також куратором програм на фестивалях у Хорватії, Македонії, Словенії та радником численних міжнародних кінофестивалів по всій Європі.

 

Нагороду RIGHTS NOW! вручають креативному документальному кіно, що досліджує сучасний світ і робить значний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність. На неї номінуються десять фільмів з усіх кінопрограм Docudays UA. Переможців та переможниць у номінації RIGHTS NOW! визначатимуть український кінорежисер, письменник Олег Сенцов, фахівчиня у сфері захисту прав дитини Олена Розвадовська та освітній активіст, письменник Енвер Джуліман.

 

Олег Сенцов

Ім’я режисера, письменника та сценариста Олега Сенцова стало символом боротьби за звільнення українських політв’язнів у Росії. У 2014 році після анексії Криму за свою проукраїнську позицію та волонтерську діяльність був викрадений ФСБ та осуджений до 20 років позбавлення волі за статтею «тероризм» у сфабрикованій справі. Однак глядачеві він став відомим ще до ув’язнення – завдяки дебютній стрічці «Гамер», яка здобула визнання як в Україні, так і за її межами. Сьогодні після дострокового звільнення в рамках обміну полонених живе в Києві, активно займається правозахисною та творчою діяльністю. 

 

Олена Розвадовська

Олена Розвадовська має кількарічний досвід в організації програм із захисту дітей, які стали жертвами конфлікту на сході України. Також вона є засновницею та головою Благодійного фонду «Голоси дітей», а в межах нового проєкту співпрацює з командою знаного глядач(к)ам Docudays UA фільму «Віддалений гавкіт собак».

 

Енвер Джуліман

Народившись у Боснії і Герцеговині, Енвер Джуліман з початком війни у 1993 році змушений був емігрувати до Норвегії, де сьогодні як освітній активіст та письменник працює з темою примирення. Більше ніж двадцять років Енвер проводить освітні програми з демократії, прав людини, міжкультурного порозуміння та мирного вирішення конфліктів у Норвегії, Україні, Росії, Білорусі, на Південному Кавказі та Західних Балканах. У 2018 році українською вийшла його книжка «Примирення: вказівники вздовж шляху».

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024