Підбиваємо підсумки Мандрівного Docudays UA-2019

08 січня 2020

 

Наприкінці грудня свою подорож Україною завершив Мандрівний Docudays UA. Протягом трьох місяців, починаючи із жовтня, найцікавіші стрічки з програми Docudays UA-2019 побачили мешканці та мешканки 195 українських міст і селищ. Традиційно фестиваль завітав до 22-х областей України. Як і під час березневого фестивалю у Києві, у межах Мандрівного ми міркували над тим, як змінюється наше повсякдення, звички та способи комунікації з появою цифрових технологій, які нові можливості вони відкривають для дослідження реальності та які загрози, пов’язані з контролем та інформаційною безпекою, криються в цифровій мережі.

 

Стартував Мандрівний фестиваль першого жовтня у місті Бердянськ із фільмом «Bellingcat: Правда у світі постправди». Після перегляду відбулася дискусія: «Правда у світі постправди, що не приховано в Інтернеті?» за участю Марії Суляліної, операторки бази даних Центру документування Української Гельсінської спілки з прав людини. Окрім цього до Бердянська, а згодом – до Борисполя завітала виставка «Валізи правозахисників». Це інсталяція, яка розмірковує над викликами, з якими стикнулись громадські активіст(к)и на сході України та в Криму.

 

Відкриття фестивалю в Ужгороді. Фото – Михайло Мельниченко

 

Переглядом фільму «Ти, бля, рота закрий!» розпочався фестиваль у місті Маріуполі, Вінниці та ще в 16 містах і селах України. Стрічка про боротьбу підлітка проти корупції стала одним із фаворитів переглядів. На відкритих показах її демонстрували понад чотири десятки разів. А після показів відбувалися дискусії: «Беззахисні правозахисники: чому нападають на громадських активістів та як це зупинити?» У Луцьку та Харкові фільм презентували особисто головний герой Сергій Чагаров та режисерка Таїсія Кутузова. Не поступалися популярністю ще два фільми з програми «CIVIL PITCH: фільми громадської активності» – «Колір фасаду: синій» та «Без статусу». 

 

Мандрівний Docudays UA у Чернівцях. Фото – Софія Кринська

 

До програми Мандрівного Docudays UA-2019 також увійшов фільм «Какофонія Донбасу». За участю Юрія Леути, продюсера стрічки, цей фільм відкривав фестиваль на Волині. «Пропаганда завжди апелює до простих речей. Так було за часів радянської пропаганди, і так є тепер – за російської. Усі, у кого ми брали інтерв’ю для фільму, – це жителі Донецька й Луганська. І нам люди розповідали, що перед захопленням Донбасу Росією там два місяці звідусіль звучали пропагандистські ролики, старі радянські пісні. Тобто цей міф – ностальгія за начебто щасливим минулим – поширювався дуже активно», – зазначив Юрій Леута.

 

Гостею Мандрівного стала італійська режисерка Міколь Рубіні, яка презентувала свій фільм «Шлях до гір» у Тернополі, Чорткові, Бучачі, Івано-Франківську, селах на Прикарпатті, а також в Одесі. Покази відбувались у бібліотеках, кінотеатрах, малих громадах та обласних центрах, усюди супроводжувались жвавими дискусіями й палкими обговореннями. «Завжди важливо повернути фільм туди, де зародився, до людей, з якими його було знято. І я рада бачити, що цей фільм працює як дуже потужний інструмент для обговорення речей, які існують у сучасній Україні. Я не могла уявити, що так багато людей будуть вдячні за можливість відкритися. Вважаю, саме в цьому має бути суть створення документальних фільмів. І я надзвичайно вдячна, зворушена цим неймовірним досвідом, насправді, у мене навіть немає слів, щоб висловити дяку за таку можливість», – ділиться своїми враженнями Міколь.

 

Презентація фільму «Шлях до гір» за участю режисерки Міколь Рубіні на Прикарпатті. Фото – Юрій Валько

 

З нагоди показу фільму «Сакава» Docudays UA ініціював спеціальні воркшопи з цифрової безпеки в Ужгороді з тренером Павлом Бєлоусовим та в Кременчуці зі спікером Андрієм Маштаком. Під час практикумів експерти розповіли про загрози, на які люди наражаються в Інтернеті. Глядачі/-ки дізнались: як захистити свої персональні дані, як створити безпечний пароль, а також розтлумачили механізми, за допомогою яких уряд та бізнес збирають особисту інформацію користувачів/ок мережі. Окрім цього, варто відзначити семінар у Львові «Пастки всесвітнього павутиння: як уберегти себе в морі цифрових можливостей» зі спікеркою Вікторією Романюк, яка розповіла учасницям/кам семінару, як відрізнити справжні новини від фейкових та не дозволяти маніпулювати нашими думками.

 

Тренінг «Цифрова безпека» у Кривому Розі. Лектор – Антон Кушнір, співзасновник Лабораторія цифрової безпеки.

 

Важливою складовою правозахисної програми Мандрівного фестивалю стала Всеукраїнська кампанія проти кібербулінгу, мета якої – зменшення проявів кібербулінгу через інформування суспільства та адвокатування змін до державної політики у сфері прав людини. В її межах відбулись відкриті лекції та дискусійні майданчики з розповідями про практику захисту цифрових прав. У кінопрограму Мандрівного фестивалю було включено фільм «Булер» режисера Лі Гірша. Завдяки цьому фільму вдалося розпочати дискусію навколо тем лідерства в підлітків, участі батьків і педагогів у житті дітей, підходів у вирішенні конфліктів. Як не стати жертвою кібербулінгу й навчитися протидіяти, захищаючи свої права, про це дізнались учасники та учасниці семінару «Підготовка модераторів дискусій Мандрівного фестивалю Docudays UA» у Кіровоградській області. У заході брали участь комунікаційна менеджерка правозахисного департаменту фестивалю Ірина Сидоренко, аналітик правозахисного департаменту Docudays UA Богдан Мойса та експертка з комунікацій Наталія Філіпова.  Так само за участю Богдана Мойси в Луцьку відбувся семінар з питань протидії булінгу та кібербулінгу для шкільних соціальних педагогів/нь та психологів/нь. Аби привернути увагу до масштабної проблеми цькування та не допустити його серед дітей та підлітків у місті Ужгород відбулась виставка дитячих робіт «Такі, як є: СТОП БУЛІНГ». Протягом року виставка продовжить мандрувати закладами освіти Закарпаття.

 

 

«Пастки всесвітнього павутиння: як уберегти себе в морі цифрових можливостей» у Львові. Фото – Тетяна Джафарова

 

Останні покази в межах Мандрівного Docudays UA відбулись 28 грудня, упродовж трьох місяців фестиваль мандрував країною. Це стало можливим завдяки зусиллям всієї команди Docudays UA і, зокрема, наших регіональних координаторів та координаторок з 22 областей України. Партнерами фестивалю в областях України є 47 культурних, молодіжних і правозахисних організацій та 217 кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Детальніше про те, як проходив Мандрівний Docudays UA, читайте на сайті фестивалю travelling.docudays.ua. 

 

Чільне фото: відкриття Мандрівного фестивалю в Маріуполі. Фото – Микола Євтушок.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA в тому, що це фестиваль докум…
Інтерв'ю
08 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA в тому, що це фестиваль документального кіно, про який ніколи не знімали нічого на відео»
Інтерв'ю
08 лютого 2024
Каталог української документалістики
Новини
07 лютого 2024
Каталог української документалістики
Новини
07 лютого 2024
Конкурс на послуги з координування кінопрограм
Новини
18 січня 2024
Конкурс на послуги з координування кінопрограм
Новини
18 січня 2024