П'ять Майстрів на Docudays UA. ТРЕЙЛЕР

08 лютого 2017

Цьогоріч фестиваль Docudays UA прикрасить особлива програма фільмів світових майстрів документалістики – Сергія Буковського, Аудрюса Стоніса, Мірослава Янека, Павела Лозінського та Міхаеля Главоггера. Добірка фільмів цих режисерів – п'ять унікальних досвідів авторського погляду на реальність.

 

 

Свого часу Сергій Буковський підкорив глядача документальним фільмом про працю на птахофабриці «Завтра свято». Кар'єру документаліста він почав ще за радянських часів, а згодом створив близько півсотні стрічок та телепрограм про українські реалії. Деякі з них присвячені забутим українським селам («Сон», 1989), досліджують війну в Україні («Війна. Український рахунок», 2002) або Голодомор («Живі», 2008), інші змальовують Нову Галичину в Бразилії («Червона земля», 2001). І, як завжди, у центрі кожної із цих історій – людина.

 

«Головна роль» Сергія Буковського


Нова картина Сергія Буковського в добірці «МАЙСТРИ» на Docudays UA – «Головна роль». Це особиста історія про маму режисера – акторку Ніну Антонову. Щирий діалог, який розгортається на екрані, торкається тисячі питань: від самотності та любові до списків покупок і дитячих страхів.

 

«Моя фантазія має межі, а ось світ навколо, здається, безмежний», – каже Аудрюс Стоніс. Литовський режисер вбачає смисл документалістики саме в умінні відкривати приховане. Свого часу його «Земля сліпих» стала найкращим фільмом року й здобула «Фелікса» – нагороду Європейської кіноакадемії. Протягом останніх двадцяти років Аудрюс Стоніс як незалежний кінорежисер і продюсер створив близько двох десятків картин.

 

«Жінка і льодовик» Аудрюса Стоніса

 

«Жінка і льодовик» – нова робота Стоніса. Тут крижані скелі, музика, вітер, обличчя жінки та водоспад більш промовисті за будь-які слова. Кожна самотність у фільмі має свою ціну.

 

Мірослава Янека називають майстром гуманістичного документального кіно. Найперше про цього чеського документаліста заговорили як про гуру монтажу. Адже саме він співпрацював з американським експериментатором Годфрі Реджіо над документальною трилогією «Поваккаці» (1988), «Душа світу. Anima Mundi» (1992) та «Накойкаці» (2002). Уже після повернення до Чехії в 1993 році Мірослав Янек продовжив робити власні документальні фільми. Його стрічка про незрячих дітей із камерою «Невидимі» (1996) отримала чимало схвальних відгуків як на батьківщині, так і за кордоном. А стрічки «Хачіпе» (2006), «Вєрка» (2005) здобули відзнаки на міжнародних фестивалях.

 

«Нормальний аутичний фільм» Мірослава Янека


Його новий «Нормальний аутичний фільм» – це історія про п'ятьох дітей із синдромом Аспергера. Цією стрічкою режисер ставить перед глядачем одне з найголовніших запитань сучасності: де насправді пролягає межа між різноманітністю та відхиленнями?

 

А от польський документаліст Павел Лозінські завжди звертається до тем, що тією чи іншою мірою демонструють розломи. Чи то в людях – як з інтимно-біографічною стрічкою «Батько і син» (у 2013-му році режисер разом зі своїм батьком, не менш знаним документалістом Марцелем Лозінським, поїхали машиною в подорож до Парижа й знімали один одного на камеру), чи то в історичному розрізі – як у стрічці «Місце народження» про непрості польсько-єврейські відносини періоду окупації. Та насамперед режисер цінує можливість документального кіно вдивлятися в повсякдення. «Документальний фільм для мене – це власний погляд на світ, справжня історія, розказана так, що її значення виходить за рамки того, що видно під час першого наближення», – зазначає Павел Лозінські.

 

«Ти не уявляєш, як я тебе люблю» Павла Лозінські

 

Його документальна картина «Ти не уявляєш, як я тебе люблю» у фестивальній добірці Docudays UA – це про мову взагалі й про мову людини зокрема. У ній фактично немає нічого, окрім діалогів і трьох людей у кадрі: матері, доньки та психотерапевта. Але це сміливий емоційний трилер про компроміси й жагу прийняття іншими.

 

І нарешті фільм «Без назви» австрійського режисера Міхаеля Главоггера. Восени 2013-го року він вирушив у навколосвітню подорож, щоб дізнатися, за словами Міхаеля, «яку історію йому хоче розповісти світ». Протягом року він хотів зібрати й змонтувати з відзнятого в подорожі матеріалу фільм. Але 23 квітня 2014 року режисер помер у Ліберії від малярії. Це кіно закінчила режисерка монтажу Моніка Віллі.

 

«Без назви» Міхаеля Главоггера


У 2012 році Міхаель Главоггер особисто представив на Docudays UA одні зі своїх найвідоміших фільмів «Смерть робітника» та «Слава блудниці». І розповів, чому йому важливо ніколи не ставити межі між документальним та ігровим у своїх фільмах. Адже в безлічі перехресних доріг реальності важливо дійти до суті явищ.

 

Його останній фільм, знятий в Італії, Балканах та Західній Африці й змонтований Монікою Віллі, – ще одне підтвердження того, що кіно залишає нам більше свободи, ніж ми можемо собі уявити.

 

Традиційно Docudays UA готує зустрічі з режисерами. Тому й цього року відомі документалісти особисто приїдуть представити свої фільми в Києві.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024