Мандрівний Docudays UA-2018: правозахисні заходи

28 грудня 2018

Із жовтня до грудня мешканці та мешканки понад 200 міст і містечок у 22-х областях України мали змогу переглянути й обговорити документальні стрічки з програми цьогорічного Мандрівного Docudays UA, а також узяти участь у правозахисних заходах у межах фестивалю. Підбиваючи підсумки нинішнього року, пригадуємо події Мандрівного 2018. У нашому першому тексті можна прочитати про покази документальних стрічок по всій Україні. А тут розповідаємо про деякі з правозахисних та освітніх заходів, які є невід’ємною частиною Мандрівного фестивалю.

 

Цьогоріч Мандрівний Docudays UA долучився до «Кампанії проти дискримінації» та «Кампанії проти булінгу», у межах яких відбулися численні правоосвітні семінари й тренінги. 14 та 15 листопада в Ужгороді пройшли перші покази в межах Мандрівного. Школярі(ки), студент(к)и та мешканці(ки) міста побачили та обговорили фільми «Мовчазна війна»» та «Дорослі» в Ужгородському національному університеті. Покази супроводжувалися інформаційними кампаніями від Міністерства юстиції «СТОП насильство» та «СТОП булінг». До того ж, 20–21 листопада освітян(к)и Ужгорода обговорювали проблеми шкільного середовища через призму участі та самоврядування під час семінару «Принцип рівності при прийнятті рішень у сфері шкільного самоврядування». Уперше учасники мали можливість зануритися в атмосферу спільної дводенної співпраці батьків, педагогів та учнів. Крім того, до Дня захисту прав людини у межах «Кампанії проти булінгу» управління освіти Ужгородської міської ради організувало панельну дискусію «Булінг у педагогічному колективі».

 

Дискусія про протидію торгівлі людьми в Ужгороді. Фото: Михайло Мельниченко.

 

В ужгородському Мистецькому центрі «Галерея ІЛЬКО» також відбувся показ фільму режисерки Бернадетт Тузи-Ріттер «Жінка в полоні», а після показу – дискусія про протидію торгівлі людьми за участі експертки, голови Закарпатської громадської жіночої організації «Веста» Інни Сабадош. Присутніх на дискусії цікавили питання масштабів та географії торгівлі людьми, куди можна звернутися, якщо людина постраждала й потребує допомоги, види допомоги, які можна отримати.

 

А в Івано-Франківську відбувалися тренінги з недискримінаційних підходів у роботі поліцейських для «Молодіжних радників поліцейських», патрульних та дільничних поліцейських. Понад 20 студентів(ок) різних навчальних закладів від училищ до університетів і майже два десятки правоохоронців області взяли участь у заході.

 

Тренінги з недискримінаційних підходів у роботі поліцейських для «Молодіжних радників поліцейських», патрульних та дільничних поліцейських. Фото: Юрій Валько.

 

Цього року серед правоосвітніх заходів у межах Мандрівного в Кременчуці відбувся тренінг для молоді про права людини та недискримінацію, тренінг для вчителів міста про громадянську свідомість та розмови про жіночий та нежіночий погляди (і чи потрібно взагалі їх виокремлювати?). Про ці заходи розповіли Світлана Овчаренко й Альона Глазкова, координаторка Мандрівного в Кременчуці.

 

У межах «Кампанії проти дискримінації» в різних містах пройшли зустрічі у форматі «Живої бібліотеки». Завдяки «Живим бібліотекам» усі охочі мали можливість поспілкуватися і дізнатися про досвіди людей, які часом є дискримінованими за певними ознаками та/або виключеними з публічного простору. Регіональний координатор Володимир Каплун розповів про те, як відбувалася «Жива бібліотека» у Харкові, серед живих книг якої були незрячий підприємець, мама дитини з інвалідністю, жінка, яка погано чує з дитинства, але хоче почути; відкритий гей; людина, яка працює з біженцями та переселенцями. Крім того, Наталія Трикаш підготувала замітку про «Живу бібліотеку» в Гадячі.

 

Цього року на Мандрівному вперше показали фільм з тифлокоментарем для людей з обмеженнями зору, що також було частиною «Кампанії проти дискримінації». Про інклюзивний показ стрічки «Віддалений гавкіт собак», яка також стала фільмом-відкриттям Мандрівного в Харкові, розповіли координатори фестивалю в Харкові Юрій Чумак і Володимир Каплун.

 

За підтримки платформи Moving Docs у Львові відбувся показ і обговорення стрічки «Сільвана» режисерок Міки Ґустафсон, Олівії Кастебрінґ, Крістіни Тсіобанеліс. На жаль, перегляду фільму передували тривожні події, пов’язані з відмовою одного кінотеатру його показувати (організаторки припускають, що через ЛГБТІК+ тематику стрічки). Урешті, сам показ відбувся спокійно, а учасники(ці) дискусії й глядачі(ки) змогли безпечно обговорити особливості творчості реперки Сільвани.

 

Дискусія після показу стрічки «Сільвана». Фото: Юрій Ольш.

 

У перший день зими в Херсоні представники і представниці благодійних організації «100 відсотків життя», «Позитивні жінки» та громадської організації «Асоціація ЛГБТ "ЛіГА"» дивились та обговорювали фільм Дмитра Лавриненка «Вєаюфром». Перегляд і обговорення відбулися у межах «Кампанії проти дискримінації». Модерувала дискусію та відповідала на питання регіональна координаторка фестивалю, юристка та керівниця громадської приймальні БО «Фонд милосердя та здоров'я» Олена Старюк. Крім того, після обговорення Олена Старюк провела юридичну консультацію, відповіла на запитання та надала поради активіст(к)ам. Ілона Полесова підготувала текст про те, які теми й питання хвилювали глядачів(ок).

 

У межах «Кампанії проти булінгу» «СТОП булінг» в Полтаві відбулася вистава молодіжного театру «І по всьому», спрямована проти будь-яких проявів дискримінації та булінгу. Форма сучасного театру дозволяє максимально включити глядача(ку) в процес вистави, залучити підлітків до обговорення, створити безпечний простір та атмосферу довіри, долучити експертів(ок).

 

Правоосвітні заходи у Кременчуці. Фото: Олеся Мусієнко.

 

Правозахисні заходи становлять важливу частину Мандрівного Docudays UA. Організатор(к)и правозахисних та освітніх семінарів і тренінгів щороку вкладають чимало зусиль і ресурсів задля того, щоб перетворити суспільство на більш безпечний і толерантний простір для кожної людини. Команда Docudays UA вдячна всім, хто долучилися до проведення правозахисних подій у межах цьогорічного фестивалю, і впевнена, що після кожного заходу його учасники(ці) змогли краще усвідомити важливість концепції прав людини і необхідність її дотримання як на державному, так і на побутовому рівні.

 

Текст підготувала: Олена Сирбу

Чільне фото: «Жива бібліотека» у Харкові. Фото: Христина Пашкіна

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024