Знайомтеся з правозахисною програмою фестивалю

10 березня 2018

Тема рівності, яка є наскрізною цьогорічного Docudays UA, пов’язана з багатьма суспільними викликами. Щоб розхитати стереотипи, яких повно в нашому суспільстві, ми створили шість спеціальних програм, що дозволяють поглянути на найпоширеніші нерівності з різних ракурсів. А також підготували особливо насичену програму правозахисних заходів фестивалю, яка буде цікава не лише фаховим спеціалістам і спеціалісткам із права, а й усім, хто прагне дискутувати, діяти та ставити болючі питання про «невидимі рівні» в повсякденному житті.

 

Кава з правозахисниками

 

Щодня протягом усього фестивалю в кафе кінотеатру «Жовтень» об 11:30 відбуватимуться зустрічі правозахисників. Говоритимемо про соціальний захист, потрібний дітям, постраждалим від війни на Донбасі; дискутуватимемо про те, чи варто легалізувати секс-роботу. Можна буде запитати про можливі й уже реалізовані формати взаємодії правоохоронців та місцевих громад в Україні. Стежте за анонсами на сайті!

 

Ґендерна вечірка «Мені фіолетово»

 

Партнер фестивалю IREX у перший фестивальний день, 24 березня, запрошує на ґендерну вечірку «Мені фіолетово». У креативному просторі IZONE працюватимуть три платформи для різного віку: дітей, підлітків та дорослих. Наймолодшим психологи завдяки грі запропонують дізнатись про ґендерну ідентичність, толерантне ставлення та побудову дружніх відносин з іншими дітьми. Підлітки зможуть відверто поговорити з кураторами про перші побачення, ризики у відносинах та про те, як побудувати здорові стосунки. А ось дорослі довідаються, як викорінити будь-який тип насильства з професійного, особистого та родинного життя і як протидіяти булінгу серед дітей. Цей насичений день почнеться о 12:00 і триватиме до 18:00.

 

Крим. Обговорення. Покази фільмів

 

25 березня відбудуться одразу дві події, присвячені темі окупованого Росією Криму. Наші партнери, правозахисники із Центру інформації про права людини, говоритимуть про масштаби й наслідки мови ворожнечі в Криму. Буде нагода дізнатися, як розкручувалася спіраль ненависті в ефірі російських телеканалів, що мовлять на Крим (початок о 16:00). А українська служба «Радіо Свобода» (проект «Крим. Реалії») проведе показ серії короткометражних документальних фільмів, які відображають обставини життя в окупованому Криму (початок о 18:00). 

 

«У пошуках балансу: чи можлива рівність у шкільній освіті»

 

Чи готові батьки/учителі сьогодні дати дитині право самостійно обрати формат і темп навчання? Своїм досвідом поділяться і підлітки, які обрали для себе замість традиційного навчання в школах чи ліцеях навчання вдома. і дорослі. Так, Анастасія Леухіна, мама такого учня, розповість про переваги та, можливо, недоліки освіти вдома (27 березня, 17:00 –19:00).

 

Показ фільму «Літопис “Чорного Тюльпану”»

 

Ця стрічка оповідає історію пошуковців, які добровільно взяли на себе відповідальну місію: шукати тіла загиблих воїнів у зоні АТО й повертати їх близьким. Більшість кадрів зняті криворізькими журналістами ТРК «Рудана» та знімальною групою «Чорного Тюльпану» – Вікторією Сімкіною (журналістка), Костянтином Сологубом (оператор), Сергієм Ільченком (режисер монтажу), а також самими волонтерами, які приєдналися до Гуманітарної місії «Чорний Тюльпан». Після перегляду буде можливість поспілкуватися з авторами та авторками фільму. (28 березня, 14:30-16:30).


Показ стрічок про українських активістів та активісток 

 

Що керує людьми сім днів на тиждень та 24 години на добу перейматися чужими долями? «Обираю: діяти» – це серія короткометражок про шістьох правозахисників та правозахисниць. Вони працюють у різних сферах: захищають права людей з інвалідністю та права дітей, права ув’язнених і українців, переслідуваних у Криму, права ЛГБТКІ+ та жінок. До того ж вони домагаються притягнення до відповідальності винних у вбивствах на Майдані (28 березня, 17:00-19:30).

 

Проект «Рани 360°»

 

Протягом усіх фестивальних днів на другому поверсі креативного простору IZONE можна переглянути проект «Рани 360°». Це вперше фестиваль покаже стрічки, зроблені за технологією віртуальної реальності. «Досвід занурення у відео «360°» чи у фільми віртуальної реальності приходить від відчуття присутності на місці дії. У навушниках для віртуальної реальності, куди б ти не повернув голову – ліворуч, праворуч, униз чи вгору, швидко чи повільно, – ти будеш бачити, як розгортаються події довкола тебе у сферичній площині на 360°. А ось у віртуальній реальності, яка ще більш занурює, можна ходити й навіть взаємодіяти з віртуальними об'єктами», – говорить автор проекту Йосип Сивенький. «Рани 360°» – це три історії військових, які воювали на Сході України та отримали важкі поранення. Проект реалізований Hromadske.UA спільно з Йосипом Сивеньким.

 

Детально з подіями можна ознайомитися за посиланням, вхід на всі заходи правозахисної програми вільний або за реєстрацією, зазначеною в описі події.

 

Основна локація подій правозахисної програми – креативний простір IZONE (вул. Набережно-Лугова, 8).

 

Підготувала Катерина Луцька

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024