DOCUDAYS UA ОГОЛОШУЄ ПЕРЕМОЖЦІВ!

31 березня 2011 року у київському Будинку кіно відбувся показ фільмів-переможців 8-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

 

Гран-прі творчого конкурсу отримав фільм «Гравець» (реж. Джон Аппель, Нідерланди) «за віднайдення золотої середини  у розкритті темних сторін людської природи».

Спеціальні відзнаки також дістали стрічки «Кримінальні хроніки» (реж. Вальтер Стокман, Нідерланди) «за вихід далеко за межі очевидного та блискучу операторську роботу» та «У разі розгерметизації» (реж. Сара Мун Хоу, Бельгія) «за людську витривалість, показану у дуже приватний та художній спосіб».

Журі творчого конкурсу: Манон Луазо (Франція), Марчін Кошалка (Польща), Улдіс Секуліс (Латвія), Мірослав Янек (Чехія), Алік Шпілюк (Україна).

У правозахисному конкурсі першу нагороду здобув фільм «Правосуддя для Сєргєя»(реж. Ганс Германс, Мартін Маат, Нідерланди) «за невпинну боротьбу проти тиску будь-якої влади та захист правосуддя, який викликає захват і переконує у тому, що жертва була не марна».

Спеціальні відзнаки також отримали фільми «Рожеві сарі» (реж. Кім Лонжинотто, Велика Британія, Індія) «за яскраве художнє відображення боротьби харизматичної жінки проти всякої дискримінації» та «Вам не подобається правда – 4 дні в Гуантанамо» (реж. Люк Коте, Патриціо Енрикес, Канада) «за незвичний режисерський прийом, що дозволив побачити нову неприємну правду про відому проблему в’язниці Гуантанамо».

Журі правозахисного конкурсу: Нільс Якоб Харбітц (Норвегія), Тацьяна Ревяка(Білорусь), Ніна Таганкіна (Росія), Георгій Джанелідзе (Грузія), Галина Бахматова(Україна). 

Приз від студентського журі отримав фільм «Рожеві сарі» (реж. Кім Лонжинотто, Велика Британія, Індія) «за приклад того, як людина можу одна піти проти системи»
Спеціальну відзнаку отримав фільм «Смак булочки з корицею» (реж. Микита Сітдіков, Україна).

Студентське журі: Максим Анісімов, Альона Павленко, Марія Поліщук, Олександр Рощин, Тетяна Желєзнікова.

Приз глядацьких симпатій дістала стрічка «Банзай, Шанхай!» (реж. Юрате Самуліоніте, Литва) «за нестримний оптимізм».

Премію імені Андрія Матросова від команди Docudays UA, яка традиційно відзначила фільм, у якому побачила найбільше любові, отримав «Олімпієць» (реж. Вієстурс Кайріш, Латвія) «за силу й перемогу духу».

Спеціальним призом від Національної спілки кінематографістів України був відзначений фільм «Поза зоною досяжності» (реж: Якуб Стожек, Польща) «за надзвичайну безпосередність оповіді».

Спеціальний приз від Регіонального представництва Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) у Білорусі, Молдові та Україні отримав фільм «Прибульці» (реж. Клодін Борьє, Патрік Шеньяр, Франція) як «найкращий фільм, що висвітлює проблеми біженців».

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувався з 25 до 31 березня у столичному Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6) та Німецькому культурному центрі «Ґете-Інститут» (вул. Волоська 12/4).

На Docudays UA традиційно – всі хіти світової документалістики, зіркові режисери та успішні продюсери, майстер-класи провідних фахівців та обговорення з режисерами.

 

Скачати Пост-реліз у форматі .doc