У Києві завершився 10-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. 27 березня у Будинку кіно відбулась церемонія нагородження фільмів-переможців. Як і минулого року, фільми змагались у трьох конкурсах – DOCU/Життя, DOCU/Право, DOCU/Коротко, а також за спеціальний Приз від студентського журі. Традиційно свого фаворита премією імені Андрія Матросова відзначила команда фестивалю. Після церемонії відбувся показ цьогорічного фільму-переможця конкурсу DOCU/Життя - «Розмови на серйозні теми» литовської режисерки Ґієдре Бейноруте.

 

DOCU/Життя

Фільм-переможець DOCU/Життя «Розмови на серйозні теми» – це фільм, у якому немає зовнішньої дії, реквізиту, пейзажів та спецефектів. Головні герої – 8-16-річні діти й підлітки, що по-особливому описують усе, що їх оточує. Знятий у дусі мінімалізму, цей фільм порушує питання самотності, любові, Бога, світу та людських взаємин.

 

Спеціальні відзнаки від журі конкурсу DOCU/Життя отри мали румунський фільм «Ноосфера» (реж. Арчіл Хетаґурі та Ілеана Станкулеску) та латвійська стрічка «Документаліст» (реж. Іварс Звієдріс та Інесе Клява). «Ноосфера» - це теплий, дуже особистий портрет ексцентрика Ніко, що як учений і педагог передає свій погляд на майбутнє світу й любові, намагаючись застосовувати свою теорію у власному житті. «Документаліст» - це веселий і розумний фільм про кіно, що порушує найважливіше питання  взаємозв’язку того, хто знімає, і того, кого знімають.

 

Docu/Коротко

Переможцем Docu/Коротко стала шотландська стрічка «Воласті голуби» Пола Фіґана. Близько тисячі шотландців, здебільшого чоловіків, влаштовують «втечу голубів», перетворюючи її на змагання. Цим видом спорту займаються переважно в бідних регіонах країни. Героями цієї короткометражної стрічки стали двоє чоловіків, котрі живуть у робітничому районі Глазго. Реб і Денні ведуть запеклі бої вже 25 років.

 

Спеціальні відзнаки від журі Docu/Коротко отримали китайський фільм «Цвіт крізь сльози» (реж. Хуацін Цзінь) за чесний, безкомпромісний показ утраченого дитинства та «Абетка» естонської режисерки Мадлі Ляене, яке журі відзначило за художнє рішення документальної історії.

 

У конкурсі Docu/Право перемогу здобув аргентинський фільм «Дівчина з Півдня» (реж. Хосе Луїс Ґарсіа) про молоду активістку, яка 1989 року таємно прибула із Сеула, щоб представляти студентів Південної Кореї, котрі вимагали мирного возз’єднання нації. Через двадцять років режисерові не дають спокою розбиті ілюзії молодості, й він, згадуючи «Квітку возз’єднання», вирушає в дорогу.

 

Спеціальну відзнаку за палкий оптимізм та обстоювання ідеалів гуманізму в житті у

конкурсі Docu/Право отримала фінська стрічка «Синдром панка» Юкка Карккайнена та Я-П Пассі. Головними героями цієї стрічки є члени найкрутішого панк-рок-гурту Фінляндії Pertti Kurikan Nimipäivät. Учасники групи – Перті, Карі, Тоні та Самі – попри вади психічного розвитку грають свою музику гордо й піднесено. Режисери разом із музикантами проходять шлях від нікому не відомої дивної групи до шаленої популярності.

 

Головний приз від Студентського журі отримав фільм «Документаліст» (реж. Іварс Звієдріс та Інесе Клява) за любов до героя, справжню витримку документаліста і сміливість знімати кіно за неочікуваних обставин.

 

Команда Docudays UA відзначила премією імені Андрія Матросова український дебют –«Сери та сеньйори» Олександра Течинського, який відкрив нам у своєму фільмі незвичну Україну.

 

Приз глядацьких симпатій, який був визначений за підсумками голосування у Фейсбуці, отримав фільм «Після Вріцена» Даніеля Абма.

 

Вже вдруге Docudays UA провів Анімаційний конкурс. Переможцем серед глядачів став роликВалерія Деца та Ірини Стельмах (https://vimeo.com/62509794). Оргкомітет фестивалю візначивь анімацію Катерини Возниці та Антона Приходько (https://vimeo.com/62694592).

 

 

Контактні особи:

Олеся Мигаль, [email protected]

тел.: +38 097 516 11 36

Катерина Остапущенко, [email protected]

тел.: 050 827 45 76