26 березня - Кримський день на Docudays UA

24 березня 2015

26 березня у Будинку кіно відбуватиметься Кримський день в рамках правозахисної програми Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA . Громадські діячі, активісти, режисери і журналісти обговорюватимуть наслідки після року окупації Криму та презентуватимуть перший післяокупаційний фільм про півострів.

 

У програмі:

 

О 12 годині в Білій залі Будинку кіно розпочнеться прес-брифінг «Наслідки окупації для прав людини в Криму».

 

Учасники: Ольга Скрипник, заступник голови Кримської польової місії з прав людини; Тетяна Печончик, голова правління Центру інформації про права людини; Богдан Овчарук, речник Amnesty International в Україні; Красимір Янков, дослідник Amnesty International по Україні.

 

Питання до обговорення: найбільш системні проблеми із правами людини в Криму протягом останнього року; переслідування кримськотатарських та проукраїнських активістів; викрадення, фабрикування кримінальних справ, обшуки та допити представниками де-факто влади; порушення прав свободу об’єднань та зібрань; придушення ЗМІ місцевою владою для цілеспрямованого знищення свободи слова в Криму.

 

«Для кримчан більше не існує ефективних засобів захисту своїх прав та справедливого правосуддя, що підтверджують справи Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Ахтема Чійгоза, Олександра Костенка та інших. Свобода релігії обмежена настільки, що вільно може існувати в Криму лише православна церква Московського патріархату», - стверджує Ольга Скрипник, голова Центру громадянської просвіти «Альменда», представниця Кримської польової місії з прав людини.

 

Amnesty International - всесвітній рух, що об’єднує понад 7 мільйонів людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Проводячи дослідження та генеруючи дії, Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіма правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах.

 

Кримська польова місія з прав людини - спільна ініціатива українських і російських правозахисних організацій, яка з 5 березня 2014 року постійно працює на території Криму і здійснює моніторинг прав людини на півострові. Центр інформації про права людини - неурядова організація, яка займається інформаційно-просвітницькою, навчально-освітньою та моніторинговою діяльністю у сфері прав людини. Центр є одним із українських партнерів Кримської польової місії, а також співпрацює із журналістами, які залишилися в Криму.

 

О 14 годині в Синій залі Будинку кіно відбудеться показ та обговорення стрічки Ксенії Джорно «Къырым» (2014).

 

Ідея створення першого післяокупаційного фільму «Къырым» з'явилася у режисерки після спілкування зі знайомими кримчанами. Живучи в Арабських Еміратах, Ксенія Джорно хотіла розповісти про свою Батьківщину тим, хто її ніколи не бачив.

 

«Після анексії Криму, у мене не було вибору, ­ говорить режисерка. ­ … Не віриться, що репресії такого характеру сьогодні можуть відбуватися в центрі Європи».

 

Герої фільму -­ три покоління татар. Фільм режисерка знімала самостійно протягом шести днів, локації для нього знайшла в Бахчисараї, Євпаторії, Саках та Сімферополі, мешкала в кримськотатарській сім'ї. Задля безпеки героїв обличчя деяких персонажів не показані, майже всі імена змінені. Щодня вона завантажувала матеріал на сервер в Інтернеті і залишала Крим без відео. Після показу стрічки відбудеться обговорення за участі режисерки та запрошених експертів.

 

О 15.30 в Синій залі Будинку кіно - дискусія «Крим. Рік потому».

 

Її учасники ще в березні минулого року були на півострові: організовували мітинги Євромайдану, службу психологічної допомоги, рятували твори мистецтва, працювали перекладачами для іноземних журналістів, щоб принаймні вони (адже українські ЗМІ тоді майже не могли працювати в Криму) висвітлювали події об’єктивно. І активісти стали героями журналістських матеріалів Олі Михайлюк для «Української правди», яка так згадує події минулого березня: «Часом було небезпечно, часом психологічно зажорстко для мене. Але під час наших переховувань й пошуків об’єктивної дійсності я зустріла надзвичайно відкритих, сильних, красивих людей, якими захоплююся й з якими ніколи б не хотіла втратити зв’язок». Саме їхні відеоісторії будуть презентовані під час дискусії.

 

Учасники заходу: громадські активісти Олександра Целіщева й Ісмаїл Ісмаїлов, психолог-конфліктолог Ірина Брунова-Калісецька, режисер Галина Джикаєва, художник Рустем Скібін, перекладачі Севіль Веліулаєва й Олександр Рибалко. Модератор: Оля Михайлюк.

 

Організатор: агенція «АртПоле»

 

На фото: кадр з фільму «Къырым»

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA — це фестиваль документальног…
Інтерв'ю
08 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA — це фестиваль документального кіно, про який не знімали нічого на відео»
Інтерв'ю
08 лютого 2024