DOCU/УКРАЇНА: змагання на довгу дистанцію

14 лютого 2018

Уперше за всю історію фестивалю цього року в DOCU/УКРАЇНА будуть змагатися повнометражні фільми. Про виклики цьогорічного конкурсу розповідає наш програмний директор Геннадій Кофман.

 

Щорічно ось уже кілька років ми отримуємо близько 100 заявок від фільмів, створених українськими документалістами або за участю документалістів України. Не ради красного слова скажу, що цього року доводилося вибирати вже серед дуже сильних робіт. І тому дебют національного конкурсу повнометражних фільмів ми з гордістю представимо не лише нашим глядачам, але й великій кількості фестивальних відбірників, дистриб'юторів, представників європейських телеканалів, які відвідають наш фестиваль.

 

Можна назвати кілька основних факторів, які дозволили сформувати й пишатися такою сильною програмою. По-перше, разом із фестивалем виросло нове покоління. Це вже зовсім інший глядач. Якщо в перші роки свого існування фестиваль надавав можливість побачити фільми, що ніде й жодним іншим способом подивитися було практично неможливо, сьогодні глядач може вибирати. І оцінкою нашої роботи, звісно ж, є зали локацій Docudays UA, які, я сподіваюся, будуть також повні.

 

За 15 років сформувалася нова генерація документалістів. Молодих авторів і авторок, чий смак і розуміння природи документального фільму будувалися й за допомогою Docudays UA. Ці люди відкриті світу. Вони відвідують міжнародні форуми, кінофестивалі, вони розуміють, як сьогодні працює індустрія, вони розмовляють з глядачем однією мовою. Їх інтонація викликає довіру.

 

Розвивається й наша індустріальна платформа. Щороку ми намагаємося знаходити все більше можливостей для підтримки наших українських авторів, допомагати їм у розвитку їхніх проектів, у пошуку закордонних партнерів. Цьогоріч на фестивалі будуть представлені фільми, створені українськими документалістами в копродукції з європейськими партнерами. Втішає, що перший крок до такого партнерства теж був зроблений разом з Docudays UA.

 

 

Державна підтримка кіно також сприяла розвитку української документалістики. Я вже неодноразово казав, що без підтримки у власній країні автору майже неможливо знайти додаткові кошти й повноцінне партнерство із зарубіжними копродюсерами. В Україні, як і раніше, залишається одне джерело фінансування кінопроектів – Держкіно. Але демократична процедура відбору, відкритість конкурсів дозволила молодим авторам повірити цій системі. І як наслідок – понад 70 відсотків українських фільмів у програмі цього року створено за підтримки держави. І більшість з них створена молодими авторами й авторками.

 

Утім лише національним конкурсом участь українських документалістів у фестивалі цього року не обмежиться. Фільми наших співвітчизників будуть представлені в міжнародних конкурсних програмах повнометражних і короткометражних фільмів, позаконкурсних і спеціальних програмах.

 

Багато українських фільмів будуть вперше показані глядачеві саме на Docudays UA, і наш фестиваль запустить відлік успішної фестивальної долі для більшості цих фільмів і стане новою віхою у творчій кар'єрі їх авторів.

 

КОНКУРС

 

Перша сотня, реж. Ярослав Пілунський, Юрій Грузінов та Юлія Шашкова

Манливий солодкий без меж, або пісні і танці про смерть, реж. Тетяна Ходаківська, Олександр Стєколенко

Майже 10 000 виборців, реж. Уляна Осовська

Какофонія Донбасу, реж. Ігор Мінаєв

Whereufrom, Дмитро Лавриненко

Вона та війна, реж. Марія Кондакова

 

Фестиваль Docudays UA стартує цього року 23-го березня. Розклад показів усіх фільмів незабаром з'явиться на сайті. Уже зараз ви маєте можливість придбати фестивальний абонемент за спеціальною ціною.

 

Чільне фото: кадр з фільму «Whereufrom» Дмитра Лавриненко

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA — це фестиваль документальног…
Інтерв'ю
08 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA — це фестиваль документального кіно, про який не знімали нічого на відео»
Інтерв'ю
08 лютого 2024