Пошуки ідентичності. Docudays UA вирушає у європейське турне

03 вересня 2018

Iз жовтня по грудень 2018 року Docudays UA вдруге організовує проект з культурної дипломатії «See Ukraine: Пустий постамент» та цього року вирушає до Іспанії, Німеччини та Франції. Це покази сучасних українських документальних фільмів, виставка українських митців, а також публічна дискусія за участю українських та міжнародних експертів і експерток.

 

Цьогорічна концепція має назву «Пустий постамент» та є спробою проаналізувати ситуацію, що нині склалася в Україні. Процес декомунізації став поштовхом до обговорення суспільних цінностей та переосмислення канону української історії. Постаті з минулого, до яких уже втрачено довіру, повалені. Нові герої ще не встановлені. Ситуація «пустого постаменту» провокує на пошук героїв нового часу. Хто міг би ними стати? І зрештою – чи потрібно взагалі ставити нових героїв на старі постаменти? Чи варто ступати слідами старих ідеологій?

 

«See Ukraine: Пустий постамент» помандрує до таких міст: Мадрид (12–14 жовтня), Мюнхен (6–11 листопада), Париж (4–9 грудня).

 

Кінопрограма торкнеться гострих питань українського сьогодення: політики пам’яті, посттравматичного синдрому, дослідження сходу України, який тривалий час лишався сліпою плямою й, звісно, пошуку ідентичності в широкому розумінні цього поняття. Серед фільмів-учасників: «Явних проявів немає» (2018) Аліни Горлової, «Домашні Ігри» (2018) Аліси Коваленко, «Вона та війна» (2018) Марії Кондакової, «Какофонія Донбасу» (2017) Ігоря Мінаєва, «Дельта» (2017) Олександра Течинського, «Dixie Land» (2016) Романа Бондарчука. Після показів також відбудуться зустрічі та обговорення фільмів з їх автор(к)ами.

 

Виставковий проект «See Ukraine: Пустий постамент», створений у діалозі з документальним баченням кінематографістів, пропонує поглянути на українську реальність, відтворену мовою сучасного мистецтва.

 

«Фестиваль See Ukraine й виставка «Пустий постамент» як його складова – це унікальна нагода впорядкувати думки, відкалібрувати оптику сприйняття дійсності, у яку ми з головою занурені щодня, – розповідає куратор виставки Олександр Михед. – Як розповісти про свою країну іноземній аудиторії? Як проговорити травми хворобливого зростання молодої держави й зруйнувати стереотипи, створені пострадянською пропагандою? І зрештою – чи потрібен для розмови зі світом той герой, який посяде вакантне місце на постаменті? Чи все-таки, що довше постамент лишається спустілим, то ширший обрій перспектив лишається відкритим? Сподіваюся, завдяки голосам унікальних українських митців і режисерів ми знайдемо відповіді на ці питання».

 

В експозиції представлені українські митці та мисткині Костянтин Зоркін, Віталій Кохан, Євгеній Нікіфоров, Олександр Навроцький, Юля Червінська, Ігор Чекачков, Валерій Мілосердов, Марія Плотнікова, Сергій Радкевич, а також буде включено добірку архівних світлин фотографа-аматора зі Східної України Марка Залізняка (1893–1982), що стає особливо актуальною в сучасних обставинах.

 

Важлива складова «See Ukraine: Пустий постамент» – дискусійна платформа, яка пропонує разом з іноземною аудиторією поговорити про те, яке місце України в європейському проекті і що вона може в нього привнести? У дискусії візьмуть участь українські та іноземні журналіст(к)и, правозахисники(-ці), мисткині та митці.

 

Стежте за новинами та розкладом подій на веб-ресурсі проекту: seeukraine.today.

 

Проект See Ukraine: Docudays UA мандрує світом – це акція в галузі культурної дипломатії, що реалізується Міжнародним фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA. У 2016–2017 роках фестиваль відвідав Францію, Грецію, Італію, Німеччину та Іспанію. Проект відбувається за підтримки Open Society Initiative for a Europe (OSIFE).

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024