Говорити одне одному й усьому світу. Фестиваль східних сусідів

28 листопада 2019

Продюсерка та очільниця відділу комунікацій та промо Docudays UA Дар’я Аверченко розповідає про Фестиваль східних сусідів у Гаазі – місці, де показ кіно набуває символічного значення.

 

Якби я вирізняла фестивалі в певні категорії, то зарахувала б Eastern Neighbors Film Festival до тих, які керуються певною місією. Це фестиваль, до якого проникаєшся й після завершення стаєш фаном. А починалося все так: одинадцять років тому Рада Шешіч, яка народилася в колишній Республіці Югославії, вирішила, що світ Західної Європи почав відвертатися від своїх «східних сусідів», зникали з новин балканські країни, майже нічого не говорили в медіа про Східну Європу загалом. Це було нелогічно, адже ці країни потребували допомоги, щоб стати на ноги після виснажливих війн та реорганізації кордонів.

 

– Я народилася в Хорватії, пережила страшні часи війни. У 1993 році мусила переїхати до Нідерландів, – розповідає Рада. – Тому, напевно, мені сильно боліло, що згодом про нас ніби стали забувати. Тим часом проблем у сербів, хорватів, боснійців та всіх інших не стало менше. Тоді мені спала на думку ідея зробити фестиваль не для «позування», а для спілкування. Тобто без пафосу червоних доріжок, але з важливою місією розповідати про те, що відбувається в країнах Східної Європи мовою кіно. Надзвичайно важливим у концепції фестивалю було запрошувати команду фільму. Я хотіла, щоб люди говорили, щоб знаходили шлях до порозуміння.

 

 

Раді вдалося все, що вона задумала: фестиваль без напруження конкурсу й призів, без пафосних церемоній, важких пітчингів і просування проєктів. Заради цього їдуть в Роттердам та на IDFA. А на фестивалі сусідів збираються сусіди, щоб обговорити життя у своїх країнах, щоб розповісти про це не де-небудь, а в Гаазі, місті, де працює понад 70 міжнародних організацій і судів.

 

– Слободан Мілошевіч помер у в’язниці! – гордо каже модератор нашого показу Томас. – І ми робимо все від нас залежне, щоб жоден злочинець при владі не уникнув покарання.

 

Виявляється, Томас працює в трибуналі щодо Косово. «Фестиваль східних сусідів» – це його віддушина, але також і можливість дізнатися з перших вуст, що відбувається на наших територіях.

 

 

Обов’язкове в прогулянках по Гаазі прийти до Палацу миру. Поки ми показуємо «Вулкан» (реж. Роман Бондарчук) на фестивалі, Міжнародний суд ООН ухвалив тут рішення щодо Криму й Донбасу. Він став на бік України за всіма без винятку пунктами, абсолютною більшістю голосів, відхиливши всі аргументи РФ. Це важлива перемога, яка відбулася саме в Палаці миру. При вході на територію росте дерево миру, на яке символічно кріплять молитви про припинення війн і конфліктів усіма мовами світу. Сюди водять екскурсії й можна навіть потрапити на слухання. Моя мрія – відвідати засідання, коли судитимуть Путіна. Цей день наближається, я вірю в це.

 

– Для мене це дуже важливий фестиваль, – зізнається волонтер Мілош, який гуляє з нами містом. Він відкрив у Голландії свою IT-фірму. – Я приходжу побачити своїх. Я уникаю спілкування із сербською діаспорою: занадто багато всього трапилося. Зустрічі для мене травматичні й закінчуються зазвичай сваркою. На фестивалі все інакше – тут доброзичлива атмосфера, є можливість поспілкуватися з тими, хто лишився вдома та має свіжі новини для емігрантів. Життя на чужині не солодке, а тому такі зустрічі на вагу золота. Цілий рік потім тримаюся до наступного фестивалю.

 

 

На фестиваль підтягується чимало волонтерів східно-європейського походження. За інфостендом сидить Оля, українка, яка приїздить волонтерити з Брюсселя. Вона співає в хорі «Червоні коралі», що відкривають показ «Вулкана».

 

Фестиваль придумано так, що до кожного показу організатори знаходять гурт, хор чи просто співаків для інформаційної підтримки, емоційного заряду й додаткової атракції. Тож протягом фестивалю практично всі покази «sold out». «Погана новина» для митців – на фестиваль неможливо подати фільм. Директорка фестивалю Рада Шешіч добирає програму особисто, з тих фільмів, які «торкнули її серце».

 

 

– Багато років я працюю як відбірник для кінофестивалю в Роттердамі та на IDFA. Я дивлюся безліч фільмів і люблю відкривати нові імена, – ділиться Рада. – Трапляється так, що мені стрічка дуже подобається, але з якихось причин вона не лягає в програму Роттердамського фестивалю. Значить, щастить нашому фестивалю в Гаазі. Ми теж вболіваємо за прем’єрні покази. І за нашу публіку, яка буде дивитися нові фільми зі Східної й Південно-Східної Європи. До програми ми добираємо як повний, так і короткий метр, однаково сильно любимо ігрові та документальні фільми.

 

Окремий успіх – це фестивальна локація. Усі покази п’ятиденного фестивалю відбуваються в Гаазькому будинку кіно. І це взірець, на який треба рівнятися київському Будинку кіно. Концепція схожа: показ фільмів у кількох затишних залах, ресторан і кав’ярня з баром. Проте два роки тому тутешній Дім кіно був відзначений як найкращий кінотеатр Європи. Оцінювали все: оснащення в усіх п’яти залах, програмування, вартість квитка. Додам, що за 20 євро за місяць клубного внеску можна ходити в кіно скільки душа забажає. І це за місцевими мірками супервигідно. IMAX через дорогу бере 14 євро за сеанс, і це навіть з голландськими зарплатами вважається високою вартістю квитка. Але популярність Дому кіно ще й тому висока, що на його території працює ресторан з гарною кухнею. Щоб відзначити тут подію в п’ятницю ввечері потрібно бронювати столик у першій половині дня. Для мене це було перше місце в Голландії, де годували справді смачно. Атмосфера при цьому релаксована й доброзичлива. Коли ти бачиш такий приклад для наслідування, у голові пульсує думка: це все можливо й у нас, тільки гарненько треба засукати рукави.

 

Текст та фото: Дар'я Аверченко

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024