Крихкість планети: фільм «Медова земля» на DOCUSPACE

29 вересня 2020
У жовтні в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE дивіться документальний фільм — номінант на премію «Оскар», світовий хіт «Медова земля» Тамари Котевської та Любомира Стефанова. З нагоди Всесвітнього дня охорони природних місць проживання тварин і рослин, що припадає на 6 жовтня, показуємо стрічку, що виразно оповідає про шкоду, якої може завдати місцевості експансія західних звичаїв.

Фільм зосереджується на пасічниці Хатідже, яка живе у віддаленому гірському селі в Північній Македонії, доглядає хвору матір та збирає дикий мед. Життя Хатідже докорінно змінюється, коли до села приїздить родина кочівників. Радість сусідства перетворюється на розпач, коли чужинці порушують місцевий життєвий уклад і через власне неуцтво вбивають диких бджіл. Цей фільм-притча нагадує всім нам: треба віддавати стільки ж, скільки береш.

Ми запросили засновника проєкту Ukraїner Богдана Логвиненка стати амбасадором третього сезону кінопоказів на DOCUSPACE:

«Проїхавши й дослідивши всю Україну з командою Ukraїner, я постійно ставив собі запитання: чи ми готові до відкритості? Чи готові традиційні ремесла до масштабування, недоторкані природні місця — до потоку туристів, замки — до появи локального бізнесу, закриті спільноти — до реалій життя в глобалізованому світі? Фільм “Медова земля” ставить такі ж запитання перед нами та всім світом. Що ми готові зробити заради збереження біорізноманіття? Чи готові зберігати традиції, не змушуючи інших наслідувати власний уклад? Крім складних запитань, на яких немає однозначних відповідей, цей фільм оповідає також і про неймовірну красу цього світу».

Про збереження ресурсів природи, документалістику, що кидає виклик ігровому кіно, а також як просувати фільм, щоб він потрапив у короткий список кінопремії «Оскар», поговоримо під час онлайн-дискусій, які можна буде побачити на docuspace.org, а також на фестивальних сторінках Facebook та YouTube.

9 жовтня, 19:00
Виживе найсвідоміший. Лайфхаки для екоспоживачів

Екологічний слід людства стрімко зростає. Брак звички споживати свідомо та руйнівний вплив людини на довкілля зменшують біорізноманіття на планеті та наближають глобальну екологічну катастрофу. Саме час запитати себе, чи вистачить природних ресурсів нам та майбутнім поколінням?
Може здатися, що одна людина не в змозі вплинути на гори пластику в річках та лісах, на збереження тварин та рослин свого регіону — а подекуди й на власних сусідів, які  палять сухе листя під вікнами. Та насправді інструменти впливу існують, і ними можна навчитися виборювати своє право на чисте довкілля. Ми запросили експертів із різних галузей, які доведуть, що можна стати більш екосвідомими, не жертвуючи якістю власного життя.

16 жовтня, 19:00
Tête-à-tête: Тетяна Кононенко & Алекс Малишенко

Стрічка «Медова земля» — перший в історії фільм, що був номінований на «Оскар» одразу у двох категоріях: Найкращий документальний повнометражний фільм і Найкращий іноземний фільм. Ця подвійна номінація резонує з відгуками кінокритиків, які одноголосно зазначають, що це документальне кіно схоже на ігрове. І хоча режисери стверджують, що в картині «майже немає ігрових сцен», «Медова земля» змушує замислитися про жанрову гібридність. Про межі документального в кіно, про режисерські позиції, про те, що загалом означає знімати й монтувати, і про те, що ховається за захопливою формою «Медової землі», подискутують кураторка й режисерка Тетяна Кононенко та кіножурналіст і куратор Алекс Малишенко.

TBA
DOCU/PRO talk з Атанасом Георгієвим
З початком оскарівських перегонів саме час дізнатися, що робити, щоб ваше кіно потрапило в короткий список найпрестижнішої світової кінопремії. Режисер монтажу та продюсер фільму «Медова земля» Атанас Георгієв поділиться власним досвідом створення та просування фільму в розмові з режисером Романом Бондарчуком, документальну стрічку «Українські шерифи» якого також було висунуто на «Оскар» у номінації Найкращий фільм іноземною мовою у 2016 році.

Ми працюємо над розвитком онлайн-кінотеатру DOCUSPACE, який уже цієї осені представимо нашим глядач(к)ам у новому форматі. Це є можливим завдяки підтримці House of Europe.
21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024