Envision Sound: подвійний сеанс

Тривалість
90’
Envision Sound – це міжнародна навчальна програма для композиторів з Туреччини, України, Ізраїлю та інших країн Східної Європи та Центральної Азії, які хочуть вдосконалити навички роботи з кіно й рухомими зображеннями. Програма пропонує унікальні можливості для співпраці молодих кінорежисерів і композиторів під керівництвом відомих фахівців. 

«Envision Sound: подвійний сеанс» почнеться з майстер-класу Найніти Десай – однієї з провідних композиторок Великої Британії, яка здобула численні нагороди за свою роботу. Найніта поділиться порадами для молодих композиторів, які починають працювати у світі кіно й телебачення. Далі вона промодерує сесію запитань і відповідей з українською режисеркою Оленою Сіятовською та великобританською композиторкою Джо Рейнджер.

У 2020 Олену та Джо було відібрано до участі в програмі Британської Ради Envision Sound Commissioning Project, яка дає змогу молодим британським композиторам попрацювати з українськими кінофахівцями, створивши саундтреки до їхніх фільмів. Для обох мисткинь цей проєкт став нагодою вийти із зони комфорту та отримати абсолютно новий досвід співпраці – коли різняться мова спілкування, вид мистецтва та середовище, у якому сформувалися учасниці. Під час сесії запитань і відповідей ми поговоримо, як налагодити доброзичливі та плідні стосунки між режисером і композитором; як організовувати спільний робочий процес і як може допомогти залучення ментора. Усе це на прикладі фільму «Ваша Мішель», саундтрек до якого став результатом колаборації мисткинь.

Спікерки: Найніта Десай, Олена Сіятовська, Джо Рейнджер

Найніта Десай – одна з лідерок нової хвилі молодих артистів та артисток. Композиторка стала представницею Британії на BAFTA Breakthrough, її номінували на нагороди RTS і BIFA, а в 2020 році – на нагороду імені Айвора Новелло, і тоді ж вона отримала титул композиторки-новаторки від Міжнародної асоціації критиків музики в кіно. Найніта створювала музику для багатьох фільмів, відзначених нагородами BAFTA, «Оскар» та «Еммі». PRS поставила Десай на друге місце у своїй топ-10 авторок, чиї роботи найчастіше використовували в кіно й на телебаченні протягом 2018 року. До останніх повнометражних релізів Найніти належить документальний фільм «Для Сами», який номінували на «Оскар» у 2020 та який отримав нагороди BAFTA, Cannes, BIFA, SXSW; також його номінували в категорії «Найкраща музика» на BIFA 2019. Серед інших її нещодавніх проєктів – фільм «Неприборкана Румунія», найуспішніший румунський нехудожній фільм 2018 року, а також історична драма про часи Другої світової війни «Ворог усередині», психологічний фільм жахів «Темрява Видима» [BFI] й інтерактивна гра / відеогра «Брехня» – один із найвище оцінених критиками релізів Annapurna Interactive у 2019 році, музика до якого ввійшла у топ-5 саундтреків до відеоігр від Scala Radio й отримала нагороду Music+Sound.

Олена Сіятовська – художниця й режисерка-початківиця. Народилася у Чехії, виросла в Дніпрі. Навчалася в Національному університеті імені Олеся Гончара та Університеті образотворчих мистецтв у Познані (Польща). Живе та працює у Києві. У своїй роботі Сіятовська зосереджується на суспільних відносинах, правах людини та індентичності в цифровому вимірі. Отримала стипендію Gaude Polinia від Міністерства культури Польщі в 2019-му та брала участь у виставках і резиденціях в Україні, Польщі, Литві та Німеччині. «Ваша Мішель» – режисерський дебют Сіятовської.

Джо Рейнджер – музикантка й композиторка з класичною освітою, яка живе у Лондоні. Вона є членкинею BFI Network та кінокоманди BAFTA, а також Молодіжної ради та Медіакомітету Академії Айвора. Працює над різноманітними проєктами: короткометражними та повнометражними фільмами, продакшн-музикою та альбомами виконавців. На сьогодні завершує свій дебютний EP із соло на тромбоні. Крім того, Джо нещодавно заснувала Audio Artemis – колектив жінок, небінарних осіб і трансгендерних людей у сфері семплінгу. Мета колективу – підтримувати й просувати голоси жінок і гендерних меншин у світі аудіосемплінгу.

«Ваша Мішель» (18 хв., реж. Олена Сіятовська) 
20-річна трансгендерна дівчина Мішель переїхала до Києва з невеликого селища Олесько на Львівщині, але їй потрібно на якийсь час повернутися додому, щоб змінити документи. Ми опиняємось там, де все почалось, занурюємося в особистий світ героїні, бачимо її рідних, що першими прийняли нову ідентичність дівчини та зміни. У столиці Мішель знаходить роботу, у неї зав’язуються перші стосунки. Зміна документів та запланована операція надають їй упевненості в собі. Дівчина бере участь у фотосесіях, мріє стати моделлю, розповідає про свій камінгаут на радіо й дедалі частіше з’являється у медіях. Водночас вона прагне тихого сімейного щастя та роздумує про сурогатне материнство в майбутньому. Вона опиняється перед вибором – жити життям звичайної дівчини чи домагатися популярності, розповідаючи свою історію.

 
Цей воркшоп організовано в партнерстві з Британською Радою.

Платформа Zoom (за індустрійною акредитацією)
Мова: Англійська
Субота
03 квітня 2021
11:00
21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024