Разом проти кібербулінгу!

08 червня 2021
Завершилася Всеукраїнська кампанія проти кібербулінгу Docudays UA. Протягом двох років (березень 2019 — травень 2021) організатор кампанії правозахисний департамент ГО «Докудейз» доклав чимало зусиль, аби кожна дитина, яка перебуває у цифровому середовищі, почувалася захищеною.

Організатори поставили амбітну мету — зменшити прояви кібербулінгу через інформування суспільства, реалізацію освітніх програм та правопросвітницьких заходів, а також адвокатування зміни державної політики у сфері протидії кібербулінгу. У результаті спільно із правозахисниками та психологами було розроблено інформаційні та відеоматеріали, якими вільно можуть користуватися всі охочі. Це буклети для батьків і дітей про кібербулінг, а також документальні анімаційні ролики «Кібербулінг: як я перестав/-ла бути жертвою».
 
Для кращого розуміння явища кібербулінгу оприлюднене  перше  комплексне дослідження «Попередження та протидія кібербулінгу в дитячому середовищі України». У дослідженні експерт(к)и кампанії проаналізували ситуацію з кібербулінгом у нашій країні, а також українське та міжнародне законодавство, показали найкращі світові практики з попередження і протидії онлайн-цькуванню.

«Поки тривала кампанія, нам вдалося оприлюднити понад 248 тематичних матеріалів у медіа (інтерв’ю, коментарі, статті). Ми розповідали про онлайн-небезпеки та цифрові права дітей у школах, проводили тренінги та читали лекції про кібербулінг під час правопросвітницьких заходів. Крім того, в межах кампанії щороку ми мали освітні заходи під час Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, а також на базі DOCU/Клубів», — розповіла директорка Правозахисного департаменту ГО «Докудейз» Ксенія Шиманська.

Щодо адвокаційної складової кампанії, команда працювала над включенням компоненту прав дитини в цифровому середовищі і питань попередження та протидії кібербулінгу до стратегічних документів. За цим напрямком кампанія співпрацювала із Міністерством юстиції України, Міністерством цифрової трансформації України, Службою освітнього омбудсмена, Департаментом ювенальної превенції та заручилась підтримкою Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 

«На жаль, нам важко говорити про ступінь врахування наших пропозицій у стратегічних документах. На цьому етапі можемо вважати своїм успіхом включення питань, пов’язаних із забезпеченням прав дитини в цифровому середовищі, до Національної стратегії у сфері прав людини», — розповів аналітик Богдан Мойса. 
 
Додамо, що ми рекомендували внести до плану дій такі заходи: розроблення та подання на розгляд Кабінету Міністрів України законопроєкту про внесення змін щодо вдосконалення законодавства з протидії булінгу; внесення змін до Порядку реагування на випадку булінгу (цькування), затвердженого наказом  Міністерства освіти і науки України від 28.12.2019 року № 1646, зокрема у частині вдосконалення суб’єктного складу учасників булінгу.
 
Крім того, Міністерство цифрової трансформації України пообіцяло підтримку у просуванні змін щодо законодавчого врегулювання проблеми кібербулінгу.
 
Буклети про кібербулінг у своїй роботі з дітьми продовжать використовувати  поліцейські та ювенальні поліцейські, ГО «Ла Страда», ГО ІРЦ «Правовий простір». 
 
Усі, хто захоче користуватися друкованої версією буклету про кібербулінг, можуть замовити макет буклету (ел. пошта для замовлення: [email protected]).

Документальні анімаційні ролики про кібербулінг доступні для скачування. Також можна зручно користуватися сценарієм, розробленим спеціально для роликів. Усі матеріали доступні на сайті: bullyingstop.org.ua. 
 
21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024