Одинацять кінокураторів/-ок з України на кінофестивалі IDFA

14 листопада 2022

З початком повномасштабного вторгнення ми наділили особливою увагою діяльність у галузі культурної дипломатії. За всебічної підтримки іноземних партнерів/-ок, ми представляємо делегацію з 11 кінокураторів/-ок на найбільшому професійному майданчику для документальної спільноти Європи.

У діалозі з командами кінофестивалів ми спільно шукаємо способи утвердити українських кінопрофесіоналів/-ок, а також засоби деконструювання колонізаційного спадку в кіноіндустрії. Ми прагнемо підштовхнути світові фестивалі запрошувати до співпраці кураторів/-ок з України замість того, аби звертатися до російської спільноти, яка досі, як і багатьма роками раніше, вирішує долю фільмів з усієї Східної Європи.


14-го листопада о 13:00, у Felix Meritis, на 35-му Міжнародному кінофестивалі документального кіно в Амстердамі відбудеться презентація української делегації, що складається з 11 кінокураторів/-ок.


Учасники/-ці делегації:

Про концепцію ініціативи розповідає програмна директорка Docudays UA, Вікторія Лещенко:

«Ідея зібрати та популяризувати українських кінокураторів/-ок виникла після нашої партнерської участі в онлайн-події, організованої Інститутом документального кіно. Вона називалася «Деколонізація старих ідеологічних конструктів та кіноіндустрії», її модераторкою була чудова Діна Йорданова, яка глибоко працює з цією темою. Саме вона надихнула нас зібрати імена та інформацію про наших експертів/-ок у публікації на сайті IDF».

Матеріал набув широкого поширення у професійних мережах, а українські експерт(к)и почали отримувати пропозиції роботи та співпраці. Тож ідея сформувати делегацію кінокураторів/-ок стала наступним кроком. Основні завдання події —  знайомство української делегації з іноземними інституціями, програмер(к)ами інших кінофестивалів, налагодження та зміцнення зв'язків професійної спільноти.


Головна мета події за участі українських кінокураторів/-ок  — зробити так, аби наші партнер(к)и знали, до кого звертатися, якщо у них є запит на українські фільми та заходи. Також ми хочемо нагадати їм, що вони можуть запрошувати наших колег та колежанок у їхні команди, адже це ефективний спосіб підтримати наших професіоналів/-ок у складні часи, а також збагатити експертизу та програмну оптику власної команди.


«На великих міжнародних фестивалях тривалий час залучали кінокураторів/-ок, які відповідали за відбір фільмів із певного регіону. Існувало й поняття “пострадянського регіону”, куди входило 15 країн, що утворилися після розпаду Радянського Союзу. Багаторазово позицію кінокуратора/-ки з пострадянського регіонуотримували росіян(к)и. І найчастіше саме вони лобіювали російські фільми до програм. Але всім очевидно, що часи змінилися. Суть деколонізаційного запиту якраз і полягає в тому, аби українці/-ки представляли Україну в таких програмних командах кінофестивалів», — коментує передісторію співпраці Вікторія Лещенко, програмна директорка Docudays UA.

_____

Делегація українських кінокураторів/-ок реалізується Docudays UA за підтримки Open Society Foundations та у партнерстві з кінофестивалем IDFA.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і…
Конспект
11 липня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і те, як знайти фільм у купі сміття
Конспект
11 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події,…
Інтерв'ю
03 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події, які відбуваються тут і зараз»
Інтерв'ю
03 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже не…
Інтерв'ю
02 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже небезпечному світі»
Інтерв'ю
02 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. По…
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. Полон вбиває» на кінофестивалі Sheffield DocFest
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024