Огляд програми

DOCU/CИНТЕЗ: інші види, агентність і засоби виразності

07 листопада 2022

Ми продовжуємо започатковану у 2021 році програму DOCU/СИНТЕЗ, яка досліджує медіа в цілому та рухоме зображення зокрема на перетині різних напрямів. Цьогорічний фокус — на пошуках засобів мистецького висловлювання в умовах актуальної реальності. 


У межах міждисциплінарної мистецької програми DOCU/СИНТЕЗ спеціального випуску 19 Docudays UA «Надзвичайний стан» 11 листопада о 12:00 запрошуємо на українську прем’єру «Invasions 1.2.3», VR-фільму Алевтини Кахідзе та Пьотра Армяновського. 12 листопада о 15:00 чекаємо всіх охочих на панельну дискусію «Інвазія: від наукового терміну до мистецької метафори», присвячену проєкту.


Історія, в яку занурює проєкт «Invasions 1.2.3», починається біля меморіалу «Всім померлим на самоті в російській окупації», який у 2021 році створила українська художниця Алевтина Кахідзе на місці поховання своєї матері. У променях сонця — прогулянка селами Музичі та Мостище, містом Ірпінь. Фільм зроблений після звільнення Київської області від російських окупантів у 2022 році.



«У якийсь момент я відчула, що наша Україна у воєнних реаліях настільки різна в кожному сантиметрі: тут руїни, а тут — уже граються діти. Саме для того, аби точніше передати це, я звернулася до формату відео 360°. Для мене важливо також, що він дозволяє глядачу/-ці самостійно обирати, на що дивитися. 


Наша робота набагато ближче до перформансу, ніж до кіно. Я б навіть сказала, що це вистава, де сцена побудована навколо глядач/-ки, який/-а знаходяться в центрі подій. Об’єктив камери 360° охоплює все й одразу, не надаючи можливості монтувати, в класичному розумінні цього процесу. Утім, монтаж у нашому фільмі присутній — щоправда, влаштований він інакше», — розповідає Алевтина Кахідзе, авторка ідеї, художниця та перформерка.


«У програмі DOCU/СИНТЕЗ ми фокусуємося на пошуках кіномови — на різноманітті способів розповідати історії за допомогою нових технологій. «Invasions 1.2.3» — фільм, який особисто мене вразив і надихнув», — коментує артдиректор фестивалю Docudays UA, Роман Бондарчук.


В основі проєкту — тривала дослідницька робота Алевтини Кахідзе над темою інвазійних рослин, а також її співпраця з Олексієм Коваленком, кандидатом біологічних наук, співробітником Національного науково-природничого музею НАН України.


«Реальність, яка з одного боку чинить спротив репрезентації, підважує всі доступні символічні засоби, а з іншого боку, посилює потребу висловлювання як форми спротиву. Здається, для нас пошук засобів мистецької виразності змістився в іншу площину», — додає кураторка програми DOCU/CИНТЕЗ Олександра Набієва.


Для того, аби полегшити логістику та створити оптимальні умови для відвідування показів VR-фільму, просимо вас зареєструватися на подію за цим посиланням. Перегляд у шоломі віртуальної реальності доступний для глядачів/-ок в окулярах. Вхід на всі події програми вільний.

Події програми DOCU/СИНТЕЗ: 

Іnvasions 1.2.3 | кінотеатр «Жовтень» (зала «Сеанс»).

VR-фільм «Іnvasions 1.2.3» Алевтини Кахідзе та Пьотра Армяновського


Дати проведення: 11–13 листопада

Графік роботи: п’ятниця–неділя з 12:00 до 20:00

Вхід вільний, рекомендована попередня реєстрація


«Інвазія: від наукового терміну до мистецької метафори» | кінотеатр «Жовтень» (зала «Кіноман»)


Під час панельної дискусії ми поговоримо про форму мистецького висловлювання на перетині перформансу та кіно, про особливості роботи з VR в контексті актуального ландшафту сьогодення; про взаємодію наукових дисциплін та сучасного мистецтва. А також про те, як агентність рослин пов’язана з війною та колоніалізмом.


Гості: Алевтина Кахідзе, Пьотр Армяновський, Олексій Коваленко

Модераторка: Олександра Набієва

Дати проведення: 12 листопада, 15:00

Вхід вільний

_____________

Спецвипуск 19 Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Гете-Інституту, Європейського культурного фонду, International Media Support, Українсько-данського молодіжного дому, Посольства Швейцарії в Україні та Польського Інституту в Києві. Інклюзивність фестивалю підтримують «Ощадбанк» та Mastercard.

Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відбивають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Як працювати зі звуком у документальному кіно
DOCU/ПРО
01 травня 2024
Як працювати зі звуком у документальному кіно
DOCU/ПРО
01 травня 2024
Що я можу зробити, аби мій документальний фільм показали у всій Європ…
DOCU/ПРО
29 квітня 2024
Що я можу зробити, аби мій документальний фільм показали у всій Європі? Майстерклас дистрибутора Жака Пелісьє
DOCU/ПРО
29 квітня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024