Документальне кіно як рушійна сила адвокаційних кампаній

10 серпня 2023

15 кіноклубів документального кіно Мережі DOCU/CLUB у 10 областях України реалізували у своїх громадах адвокаційні кампанії в межах програми «DOCU ДІЄ 2.0». Ця програма стартувала у грудні 2022 року, коли команда Мережі оголосила конкурс на відкриття нових кіноклубів. 36 переможців/-ниць конкурсу пройшли кількамісячне навчання під керівництвом менторів/-ок Мережі й відкрили кіноклуби документального кіно з прав людини при своїх громадських організаціях, освітніх закладах, бібліотеках чи закладах культури по всій Україні.  


Важливою складовою програми було навчання з адвокації. Модератор(к)и кіноклубів навчалися визначати важливі для громади проблеми, гуртувати громаду для її вирішення, комунікувати з владою й домагатися від неї прийняття потрібних для громади рішень. Значна кількість модераторів/-ок після навчання запропонували ідеї власних адвокаційних проєктів. 15 з них отримали підтримку від Мережі DOCU/CLUB для реалізації у громадах. 


Тематично всі адвокаційні проєкти були різними: модератор(к)и працювали над впровадженням інтеграційних програм для вимушено переміщених осіб; запровадженням програм підтримки родин, які втратили близьких на війні; формуванням культури пам’яті та вшанування полеглих героїв. Частина команд домагалась прийняття програм і планів з протидії булінгу, домашнього насильства,  запровадження практик медіації та розв’язання безпекових питань у громаді. Кілька проєктів працювали над створенням Молодіжних рад і розробкою системних програм просвітницьких та культурних заходів для молоді. 


Здавалося б, такі різні проєкти. Що стало об’єднавчою силою для цих ідей і допомогло ініціаторам досягти успіху за два місяці, передбачених на реалізацію проєктів? Відповідь проста: документальне кіно. Саме документальні фільми з колекції Мережі DOCU/CLUB допомогли модератор(к)ам кіноклубів звернути увагу мешканців/-ок громади на проблемі, зібрати людей і владу для її обговорення й напрацювати пропозиції щодо розв’язання проблеми. 


Команда Мережі допомогла модератор(к)ам підібрати зі своєї колекції фільми, що тематично дотичні до адвокаційних проєктів. Люди в містах, містечках і селищах України збираються на перегляди та обговорення фільмів, бачать на екрані невигадані історії реальних людей з України і всього світу, надихаються їхніми пошуками та їхньою боротьбою за свої мрії і, що найголовніше, починають розуміти, що вони також можуть змінювати на краще життя у своїй громаді. 



Адвокаційні проєкти програми «DOCU ДІЄ 2.0» допомогли виявити у громадах людей, готових брати на себе відповідальність і долучатися до активної роботи з громадою і до комунікації з владою. Адже завдання адвокаційного проєкту — не лише окреслити проблему, яка існує в громаді, а й розробити план заходів для її подолання і домогтися внесення цих заходів у план стратегічного розвитку громади. 


Завдяки таким послідовним діям ініціативних груп проєктів під керівництвом модераторів/-ок кіноклубів вдалося досягти реальних результатів. Ініціатор(к)и проєктів подали напрацьовані пропозиції до органів місцевої влади і вже отримали позитивні рішення. 


Так, у Хорошеві на Житомирщині з ініціативи учасників проєкту виконком селищної ради затвердив заходи з підвищення рівня безпеки на дорозі біля школи. У Богуславці на Черкащині ухвалене рішення про запровадження в освітньому закладі посади соціального педагога для запобігання насильства серед дітей. У Гощі на Рівненщині у новому навчальному році посилять заходи з протидії кібербулінгу в закладах освіти. У Львові затверджено стандарт публікації новин на офіційних каналах міської ради, за яким уся важлива інформація, яка публікується у вигляді картинок чи інфографіки, має обов’язково дублюватися у текстовому варіанті, щоб бути доступною для слабозорих і незрячих людей. А у Новояворівську на Львівщині ініціативна група кіноклубу Docudays UA розробила й подала у міську раду план заходів із впровадження у громаді альтернативного способу вирішення спорів через медіацію. 

Декілька кіноклубів у своїх проєктах працювали з ідеями, пов’язаними безпосередньо з війною та відбудовою. У Покалеві на Житомирщині активісти домоглися демонтажу пам’ятника радянської доби, який підпадав під дію «Закону про декомунізацію», сформували і затвердили у міській раді дорожню карту щодо виділення та оформлення у громаді місця пам’яті загиблих сучасних героїв/-їнь. Ініціативна група у Кременчуці на Полтавщині подала у міську раду пропозиції щодо внесення змін у міську програму «Захисник України» з метою відкриття у місті центру психосоціальної підтримки жінок з родин військовослужбовців/-иць і волонтерок. За результатами адвокаційного проєкту ще одного кіноклубу в цьому місті в міську раду Кременчука подані пропозиції та методичні рекомендації для розробки програми для груп підтримки родин військовослужбовців/-иць, які загинули, пропали безвісти чи перебувають у російському полоні.

У Ківерцях на Волині розробили проєкт Положення про Громадську раду з питань волонтерства і зареєстрували звернення до сільської ради про створення Громадської ради з питань волонтерства. А у Вознесенську на Миколаївщині ініціативна група проєкту розробила та подала у міську раду листа із пропозиціями внесення змін до Плану «Поводження з твердими побутовими відходами», головним завданням яких буде створення компостувального кластера у Вознесенській громаді.


Декілька адвокаційних проєктів працювали над розв’язанням проблем, важливих для молоді. У Нерубайлівці на Одещині ініціювали створення Молодіжної ради та очікують затвердження Положення про Молодіжну раду на сесії сільської ради. У Чорноморську поблизу Одеси працювали над залученням молоді та ВПО до культурного життя міста. Активіст(к)и розробили програму культурних заходів, яку вже затвердив відділ культури міської ради. У Слобожанському на Харківщині молодь розробила і запропонувала включити у план розвитку громади програму інтеграції, соціальної адаптації та захисту внутрішньо переміщених осіб. У Шостці на Сумщині під час реалізації адвокаційного проєкту був розроблений молоддю й погоджений мером план діяльності Молодіжної ради, а зараз активісти чекають на його включення у Стратегічний план розвитку громади. А у Миколаївці на Сумщині учасники проєкту працювали над виділенням окремого приміщення для молодіжного простору. Пропозиції активістів селищна рада розгляне на черговій сесії. 


Понад дві з половиною тисячі учасників/-ниць у 10 областях долучилися до втілення цих адвокаційних ідей. Команді Мережі DOCU/CLUB та модератор(к)ам кіноклубів вдалося реалізувати все задумане. Депутат(к)и та чиновники/-ці місцевих рад пристали на пропозиції команд і ухвалили відповідні рішення або найближчим часом розглянуть їх на сесіях і включать у плани розвитку громад. 


Але у програми «DOCU ДІЄ 2.0» є ще один вагомий результат: ініціатор(к)и та учасники/-ці адвокаційних проєктів навчилися ефективного способу взаємодії з владою для отримання позитивного результату. Це вміння вони застосовуватимуть і надалі. Як зазначила Оксана Козловська, модераторка кременчуцького кіноклубу Docudays UA при ГО «Лідерка» та ініціаторка одного з адвокаційних проєктів: «Тепер фраза "та нічого ми від влади не доб’ємося" викликає посмішку та зустрічне питання: "А ви пробували? Вам допомогти?».

Фото: Василь Охріменко.

Текст: Ольга Бабчук, комунікаційна менеджерка Мережі DOCU/CLUB.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024