Ми вийшли на Майдан — і залишаємося на ньому й досі

28 листопада 2023

21 листопада Мережа DOCU/CLUB і Музей Майдану провели в Українському Домі перегляд та обговорення документального фільму «Євромайдан SOS» режисера Сергія Лисенка. Ольга Бабчук, комунікаційна менеджерка проєкту, занотувала акценти події. 

Фільм є частиною документального альманаху «Енциклопедія Майдану», створеного ГО «Докудейз» у 2015 році. Він розповідає про ініціативу «Євромайдан SOS», яка під час Революції Гідності створила гарячу лінію для допомоги протестувальникам/-цям, документувала порушення прав людини під час акцій протесту, координувала юридичну підтримку постраждалих активістів/-ок Євромайдану. 


Глядацька зала Українського Дому була вщерть заповнена глядач(к)ами, учасниками/-цями подій Майдану, активіст(к)ами. Вони зібралися, щоб обговорити уроки й наслідки Майдану, нагадати про зміни, що сталися в країні після Революції Гідності, і про ті вимоги протестувальників/-ць, які ще й досі не виконані. 



Модераторка зустрічі Марія Цип’ящук, правозахисниця та керівниця кіноклубу Docudays UA «Права людини крізь об’єктив», попросила учасників/-ць обговорення поділитися власним досвідом участі в Євромайдані й осмислити роль подій Революції Гідності у формуванні нашого громадянського суспільства.


Марія Томак, керівниця департаменту Кримської платформи в структурі Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, приєдналася до ініціативи «Євромайдан SOS» із першого дня її роботи. Вона фіксувала порушення прав людини під час акцій протесту в столиці, після закінчення Майдану поїхала до Криму, а наприкінці весни 2014 року — працювала в Донецьку. За її спостереженнями, у той час активні громадян(к)и не відчували підтримки держави, бо державні інституції були знівельовані й фактично не функціонували. На її думку, це ускладнювало захист наших територій від агресора. Перезавантаження державних інституцій було одним із головних завдань для влади країни. А одним із найсуттєвіших результатів Майдану став прихід громадських активістів/-ок на державну службу.


«У 2014 році я б навіть не могла подумати, що стану держслужбовицею, але прийшла працювати до Представництва Президента України в Автономній республіці Крим разом із Тамілою Ташевою — громадською активісткою, яка була співзасновницею Крим SOS. Маю відчуття, що в моїй роботі нічого не змінилося. Я працюю з громадськими активістами над захистом прав людини в Криму, як працювала і до державної служби, — сказала Марія Томак. — Країні потрібні в державних установах громадські активісти з їхнім умінням створювати сміливі проєкти, ефективно організовувати роботу, залучати людей і комунікувати з суспільством для досягнення мети. Цей досвід і вміння необхідні також для спілкування з нашими зовнішніми партнерами, адже з кожним роком нам все важче “тримати фокус” на темі окупованих територій. Але ми маємо це робити, щоб ні в кого не виникало спокуси спонукати нас “віддати” Крим і Донбас путіну».


На ще одному важливому результаті Майдану наголосив Віталій Селик, співзасновник волонтерської ініціативи «Сміливі відновлювати»: «Люди, які у 2012–14 роках стояли у протестах, після закінчення Майдану активно включилися в розбудову країни за новими, демократичними принципами. Завдяки їхній активності й підтримці ми маємо успіхи в реалізації кількох важливих реформ: медичної, освітньої, реформи поліції. Так, нам не все вдалося, але країна за останні 10 років відчутно змінилася».

Модераторка зустрічі Марія Цип’ящук, правозахисниця та керівниця кіноклубу Docudays UA «Права людини крізь об’єктив»

Віталій Селик під час Революції Гідності волонтерив на гарячій лінії «Євромайдан SOS» і загалом, за його словами, «робив усе, що скажуть». На його думку, цей досвід майданівської взаємопідтримки допоміг нам вистояти після початку повномасштабного вторгнення росії: «На Майдані ми зрозуміли, що в розв’язанні складних проблем не треба покладатися тільки на державу, бо ми самі і є держава. Навесні 2022 року ми з друзями створили волонтерську організацію “Сміливі відновлювати” — відбудовуємо зруйновані школи, дитячі садочки, приватні будинки. Оця потреба допомагати одне одному народилася на Майдані. А відчуття, що нас багато, дає силу та підтримку у важкі часи»


Ще одна учасниця дискусії, громадська активістка і засновниця платформи «Є-мова» Анастасія Розлуцька працювала у «Євромайдан SOS» у різних напрямах: координувала гарячу лінію, організовувала волонтерів/-ок, їздила в суди, спілкувалася з родичами загиблих активістів/-ок. А паралельно не полишала розбудови «Безкоштовних курсів української мови» — ініціативи, започаткованої перед Революцією Гідності. Волонтери та волонтерки «Безкоштовних курсів» навчали української мови людей у всій країні та, звичайно, на Майдані. Саме там українська мова, нарешті, почала поступово відвойовувати свої позиції  — звісно, за допомогою активістів/-ок.


«Після Майдану мова залишилася для мене головною темою. Ми об’єднали різні організації мовного спрямування у громадянську спільноту “Мова об’єднує”: її учасники доклали максимальних зусиль для прийняття закону “Про мову”,  — розповіла Анастасія Розлуцька.  — Зараз ми маємо нові завдання: треба створювати можливості для активного використання мови. Нам потрібні курси, навчальні проєкти, культурні платформи та інституції, які допоможуть вивчати українську і вводити її в активний вжиток не лише українцями, а й іноземцями, бо запит на вивчення мови зараз  — дуже великий».


Дмитро Гузій, медіаюрист, координатор правової допомоги Майдану

Про запит суспільства на справедливе судочинство говорив у своєму виступі медіаюрист, координатор правової допомоги Майдану, Дмитро Гузій: «Після Майдану суспільство вимагало люстрації усіх суддів. Це зрозуміла вимога, але як юрист я не знаю випадків у світовій практиці, коли можна було б одномоментно замінити всіх суддів — та ще й у час фактичного колапсу державних інституцій. У розпочатій судовій реформі нам багато що не вдалося. А це означає, що треба продовжувати боротися: Майдан триває і досі».


У «Євромайдан SOS» Дмитро Гузій координував надання юридичної допомоги постраждалим: «Адвокати Майдану і вдень, і вночі визволяли заарештованих “Беркутом” протестувальників. Ми робили все, щоб зібрати доказову базу для належного розгляду справ у суді. Маю сказати, що багато з цих справ закінчилися в судах покаранням винних, тобто це не було даремно»


Обговорення фільму не залишило глядачів/-ок байдужими. Учасники/-ці показу долучилися до жвавої, а часом і гострої дискусії. Один із постраждалих на Майдані представників/-ць говорив, що, відзначаючи перемоги Майдану, ми маємо говорити й про його поразки. Адже за кілька місяців близько трьох сотень справ Майдану буде назавжди закрито через вичерпання строку давності, а зібрана доказова база — може бути втрачена.


Інша учасниця заходу у своєму виступі наголошувала, що влада й досі не завжди дослухається до громадян/-ок та часто не реагує на їхні звернення, навіть якщо вони стосуються болючих питань. 


Анастасія Розлуцька нагадала, що громадянське суспільство має залишатися наполегливим у своїх вимогах і щодо контролю влади. Активні громадян(к)и мають об’єднуватися, писати звернення, складати петиції, проводити кампанії й «дотискати» владу у питаннях реалізації реформ, необхідних для розвитку суспільства. Адже Майдан показав, що цей спосіб запровадження змін залишається ефективним для України.


Фото: Богдан Пошивайло для maidanmuseum.org

__________

Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

Думки, висновки чи рекомендації, висловлені під час зустрічі, належать її учасникам/-цям і не обов'язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за  зміст дискусії  несуть винятково її учасники/-ці.













 





21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024