Олександра Матвійчук: «Зміни роблять не політики, а люди»

23 березня 2023

21 березня в київському культурному просторі «Модуль тимчасовості» (МОТ) відбулися показ і обговорення документального фільму «Євромайдан SOS» — за участі його героїні Олександри Матвійчук, правозахисниці, очільниці «Центру громадянських свобод», що став лауреатом Нобелівської премії миру, та режисера стрічки, Сергія Лисенка.


Ініціювали й провели подію — Мережа кіноклубів з прав людини DOCU/CLUB і проєкт «don`t Take Fake». Це другий спільний показ документальних робіт з альманаху «Енциклопедія Майдану», організований у просторі МОТ. У лютому глядачі та глядачки вже мали змогу долучитися до показу та обговорення стрічки «Євромайдан. Чорновий монтаж»


Дев’ять документальних фільмів альманаху «Енциклопедія Майдану» були створені з ініціативи ГО «Докудейз» та за підтримки Посольства Швеції у 2015 році, проте актуальні й понині: їх демонструють у багатьох кіноклубах Мережі DOCU/CLUB, вони збирають чималі аудиторії, а після перегляду — стають поштовхом до дискусій про минуле, сьогодення та майбутнє України. 


Володимир Волощук, головний редактор DTF Magazine, розповів, що вибір стрічки для перегляду та обговорення був невипадковим: «У нашому просторі представлені дві роботи, автором яких є відомий португальський художник Vhils. Це портрети Сергія Нігояна й Олександри Матвійчук. Для митця ці люди є уособленням сучасної України, яка бореться за свою свободу та права людини. Ми не могли не запросити до нас у простір Олександру Матвійчук, яка стала потужним голосом України у світі. Олександра є співзасновницею ініціативи “Євромайдан SOS”. Ми хотіли показати відвідувач(к)ам нашого простору однойменний документальний фільм, щоб спільно поговорити про людей і події, які змінили Україну та змінюють світ».


«Євромайдан SOS» розповідає про об’єднання правозахисників/-ниць та активістів/-ок, які згуртувалися 30 листопада 2013 року після того, як відбулося побиття студентів/-ок на Євромайдані, аби забезпечити юридичні послуги та захист у судах для учасників/-ниць протесту. Зараз громадська організація, якій належить ця ініціатива, продовжує документування воєнних злочинів і займається міжнародною адвокацією щодо звільнення політичних в’язнів.  


Режисер стрічки Сергій Лисенко зізнався, що кожна робота із циклу про Євромайдан є для нього особливою й важливою: «Мені дуже хотілося зафіксувати на плівку учасників Євромайдану. Ера Януковича була часом розчарування, а Майдан зробив видимими інших людей — з українським світоглядом, з прогресивним мисленням і бойовою позицією. Ці люди стали найбільшим відкриттям. Ми з моїм другом, режисером Романом Бондарчуком, вирішили розповісти історії про громадські ініціативи, які зародилися на Майдані. “Євромайдан SOS” був першим у нашому переліку. Цей короткометражний фільм став спробою доторкнутися до історії Олександри та інших прекрасних людей. Я радий, що він цікавий глядач(к)ам і сьогодні».


Кінопоказ відбувся у форматі виїзного кіноклубу Мережі DOCU/CLUB. Його модерувала Марія Цип'ящук, координаторка громадської приймальні УГСПЛ в м. Рівному, викладачка Національного університету «Острозька академія» та керівниця кіноклубу «Права людини крізь обʼєктив» Мережі DOCU/CLUB.


«Фільми цього циклу допомагають простежити цілісність нашої новітньої історії й розуміння причинно-наслідкових  зв’язків, — сказала Марія Цип’ящук. — “Євромайдан SOS є справжнім феноменом. Ця ініціатива зародилася спонтанно, у відповідь на тогочасні виклики, і активізувала свою діяльність після початку повномасштабної війни задля документування злочинів російської армії. Діяльність Олександри Матвійчук та її колег стала тектонічним зсувом у розвитку нашого суспільства. Ми ще не можемо оцінити його масштаби, але вже можемо осмислювати трансформації, яких зазнає і наша країна, і міжнародна спільнота».



Після перегляду «Євромайдан SOS» глядачі та глядачки мали змогу поспілкуватися з героїнею фільму Олександрою Матвійчук — як про події нашої новітньої історії, так і про сучасні виклики та майбутні завдання. 


«Революція Гідності визначила шлях розвитку країни на десятиліття. Ми стали не просто свідками/-инями ціннісного вибору українського народу, а і його активними творцями/-чинями, — зазначила Олександра Матвійчук. Нашому поколінню випало жити в час історичних подій. Мені здається, що ми проходимо через них з гідністю. Але нам не вистачає часу на рефлексії, щоб не просто аналізувати те, що лишаємо позаду, але й ясніше бачити те, що чекає на нас попереду. Цей показ — приклад нашої співдії та співрефлексії. Важливо використовувати цей часовий проміжок, щоб утвердити сенси нашої боротьби й передати їх поколінням, які прийдуть за нами. Сьогодні ми говоримо про наші ціннісні якорі, і це — дуже важливе завдання».


Після кінопоказу, спілкуючись з аудиторією, присутньою на заході, Олександра Матвійчук акцентувала на кількох важливих завданнях і викликах, які нам ще належить подолати: 
«У березні-квітні минулого року я почала запитувати себе, для кого ми документуємо злочини? Зараз у нашій спільній базі, яку ми ведемо з кількома десятками громадських організацій, зафіксовано понад 34 тисяч злочинів. Жахає, що це — неповна картина. Навіть найкраща система у світі не може впоратися з таким обсягом воєнних злочинів. Я зрозуміла, що нам для цього доведеться змінювати міжнародну архітектуру, підхід світу до правосуддя за воєнні злочини. Але щоб змінити систему й розвернути її обличчям до кожної людини, яка постраждала, треба докласти багато зусиль і роботи».
«Зміни роблять не політики, зміни роблять люди. Зі збільшенням кількості таких людей, ці зміни стають незворотніми. Після вторгнення це стало очевидним. Ніхто у світі не давав шансів нашим державним інституціям, але люди стали за цими інституціями, — і з’ясувалося, що звичайні люди, які роблять незвичайні речі — кожен/-на на своєму місці, є сильнішими за другу армію світу. Ми вже увійшли в історію як народ, який сміливо бореться за свій вибір, хоча ми цей досвід і не вибирали». 
«Що є найбільшим ворогом прав людини у розвинених суспільствах? Це комфорт. Люди готові віддати дуже багато своєї свободи в обмін на власний комфорт. Вони борються за створення захищеного простору навколо себе, а не за розв'язання проблеми загалом. Після повномасштабного вторгнення почалася переоцінка цінностей. Люди починають розуміти, що все має свою ціну. Хочеться вірити, що це переусвідомлення набуде великих масштабів».
«Демократія — це зіткнення різних думок та ідей про те, як розв’язувати гострі проблеми. Тому дискусії та гострий діалог — це нормально. Ненормально інше. Війна тільки на початку об’єднує людей, а потім — роз’єднує їх ще більше. І все те, що під час війни «заміталося під килим», обов’язково підніметься на поверхню. Я дійсно боюся етапу фрагментації суспільства, коли з’являться різні групи з різним досвідом, різним баченням розвитку. В багатьох з нас цей досвід дуже травматичний. Цей етап нам доведеться пройти, і легко не буде. Тому зараз треба практикувати людяність у ставленні один до одного, бути лагіднішими та берегти одне одного». 


З роздумами Олександри Матвійчук перегукувався і виступ Посла Швеції в Україні Тобіаса Тиберґа, який також був присутній на заході: «Історія російсько-української війни від самого початку показує нам, що Росія веде війну не лише за території. Насамперед це — конфлікт цінностей, конфлікт ідентичностей. Росія не може стерпіти існування незалежної демократичної України. Швеція довгий час є партнером України, ми підтримуємо зміцнення її установ, верховенство права, розвиток демократії та українську культуру в особі Docudays UA. Ми вважаємо, що література, кінематограф та інші форми мистецтва — це важливе нагадування про те, чим є Україна. Дуже важливо, щоб українські митці/-кині продовжували розповідати історію своєї країни. Це одна з головних передумов успішного майбутнього вашої країни». 


Після перегляду та обговорення стрічки «Євромайдан SOS» глядачі/-ки ділилися своїми враженнями. Глядач Сергій зазначив, що ця подія зачепила багатьох присутніх на особистому рівні: «І фільм, і цінності, про які йшлося сьогодні, резонують людям, які були учасниками/-цями Майдану. Це суто українська історія, яка нікого з нас не залишає нейтральним/-ою. Вражає контраст між глобальними завданнями для нашого суспільства, про які говорила Олександра, і тією невеличкою спільнотою, яка сьогодні тут зібралася. Ця зустріч змушує замислитися про те, скільки роботи нам ще належить зробити».


Глядачка Ірина додала: «Олександра окреслила широке коло питань. На багато з них ми ще не можемо дати однозначної відповіді. Мені відгукнулися роздуми учасників/-ць про те, наскільки важливо зберегти пам’ять про Майдан і донести правду до людей у світі. Як сказала Олександра у цьому фільмі: “Хто не знає своєї історії, матиме нещастя її повторити”. Сподіваюся, що всі ми зможемо винести важливі уроки». 

Фото: Ніка Попова.

Джерело: docuclub.docudays.ua
_____

Мережа DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France. Думки, висновки чи рекомендації належать автор(к)ам та упорядникам/-цям цієї публікації та не обов’язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть винятково автор(к)и та упорядники/-ці.

 
21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024