Спеціальні кінопокази: «Модуль тимчасовості» та Docudays UA

17 лютого 2023

У лютому на Контрактовій площі в Києві розпочне роботу культурний простір «Модуль тимчасовості», створений «don't Take Fake» та архітектурною майстернею «balbek bureau». Протягом трьох місяців у межах ініціативи заплановані тематична виставка, кінопрограма та серія спеціальних подій.

«Модуль Тимчасовості» (MOT) — тимчасовий культурний простір, де з лютого по квітень відбуватимуться серія спеціальних подій і виставка за участі 28 митців/-кинь з 10 країн світу, включно з Україною. Куратор експозиції Фабріс Бусто — арткритик, головний редактор журналу «Beaux Arts» (Франція). МОТ — це спроба зафіксувати плинність життя та його часу в мистецтві, показати невизначеність і водночас підтримати бажання продовжувати — жити, творити, боротися.

Серія камерних кінопоказів у новому культурному просторі відбудеться у співпраці з Docudays UA. Разом ми покажемо та обговоримо три фільми з фестивальної колекції: «Євромайдан. Чорновий монтаж», «Євромайдан SOS» та «І кожна річка».

«Формуючи програму спеціальних подій, ми хотіли продовжити діалог на тему тимчасовості, яку порушує виставка. І в цій розмові не обійтись без фактів і ситуацій, зафіксованих документаліст(к)ами, — розповідають в МОТ. — Тому ми звернулись до команди Docudays UA, головного фестивалю документального кіно в країні, щоб не просто сформувати програму показів, а й додати контексту та ще більше сенсів, залучивши до обговорень режисерів/-ок, експертів/-ок, правозахисників/-ниць та активістів/-ок». 


«Завдяки Всеукраїнській мережі кіноклубів DOCU/CLUB, на Docudays UA показують та обговорюють найкраще фестивальне кіно про права людини протягом усього року. Ми раді стати партнерами амбітного проєкту “don't Take Fake”, що виявляє потужний потенціал українців та українок одразу на кількох рівнях: мистецькому, естетичному, етичному та суспільно-політичному. У межах нашої співпраці ми покажемо кілька стрічок, які, віримо, здатні змінити Україну», — зазначає Ксенія Шиманська, директорка Правозахисного департаменту Docudays UA.

Архітектурна концепція МОТ

Розпочнеться кінопрограма вже 20 лютого, в День Героїв Небесної Сотні. О 19:30 запрошуємо на показ «Євромайдан. Чорновий монтаж» — документальної стрічки про Революцію Гідності 2013–2014 років. Автор(к)ами епізодів, які потрапили до відеохроніки українського протесту, стали 10 режисерів/-ок: Володимир Тихий, Андрій Литвиненко, Катерина Горностай, Роман Бондарчук, Юлія Гонтарук, Андрєй Кісєльов, Роман Любий, Олександр Течинський, Олексій Солодунов та Дмитро Стойков. 


Після показу запрошуємо долучитися до обговорення стрічки. У дискусії братимуть участь: 

Людмила Янкіна — українська правозахисниця, учасниця Революції гідності. Координувала мережу волонтерів/-ок Громадського Телебачення. Була медсестрою, організовувала домашній патронаж і спеціалізований медичний супровід для поранених активістів/-ок;

Любов Галан — правозахисниця, співзасновниця правозахисного центру для військовослужбовців/-иць «Принцип» і волонтерської ініціативи «Frontline Care»;

Андрій Преподобний — учасник Революції гідності. Відкрито підтримував Євромайдан, обіймаючи посаду слідчого в міліції. Сьогодні працює в антикорупційній сфері. 


Модеруватиме обговорення Марія Цип'ящук, координаторка громадської приймальні УГСПЛ в м. Рівному, викладачка Національного університету «Острозька академія» та керівниця кіноклубу «Права людини крізь обʼєктив» мережі DOCU/CLUB.


Подія відбудеться у форматі виїзного засідання кіноклубу медіапросвіти з прав людини при ГО «Докудейз». Вхід на кінопоказ — за квитками.  Усі кошти надійдуть до фонду допомоги культурним установам, які постраждали внаслідок російської агресії.


З міркувань безпеки, у разі повітряної тривоги в Києві кінопоказ призупиниться, а глядачів/-ок проситимуть пройти до найближчого укриття (станція метро «Контрактова площа»). Організатор(к)и повідомлять окремо про дату та час, коли відбудеться перенесена подія.


Не пропустіть наступні кіноподії — слідкуйте за анонсами на сайті проєкту.

Чільне фото — Юлія Сердюкова.
_________

Мережа DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

Думки, висновки чи рекомендації належать автор(к)ам та упорядникам/-цям цієї публікації та не обов’язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть винятково автор(к)и та упорядники/-ці.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024