Культурна дипломатія

Теплі зустрічі зими: Docudays UA в мережі Doc Alliance

15 грудня 2023

Юлія Коваленко, програмна директорка Docudays UA, відвідала ключову зустріч учасників/-ниць впливової європейської мережі фестивалів документального кіно, до якої Docudays UA долучається наступного року, та розповіла про акценти, плани та натхнення.

Як влаштоване об'єднання Doc Alliance? 

Doc Alliance — це мережа з декількох європейських фестивалів, заснована у 2008 році. Від початку це була мережа фестивалів-ініціаторів, які хотіли створити баланс на ринку документального кіно в Європі, адже на той час потужно розвивався лише IDFA. Тож заснували таку мережу, щоб врівноважити сили на кіноринку та обмінюватися досвідом. Поступово Doc Alliance розвинувся в помітну та впливову організацію своєї сфери. До неї нині входять: Dok Leipzig із Німеччини, Millennium Docs Against Gravity з Польщі, CPH:DOX із Копенгагену, Doclisboa з Португалії, а також Fid Marseille та Vision Du Reel. 

У Doc Alliance не бачать потреби постійно розширюватися за рахунок включення нових учасників, бо це складно координувати. Але для розвитку зв’язків, притоку свіжого повітря та взаємодії за межами організації вони запрошують одного гостя до своєї мережі на рік. Діє відкритий опенкол, на який може податися будь-який фестиваль документального кіно. Ми долучаємося до цієї мережі в 2024 році. У грудні в Марселі відбулася зустріч усіх учасників/-ниць, на якій DokuFest, гостьовий фестиваль 2023 року, ділився враженнями співпраці та передавав цю естафету нам. 

Мережування на зустрічі в Марселі

Наші зустрічі тривали від 9 ранку до вечора, одна за одною, з короткою перервою на каву. Це був кількаденний семінар із учасниками/-ницями мережі, впродовж якого всі ділилися досвідами організації, пріоритетними точками, проблемними моментами та практиками самовдосконалення.

Основні акценти ставили на сталому розвитку та на інклюзивних підходах до фестивальних подій. Також обговорювали, як ми влаштовуємо свою програму, як працюють піар і промоція та як можна їх удосконалити; які інструменти фестивалі залучають, аби взаємодіяти з колегами, і, зокрема, як поліпшити комунікацію всередині та зовні самої мережі.

Нагорода Doc Alliance та запрошення в гості

Один із важливих інструментів впливу та видимості мережі Doc Alliance — її нагорода. Кожен фестиваль-учасник номінує на неї два фільми: один повний метр, один короткий. Це може бути будь-яка європейська стрічка, знята впродовж останніх двох років. Вочевидь кожен фестиваль підтримує національну кінематографію, зберігаючи таким чином певне географічне різноманіття в цій номінації. Журі робить свій вибір і на церемонії нагородження одного з фестивалів мережі вручає цю нагороду.

Тобто це додаткова можливість інформаційної підтримки фестивалю, який входить в об’єднання. Ми обговорювали потенційну можливість влаштувати таке нагородження під час Docudays UA. Безумовно, це буде непросте рішення для організаторів/-ок, однак це цінний шанс для наших іноземних колег проявити свою солідарність із Україною та українською кіноспільнотою. 

Розвиток культурної дипломатії 

Коли я подавала заявку на вступ до об’єднання Doc Alliance, писала прямо, що посилення культурно-дипломатичної роботи — найважливіша мета участі в мережі для  Docudays UA. Це можливість говорити про переваги та потреби української кіноспільноти, а ще лобіювати, промотувати й поширювати українські фільми. 

Це також нагода розгорнути українські наративи й акцентувати необхідність деколонізаційних практик у межах інших фестивалів — під час формування програми, підготовки до події, запрошення гостей. Певний комплекс вправ, своєрідна домашня робота, яку ми можемо запропонувати зробити нашим колегам. А в межах співпраці в Doc Alliance це, я сподіваюся, відбуватиметься більш органічно. Адже основна мета цієї мережі — обмін досвідом. 

Спільні плани

Нашим іноземним колегам цікаво, вони розпитують про нашу кіноіндустрію — і це справді дуже тішить і надихає. Я багато розповідала про те, в якому зараз модусі живе і працює українська кіноспільнота. Говорила, що попри безумовно складну ситуацію, в нас організовуються фестивалі та триває виробництво фільмів.

Також важливо розуміти, що колеги, які були на зустрічі, — наші давні знайомі та партнери ще до Doc Alliance. З частиною ми вже готували співпраці раніше і плануємо нині. Тому це було радше продовження робочих розмов і дискусій. Але зустріч віч-на-віч — завжди прекрасна нагода розвинути теплі контакти з колегами. Я сподіваюсь, що з цього дійсно виросте чимало спільних проєктів на наступний рік. Коли саме — не будемо загадувати. 

Натхнення та підтримка

Мене дуже надихнуло усвідомлення, що ми в Doc Alliance — не тільки учні, але й учителі. Ми — цікавий перспективний партнер, який має в багажі унікальне різноманіття досвіду і готовий ним ділитися. Це важливо для усвідомлення власної цінності — як фестивалю, як кіноком'юніті, як ринку, що зробив колосальний стрибок із 2014 року. Це дуже круто — ось так, у живій взаємодії з колегами, відчути рівень нашої професійності. 

Відкритість і щира дружня підтримка від інших фестивалів — те, що відчувалося та найдужче надихало під час цієї зустрічі. Це пройшло наскрізною лінією впродовж двох днів роботи з мережування. На другий рік повномасштабного вторгнення накопичилася втома, проте підтримка наших друзів та іноземних колег і досі колосальна, і це дійсно живить надії та надає сили.

Фото: Doc Alliance

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024