Огляд програми

Docudays UA та DOCU/CLUB у вересні на фестивалі «Різні разом»

10 вересня 2024

Міжнародний кінофестиваль Docudays UA та Мережа кіноклубів DOCU/CLUB ГО «Докудейз» будуть представлені у програмі фестивалю для дітей і підлітків «Різні разом» на Мистецькому арсеналі 20–22 вересня. Розповідаємо про активності, які чекатимуть на відвідувачів та відвідувачок.


Фестиваль для дітей і підлітків «Різні разом» — це проєкт про пізнання різноманітних досвідів різних людей через взаємодію, пошук, гру та вільний вибір. Щороку в Мистецькому Арсеналі фестиваль об’єднує представників/-иць організацій із усіх регіонів України, які ведуть освітню діяльність у сфері культури та креативних індустрій, а також STEM-школи, соціальні ініціативи та громадські організації, школи й творчі студії. Цьогоріч до нього уперше приєднається наш фестиваль та Мережа кіноклубів Docudays UA. У програмі: кінопокази, квести, можливість спробувати себе у ролі режисера чи режисерки, героя чи героїні фільму, кінонагороди, а також яскрава фотозона.


«Ми хочемо зібрати всі артефакти, які в нас залишилися з попередніх фестивалів, в одній концепції та поставити їх на нашому стенді в Мистецькому Арсеналі. Це буде фактично “залаштунковий світ” фестивалю. Всі об’єкти самі по собі дуже різні, інтерактивні та веселі, й будуть розказувати про нашу історію, теми різних років, те, як ми плануємо фестивалі та оформлюємо декорації. Там будуть дві величезні тканини з цьогорічного Docudays UA, які висіли на фасаді кінотеатру «Жовтень», також три гіпнокола з 2016 року, коли тема фестивалю була «Крізь ілюзії», два картонних песики з «Надзвичайного стану» 2022 року, коли ми обіграли жарт про “кіно” та “кінологію” (прим. ред. — скандал із Держкіно) та знак «Щекавиця, Щекавиця, Щекавиця», а також будуть таблички з рухомими рядками «Відкрито — закрито» з інсталяції від художника Олексія Сая, коли ми разом у 2019 році рефлексували тему цифрової епохи. Також ми продемонструємо наші кінопризи, які зібралися за останні 5 років фестивалю, каталоги української документалістики. Кожна нагорода буде розповідати про наші колаборації з художниками/-ицями, свою окрему історію та концепцію», — відкриває завісу фотозони дизайнерка Docudays UA та мисткиня Даша Подольцева.




Декорація з фестивалю Docudays UA 2022 року. Фото Стаса Карташова


Запрошуємо на кінопокази, квести, інтерактиви, а також сфотографуватися на тлі яскравих фестивальних декорацій й потримати у руках оригінальні кінонагороди, як це роблять переможці та переможниці фестивалю. А ще записати коротке відеозвернення чи можливо й ціле інтервʼю! Також у програмі інтерактивних занять Docudays UA: опитування в «Ментіметр» на тему прав людини й документального кіно, вікторина на 2–3 хвилини на тему прав людини, артвправа «Всі ми різні», пазли «Права дітей», два квести на теми «розмаїття» та «єдності»

Відвідувачі та відвідувачки фестивалю «Різні разом» зможуть побачити три короткометражних фільми. 20 вересня 2024 о 15:00–16:30 відбудеться показ та обговорення стрічки «Габріель повідомляє з чемпіонату світу» (реж. Ельс ван Дріль, Нідерланди) за модерації Наталії Добрянської, педагогині, консультантки Центру професійного розвитку педагогічних працівників м. Львова від команди Мережі кіноклубів DOCU/CLUB. А 22 вересня о 17:30–19:00 ми покажемо фільми проєкту Civil Pitch 2.0 «Під крилом ночі» та «Наша робо сімʼя» за участі режисерки Анастасії Тихої та команди Міжнародного кінофестивалю Docudays UA.


«Участь у фестивалі дуже важлива для Мережі DOCU/CLUB, адже це прекрасна нагода донести тінейджер(к)ам, їхнім батькам, освітян(к)ам про важливість документального кіно для пізнання самих себе та інших, різноманітності світу,  дізнатись про свої права та як їх захищати. Ми хочемо розказати сучасним школяр(к)ам, що документальне кіно — це круто, а кіноклуби у школах — це весело, пізнавально та надихаюче. А ще, що ми відкриті до співпраці й готові ділитися з вами кіношедеврами, класними сценаріями обговорень до фільмів та сприяти в розвиткові ваших кіноклубів», — ділиться Ніна Хома, керівниця Мережі DOCU/CLUB. 


На стенді працюватиме інформаційний пункт, де всі охочі зможуть дізнатися про можливості від команди Docudays UA для освітян, підлітків і молоді, а саме про Мережу DOCU/CLUB: як зареєструвати власний кіноклуб Docudays UA, подати заявку на участь у шкільному DOCU/ТИЖНІ, створити шкільні гуртки та факультативи з використанням документального кіно. Також можна буде більше дізнатися про міжнародний фестиваль Docudays UA, а саме: волонтерство на Міжнародному фестивалі, студентське журі, Мандрівний фестиваль у регіонах, онлайн-кінотеатр DOCUSPACE, проєкт Архів війни.


Запрошуємо відвідати фестиваль «Різні разом» зі своїми рідними та близькими людьми у вересні, квитки та абонементи доступні за посиланням, а на наших соцмережах Docudays UA ви зможете подивитися онлайн-трансляції з найцікавіших активностей.

22 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 6 — 13 
червня 2025
Відкриваємо прийом фільмів на Docudays UA-2025
Новини
01 серпня 2024
Відкриваємо прийом фільмів на Docudays UA-2025
Новини
01 серпня 2024
ГО «Докудейз» запускає проєкт LAB: DOCU/СИНТЕЗ х Архів Війни
Новини
26 липня 2024
ГО «Докудейз» запускає проєкт LAB: DOCU/СИНТЕЗ х Архів Війни
Новини
26 липня 2024