24 березня, неділя: що варто подивитись цього дня

23 березня 2013

Окрім конкурсних показів, на фестивалі традиційно відбувається чимало цікавих позаконкурсних показів, зустрічей з кінематографістами та майстер-класів. Онлайн-гід допоможе не загубитися у насиченій програмі Docudays UA і обрати фільми та події на свій смак.

 

Українська прем’єра молодіжного документального альманаху «Поза Євро». Вітчизняні режисери представляють свої найсвіжіші роботи – погляд за лаштунки подій червня 2012 року: що відбувалося в Україні, окрім футболу?

Будинок кіно. Синя зала.12:30


Національний центр Олександра Довженка спільно з Docudays UA представляє спеціальну програму «Прощавай, кіно!» Українська критична документалістика, 1987–1995.

Перебудова та перші роки незалежності були унікальним періодом в історії українського документального кіно. Поступове зняття цензурних заборон у цій сфері спричинило хвилю критичної кінопубліцистики. Представляємо п’ять фільмів від класиків української документалістики – Сергія Буковського, Ізраїля Гольдштейна, Георгія Шкляревського. Програму представить куратор Олексій Радинський.

Будинок кіно. Синя зала. 14:00

 

СПЕЦІАЛЬНА ПОДІЯ: Ромська мрія. Режисер: Роман Бондарчук

Світова прем’єра нового фільму українського режисера Романа Бондарчука – історії українських ромів, котрим вдалося вийти з таборів і досягти успіху. Що таке ромська мрія? Про що мріємо ми? Після показу відбудеться зустріч з режисером.

Інтерв'ю з Романом Бондарчуком

Будинок кіно. Синя зала. 16:00


Програма АРАБСЬКА ВЕСНА: Завтра було краще. Режисер: Хінде Бужемаа

Історія сучасної матінки Кураж – що принесла Арабська революція безпритульним? Чи варто сподіватися на світле майбутнє? Кураторка програми – журналіст-міжнародник Наталя Гуменюк. Після показу відбудеться зустріч з режисеркою.

Будинок кіно. Синя зала. 16:00


ВИБІР Є! Доволі! До волі...Режисер: Андрей Куціла, Вячаслау Ракіцький

Сьогодні сам президент вручає нагороду за особливі досягнення, а завтра тебе запихають до автозака за те, що захищаєш дівчину від міліцейських кийків. Що таке Площа-2010? Що сталося в Білорусі? Після показу відбудеться зустріч з режисерами.

Будинок кіно. Червона зала. 17:30


НАЙКРАЩІ ФІЛЬМИ DOCUDAYS UA: Плати й одружуйся. Режисер: Атанас Ґеорґієв

Македонці ладні на все заради паспорта ЄС. Навіть на те, щоби купити собі дружин. Але знайти австрійку, котра за сім тисяч євро погодиться піти до вінця не так вже і легко. Веселий і відвертий фільм розкаже про пригоди двох друзів, що спробують піти на подібну авантюру.  

Кінопанорама. Велика зала. 19:00     

   

Спеціальна програма DOCU/ART. Це не фільм. Режисер: Джафар Панахі, Моджтаба Міртахмасб

Легендарного іранського режисера Джафара Панахі засудили до шести років позбавлення волі. Мало того, йому на 20 років заборонили знімати! Але він примудряється зробити «не-фільм» про самого себе, перебуваючи під домашнім арештом, і потай переправити його на фестиваль в Канни у торті!

Кінопанорама. Велика зала. 21:00        

 

Увага! Зміни у розкладі програми. Замість майстер-класу Любові Аркусс відбудеться лекція Віталія Манського.  

Уродженець Львова, дебютував у кінематографі 1989 року. З тих режисер відзняв 30 картин, які показувались більш ніж на чотирьохста кінофестивалях та телеканалах світу. Віталій Манський володар 50 премій і активний популяризатор документалістики на телебаченні. Саме за його ініціативи у 2006 р. в Росії з’явилась Національна премія  «Лавр» за найкращий теле- або документальний фільм. У своєму майстер-класі під назвою «Документальне кіно в Росії: міф або реальність?» Віталій Манський проведе невеличкий екскурс у історію і стан сучасного документального кіно в Росії, а також розповість про «Артдокфест».

Кінопанорама.  Мала зала. 13:00   

        

Майстер-клас Кшиштофа Копчинського

Скласти коротке резюме Кшиштофу Копчинському дуже складно – цей документаліст відомий і як режисер, і як продюсер, і як сценарист та викладач. За йогоплечима робота у Варшавському університеті, заснування власної продюсерської компанії EurekaMedia і більше 100 нагород на різноманітних кінофестивалях світу. Серед останніх проектів Кшиштофа Копчинського - "Dybbuk" - кіно про хворобливістосункихасидів та православних і католицьких українців.

Кінопанорама. Мала зала. 14:00

 

Не забувайте також, що на фестивалі працює «Жива бібліотека». Як у звичайній бібліотеці читачі обирають і читають книжки на цікаву для них тему, так і в «Живій бібліотеці» кожен охочий може обрати людину-«книгу» з цікавим життєвим досвідом і поставити їй різноманітні питання. Зокрема, з-поміж «книг» - колишній помічнийк міністра внутрішніх справ, керівник виправної колонії, іноземний студент.

Будинок кіно. Хол третьтого поверху. 12:00-17:00

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024