Docudays UA вирушає у турне до Мілану

30 червня 2016

12-30 липня в Мілані триватиме міжнародне турне «ПОБАЧИТИ УКРАЇНУ: DOCUDAYS UA МАНДРУЄ СВІТОМ» (SEE UKRAINE: DOCUDAYS UA ON TOUR). Події фестивалю проходитимуть у приміщеннях арт-простору CASA DELLA MEMORIA. Проект SEE UKRAINE: DOCUDAYS UA ON TOUR це акція у галузі культурної дипломатії, що реалізується Міжнародним фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA. У програмі фестивалю заплановані покази документальних фільмів, фотовиставка, зустрічі з українськими кінематографістами, а також дискусія за участі журналістів, філософів та експертів, які допоможуть краще зрозуміти ситуації, зображені у фільмах, та нададуть більше інформації про події у країні.

 

Проект SEE UKRAINE: DOCUDAYS UA ON TOUR вже відвідав Францію і Грецію. До кінця 2016 відбудуться фестивалі у Німеччині та Іспанії. В Італії SEE UKRAINE: DOCUDAYS UA ON TOUR триватиме два тижні.

 

Чотири українські неігрові стрічки, які будуть показані на фестивалі у Мілані,  за часом створення охоплюють майже століття й дозволяють побачити країну з різних ракурсів і культурно-історичних перспектив. Зокрема, це три призери міжнародних кінофестивалів, які в останні роки відкривали світові українську документалістику: «Українські шерифи» (2015) Романа Бондарчука, переможець найвідомішого європейського фестивалю документального кіно в Амстердамі, мистецький фільм про життя вівчарів українських Карпат «Жива ватра» (2014) Остапа Костюка та альманах «Євромайдан. Чорновий монтаж» (2014), який відображає три місяці революції і був першим фільмом-свідченням вибуху пробудженої гідності українців.

 

У програмі показів є класика кінематографу – чорно-білий німий фільм «Одинадцятий» (1928) Дзиґи Вертова, в якому йдеться про 1920-ті роки, період будівництва соціалізму в Українській РСР та індустріалізації, часи, коли молоде покоління митців натхненно творило нову міфологію і працювало на радянську пропаганду.  Показ стрічки  відбудеться у супроводі живої музики у виконанні піаністки Софії Турти та композитора Антона Байбакова, який спеціально створив оригінальний саундтрек для фільму.

 

Під час показів також відбудуться зустрічі та обговорення фільмів з їх авторами та спеціально запрошеними італійськими модераторами.

 

Крім того, у рамках проекту пройде фотовиставка Олександра Глядєлова «Чуєш, брате?», яку відкриє сам автор. Експозиція розповідає про революцію та війну Росії проти України. Фотовиставка була показана на Docudays UA у Києві, а також у регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Олександр Глядєлов знімає на чорно-білу плівку, використовуючи аналогову камеру з ручним наведенням фокуса. Знімати таким чином в епіцентрі бою практично неможливо, а тому фотограф вдивляється в те, що відбувається в проміжках життя між боями.

 

Важлива складова SEE UKRAINE: DOCUDAYS UA ON TOUR – дискусійна платформа.  У Мілані відбудуться дебати «Куди прямує Україна після Євромайдану», сфокусофані на осмисленні перемог та поразок після української Революції гідності. Євромайдан і війна Росії проти України змусили українців переосмислити своє минуле і майбутнє й усвідомити, яку країну вони хочуть збудувати, і водночас поставили європейців перед вибором: або продовжувати спокійно споглядати, як у світі набирає силу політика ворожнечі, або захищати свої цінності. Яке місце України в європейському проекті і що вона може у нього принести? У дискусії візьмуть участь філософи Михайло Мінаков (Україна-Італія) та Катерина Філіппіні (Італія). Модеруватиме розмову Анна Зафесова, журналістка та оглядачка відомої ітілійської газети La Stampa.

 

«Ми переконані, що документальне кіно, фотографія та живе спілкування – найкращий засіб швидко й ефективно занурити іноземних глядачів у соціально-культурну та політичну реальність нашої країни, донести правду про російську агресію й показати, що Україна – європейська держава свободи, позитивних змін і талановитих людей, які нині мужньо й самовіддано захищають найвищі європейські цінності», – пояснює Алла Тютюнник, керівниця проекту SEE UKRAINE: DOCUDAYS UA ON TOUR.

 

SEE UKRAINE: DOCUDAYS UA ON TOUR відбувається за підтримки Фундації відкритого суспільства та Міжнародного фонду «Відродження». 

 

Стежте за новинами та розкладом подій на веб-ресурсі проекту: www.seeukraine.org

 

На фото: кадр з фільму «Українські шерифи»

        
21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024