DOCUЖурі: кому і як довіряємо суддівство цього року

28 лютого 2017

Настав час знайомитися із фестивальним журі, яке обиратиме переможців серед конкурсних фільмів.

 

Традицією Docudays UA є оголошення переможців уже в чотирьох програмах: DOCU/ЖИТТЯ, DOCU/ПРАВО, DOCU/КОРОТКО та DOCU/УКРАЇНА.

 

Кращих серед креативної документалістики конкурсу DOCU/ЖИТТЯ визначатимуть: експертка з піар-кампаній фільмів Тесса Мой, засновник «Документальної фабрики» в Парижі Бенджамін Бібас та режисерка Ґільда Рос Ґуднадоттір, яка експериментує з документалістикою, скульптурою та сучасною фотографією.

 

Тесса Мой працювала з такими кінозірками, як Спайк Лі, Майкл Імперіолі та Ратґер Гауер. Нині її компанія Silversalt PR проводить кампанії для фестивальних прем’єр у Північній Америці та Європі.

 

Окрім «Документальної фабрики» в Парижі, Бенджамін Бібас займається ще й французьким документальним радіо, розповідаючи про міжнародне кримінальне правосуддя та, зокрема, про роль Африки в глобалізації.

 

Тема робіт Ґільди Рос Ґуднадоттір – особистий погляд на соціоекономічні питання. Ці роботи з’являються в процесі, заснованому на практиці та публічній демонстрації, який вона називає дослідженням. Ґільда Рос здобула чимало нагород за свою режисерську роботу, зокрема нагороду кіноакадемії («Едда») за найкращий документальний фільм на своїй батьківщині – в Ісландії.

 

Конкурс DOCU/ПРАВО – традиційно стрічки, де особлива увага приділяється питанням боротьби за фундаментальні права й свободи. Відомий український фотодокументаліст Олександр Глядєлов, експерт з демократизації Іґор Блажевич і громадська діячка Валентина Потапова оберуть кращий з-поміж цих фільмів.

 

Сьогодні фотограф Олександр Глядєлов активно співпрацює з «Лікарями без кордонів», а його знімки використовують такі міжнародні організації, як MSF, HRW, UNAIDS та ЮНІСЕФ. Останні двадцять років він зосереджує увагу на соціальних темах: працює над довготривалими проектами про дітей та епідемію ВІЛ. Є автором понад 30 персональних виставок.

 

Разом із дружиною Ясміною Іґор Блажевич створив понад десяток документальних телефільмів для чеського телебачення. Ще з 90-х років Іґор співпрацює з організацією «Люди, які потребують допомоги» (People in Need, PIN), де згодом обійняв посаду директора всіх програм у сфері допомоги з демократизацією та прав людини. Іґор Блажевич є засновником одного з найбільших в Європі кінофестивалів про права людини One World.

 

Нині Валентина Потапова займається моніторингом та дослідження стану громадянського суспільства в АР Крим та Україні. А також останні вісім років є регіональною представницею Docudays UA у Ялті та Бердянську.

 

А от переможців у номінації DOCU/КОРОТКО обиратимуть австралійська експертка із фестивальних стратегій Бріджит О’Ші, український кінокритик Олександр Гусєв та грузинська режисерка Саломе Яші. Журі конкурсу DOCU/КОРОТКО цьогоріч так само визначатиме й переможців серед фільмів DOCU/УКРАЇНА.

 

У січні 2015 року Бріджид О’Ші стала головою Програми кіноіндустрії фестивалю DOK Leipzig. Зараз регулярно проводить воркшопи про європейське співфінансування, культурний менеджмент та фестивальні стратегії в Північній Америці та Східній Європі.

 

Олександр Гусєв нині є членом Національної спілки кінематографістів України та ФІПРЕССІ. А його кінокритичні тексти публікуються в таких виданнях, як «Українська правда» та «Укрінформ».

 

Саломе Яші спершу вивчала журналістику та кілька років працювала репортером. З 2005-го року знімає документальне кіно та має власну продюсерську компанію Sakdoc Film у Грузії. Фільм Саломе «Сліпуче світло заходу» отримав головну нагороду в конкурсі Regard Neuf на кінофестивалі Visions du Réel (Візії реальності) у Ньйоні.

 

Також свого фаворита серед конкурсних фільмів оберуть студенти. Наймолодше журі Docudays UA складається з п'яти осіб та формується за рекомендаціями молодіжних організацій. Цьогоріч ми доручили суддівство молодому журналістові Денисові Пристаю, кінознавчині та учасниці громадської організації «СУК» Сабіні Асадовій, студентці історичного факультету та активній волонтерці всеукраїнських мистецьких заходів Тетяні Мазур, філологині Юлії Галеті, яка досліджує літертурну екокритику та документальний театр, та організаторові фестивалю соціальної урбаністики та міської культури «Урбанавт» Антонові Алексасі.

 

Цього року фестиваль стартує 24-го березня. Розклад усієї програми Docudays UA-2017 незабаром з'явиться на сайті. Уже зараз ви можете придбати абонемент на весь фестиваль.

 

На фото - нагороди фестивалю у 2016-му році

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024