RIGHTS NOW! 2018: Протидіяти дискримінації на різних рівнях

25 березня 2018

Говорити голосно про права і свободи людини, ство- рювати суспільний діалог між владою та громадськістю, не замовчувати порушення, які на перший погляд здаються локальними, дрібними і не на часі — усе це впродовж 15-ти років щорічно ініціює правозахисна програма фестивалю DOCUDAYS UA.

 

Цього року концепція фестивалю — «Рівні рівності». Це означає, що темою всіх заходів є протидія різним формам дискримінації на різних рівнях. Ми разом із глядачами й учасниками фестивалю постараємося з’ясувати, що для України зараз є основною нерівністю чи дискримінацією? Які права і свободи порушуються нині найчастіше?

 

Якщо орієнтуватись на щорічний звіт Української Гельсінської спілки з прав людини, ситуація з дотриманням прав людини мало чим відрізняється від попередніх років, але зовсім інша, ніж була до 2014 року. Адже з початком воєнного конфлікту та окупації Донбасу і Криму головними показниками системного та масового порушення прав людини є зникнення, вбивства, катування полонених, захоплення заручників, насильство з ідеологічних мотивів. Саме це, на думу Євгена Захарова, директора Харківської правозахисної групи, не дозволяє країні рухатись у бік «поступу в дусі ідей Революції гідності».

 

Тож у програмі RIGHTS NOW! ми насамперед будемо говорити про порушення прав людини через воєнний конфлікт. Це, наприклад, зустріч із волонтерами-пошуковцями гуманітарної місії «Чорний Тюльпан», що взяла на себе відповідальну роль: шукати тіла загиблих воїнів у зоні АТО і повертати їх близьким (показ фільму «Літопис «Чорного тюльпану» і дискусія 28 березня о 14:30). Проект «Рани 360°» — це безперервні покази короткометражних фільмів, знятих у форматі 360°, де розказують історії тяжко поранених військових. Завдяки окулярам VR створюється унікальний ефект занурення в життя героїв (щодня з 24 до 29 березня). За участі Ільмі Умерова, вже звільненого кримського політв’язня, відбудеться обговорення і показ короткометражних стрічок про сучасне життя в окупованому Криму. Це фільми «Крим. Нескорений», «Крим. Переможців не судять», «Микола Семена. Думки під забороною», «Непохитний Балух. Вирок», «Заборонене кохання: життя ЛГБТ-спільноти в Криму» (25 березня о 18:00).

 

Окремий захід присвячений історіям відомих українських правозахисників, які, попри ризики і небезпеку, не полишають своєї роботи. Хтось працює у сфері захисту прав людей з інвалідністю, хтось моніторить права ув’язнених та українців, переслідуваних у Криму, дехто присвятив себе дослідженню дотримання прав ЛГБТКІ-людей та жінок, а також притягненню до відповідальності винних у вбивствах на Майдані. (дискусія #ОбираюДіяти, 28 березня о 17:00).

 

Ситуація з дотриманням прав дитини за останні роки погіршилася. Це питання навіть не потрапило до списку пріоритетів державної політики. Так вважають експерти з Коаліції «Права дитини в Україні». У щорічному звіті УГСПЛ експерти розкритикували і шкільну систему з її нездатністю відстежувати дотримання прав дитини у школі. У звіті йдеться, зокрема, що «школи не в змозі вирішити проблеми із забезпеченням прав дитини, працюють за програмами, що не базовані на правозахисному підході, не виконують функцію виховання у дусі прав людини та демократичної громадянськості».

 

У цьому контексті унікальною видається подія у межах правозахисної програми RIGHTS NOW! у співпраці з ГО «Освітній експеримент». Це круглий стіл за участю дітей, вчителів і батьків. У такому колі відбудуться обговорення про потреби дітей та про те, чи готова держава сьогодні дати дитині право самостійно обрати формат і темп навчання? Сам захід модеруватимуть діти, які обрали домашнє навчання — хоумскулинг, або дистанційне навчання. (27 березня о 17:00).

 

24 березня можна цілою родиною провести з користю, адже за підтримки Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX відбудуться одночасно заходи для дітей, підлітків і дорослих. Теми найрізноманітніші: від питання, як говорити з дітьми про гендер, до проблематики, як потоваришувати з іншими дітьми. Підлітки зможуть відверто говорити з кураторами про перші побачення, ризики у стосунках. А дорослих навчать виявляти та протидіяти бу- лінгу серед дітей та попереджати насильство. Ще один важливий захід, який стосуватиметься прав дітей, відбудеться в передостанній фестивальний день — 29 березня. На дискусії «Права дітей в українському медіапросторі» депутати, продюсери провідних телешоу обговорюватимуть зміни до законодавства з метою захисту прав дітей у ЗМІ. Приводом до цього стало скандальне ток-шоу на одному з каналів, де у брутальних подробицях обговорювалась вагітність 12-річної дівчинки і ведучий влаштував їй справжній допит про інтимні стосунки (29 березня о 16:00).

 

Не міняється ситуація з дискримінацією прав людей з інвалідністю. Єдина втішна зміна, яку зафіксували правозахисники, відбулася ще у 2016 році. Йдеться про зміни до закону про ратифікацію Конвенції про права осіб з інвалідні- стю. З тексту міжнародного документа вилучили термін «інвалід», замінивши його на «особа з інвалідністю». RIGHTS NOW! на своїх майданчиках буде дискутувати про те, як зробити життя для людей з інвалідністю гідним і комфортним. Окрім цього, вперше в Україні кінофестиваль виготовить тифлокоментарі для кількох конкурсних фільмів, тож люди з вадами зору зможуть разом з іншими глядачами переглянути фільми у кінотеатрах «Жовтень» та «Україна» і проголосувати за свого фаворита. Також відбудеться майстер-клас для режисерів про те, як робити тифлокоментарі (стислий закадровий опис візуальної частини фільму, який допомагає людям із вадами зору зрозуміти сюжет фільму). (27 березня о 12:00, зала «Класік» кінотеатру «Жовтень»).

 

Цього року Українська Гельсінська спілка з прав лю- дини заснувала спеціальний приз для українських фільмів «За найкраще висвітлення теми рівності». Переможця обере спеціальне журі серед українських фільмів конкурсної програми фестивалю. Кошти для нагороди будуть зібрані на аукціоні, що відбудеться одразу після презентації проекту «Думайдан - 2017: гуртуймося біля «Шатра порозуміння». Лотами стануть сніданки-розмови з відомими українцями: інтелектуалами, філософами й правозахисниками (Євгеном Бистрицьким, Йосифом Зісельсом, Олександром Павліченком та ін.). А також унікальне шатро, яке впродовж 2017 року шили з клаптиків різнокольорової тканини сотні учасників майстер-класів на тему порозуміння. Аукціон відбудеться 25 березня о 13:30 в креативному просторі IZONE.

 

Вхід на усі події — вільний. Чекаємо в креативному просторі IZONE, вулиця Набережно-Лугова, 8, у кінотеатрах «Жовтень» та «Україна».

 

Текст: Катерина Луцька

Фото: VR-покази на Docudays UA-2018

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024